
In articol:
- Klaus Iohannis, despre valul trei al pandemiei în România
- A doua zi cu peste 6.000 de cazuri noi de Covid în România
- 89 de români au murit în 24 de ore
Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații miercuri, 17 martie, după ședința de lucru de la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR), la care au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor
Europene, Cristian Ghinea.Klaus Iohannis, despre valul trei al pandemiei în România
La finalul întrevederii cu liderii coaliției, președintele Klaus Iohannis a declarat că PNRR este o oportunitate pentru implementarea unor reforme majore în educație, mediu și sistemul bugetar. Planul urmează să fie adoptat de Guvern, iar apoi trimis Comisiei Europene pentru aprobare.
Citeste si: Peste 50.000 de persoane s-au vaccinat împotriva noului coronavirus în ultimele 24 de ore
România are un buget alocat PNRR de 29,2 miliarde, mai mic decât suma inițială de 30,5 miliarde de euro, „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”, declara ministrul Cristian Ghinea.
Klaus Iohannis a vorbit despre valul trei al pandemiei de coronavirus, care a lovit din plin România. În ziua cu peste 6.100 de noi infectări, cele mai multe cazuri raportate in 24 de ore din ultimele trei luni de zile, șeful statului a declarat că în funcție de progresele privind imunizarea românilor, pentru țara noastră valul trei ar putea fi
Deși autoritățile au situația sub control în acest moment, după cum declară președintele Klaus Iohannis, numărul mare de noi îmbolnăviri pune probleme serioase secțiilor de terapie intensivă. În acest context, șeful statului avertizează românii că lupta cu noul coronavirus nu s-a încheiat și e necesar ca oamenii să respecte în continuare măsurile de siguranță.
„Un al doilea subiect la care o să mă refer pe scurt este situația epidemiologică actuală. Ne confruntăm din nou, din păcate, cu o etapă de creștere, vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic și în presiunea din ce în ce mai mare pe secțiile de terapie intensivă. Acest nou val poate fi chiar ultimul, având în vedere că procesul de vaccinare este în plină desfășurare, iar numărul persoanelor vaccinate crește de la o zi la alta. Situația este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ.
Este nevoie de responsabilitate și de un nou efort național acum. Șansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape și nu putem renunța la prudență chiar acum. Singurele metode care au fost dovedite științific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație. Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor și, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european”, a precizat Klaus Iohannis.
A doua zi cu peste 6.000 de cazuri noi de Covid în România
România depășește pentru a doua oară consecutiv pragul de 6.000 de cazuri noi raportate în 24 de ore, în ultimele trei luni de zile. Grupul de Comunicare Strategică a transmis că au fost înregistrate 6.186 de noi infectări cu COVID-19.
Presiunea este uriașă pentru secțiile ATI, unde sunt internați 1.266 de bolnavi în stare gravă. Până miercuri, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 874.985 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 790.813 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
89 de români au murit în 24 de ore
În intervalul 16.03.2021 (10:00) – 17.03.2021 (10:00) au fost raportate 89 de decese (45 bărbaţi şi 44 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Ilfov şi Bucureşti.
Citeste si: Cât efort fac românii pentru a se vaccina cu Pfizer. O femeie din Brașov a mers sute de kilometri cu mașina
Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 26 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 13 decese la categoria de peste 80 de ani.
85 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 4 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent. Până miercuri, 17 martie, 21.787 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.361. Dintre acestea, 1.266 sunt internate la ATI, a transmis GCS.