Prima zi de Paște! Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul și ce e interzis total pentru această zi

Prima zi de Paşti aduce cu ea şi o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, dar și rugăciuni care să asigure credincioșilor un an perfect.

Autor: Radu C. Munteanu

In articol:

Tradiţia spune că trebuie să te înnoieşti în această perioadă deoarece îţi aduce noroc. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii nu este un moft, ci semnifică purificarea corpului şi a sufletului.

Citeste si: Joia Mare! Tot ce trebuie să știi despre Joia Mare, ziua în care Iisus Hristos a luat Cina cea de Taină! Tradiții și obiceiuri românești de Joia Mare! Rugăciunea zilei face minuni

Citeste si: Rugăciunea împotriva coronavirusului, făcută publică de Patriarhie! Rugăciune specială pentru încetarea epidemiei

Citeste si: Klaus Iohannis: „Orice gest și atitudine contrare recomandărilor reprezintă o inconștiență care poate avea consecințe tragice”- LIVE

Fetele şi băieții obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi. Alte vorbe din popor spun că este  bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând.

Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

Un alt obicei, în prima zi de Paşte, este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu şi pască: să fie curaţi ca pasca şi  sănătoşi ca oul.

La întoarcerea de la slujbă, lumânarea Învierii se păstrează, pentru a fi la îndemână la vreo revărsare mare de apă, la grindină şi la trăsnet.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spală cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţin toaca pe un deal şi o păzesc zi şi noapte. Alţii se străduiesc să fure toaca. Dacă o fură, feciorii trebuie să dea bani grei pentru răscumpărare. Toaca se păzeşte de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii sunt cinstiţi cu mâncare şi băutură. Apoi se face joc şi toţi coboară în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor.

Tradiții și superstiții din prima zi de Paște

Ouăle curățate: cine mănâncă ouă prima dată în ziua de Paști se zice că va fi ușor peste an. Alții usucă albuș de ou roșu sfințit și dacă un om face albeață, se pisează albușul și i-l suflă în ochi;

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Slănina e folosită la mai multe leacuri: se ung rănile și dacă se îmbolnăvește vreun om și mănâncă slănină sfințită în timpul ceremoniei religioase de Înviere, el se vindecă. Dacă cineva e bolnav de friguri, se afumă cu slănină și se pun pe o lespede tămâie albă și neagră. Dacă sângerează vreo vită, atunci i se dă să mănânce din slănină.

Hreanul: cine-l mănâncă atunci când vine acasă de la biserică va fi iute și sănătos tot anul. Pus în cofele cu apă sau în fântâni curățește apa. Se amestecă în tăvițele vitelor împotriva bolilor și e bun contra frigurilor

Sarea se folosește la sfințirea fântânilor, cuișoarele sunt bune pentru dureri de măsele, cu făină se freacă ochiul vitei cu albeața și-i trece, usturoiul sfințit și pus în pământ nu se strică, ci servește la alungarea strigoilor de la casă și se ung ușile grajdurilor cu el, iar la nevoie se dă și pe oamenii bolnavi, iar cu firele de busuioc sfințite se afuma cei cu dureri de urechi.

Un alt obicei respectat cu strictețe chiar și în zilele noastre este acela referitor la prima persoană care intră în casă în dimineața de Paște: trebuie să fie un bărbat și se spune că alungă discordia și aduce noroc.

De asemenea, lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări. De asemenea, înainte să intre în casă după ce s-au întors de la Slujba de Înviere, credincioșii trebuie să rupă o mână de iarbă și să o pună pe preșul de la ușă, iar când pășesc, să calce pe aceasta.

În multe zone din România, se păstrează obiceiul ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia ca să fie împreună mereu. Este foarte important ca oul să fie spart de capul familiei. De asemenea, misiunea lui este să îl curețe și să îl taie în atâtea felii câți membri are familia respectivă. Aceștia își vor lua porția din acel ou și îl vor mânca deodată. Alte tradiții spun că uuăle se ciocnesc în ziua de Paști doar de bărbați.

În zona Moldovei, cojile ouălor sunt aruncate pe pământ pentru fertilizarea holdelor, viilor și livezilor, se păstrează pentru vrăji sau descântece sau se pun în hrana animalelor și păsărilor.

În ținuturile Ardealului, sărutarea și îmbrățișarea sunt considerate nu doar semne de bucurie, ci și de pace. În Banat, această datină înseamnă iubire, frăție, uitarea oricărei supărări. Se crede că cei care se îmbrățișează în Ziua de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă.

În zona Moldovei există tradiția ca băieții care au sentimente pentru fetele nemăritate să meargă la casele lor și să le ofere câte un ou roșu.

Important de reținut este că de când se celebrează Paștele și până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, creștinii se salută astfel:  “Hristos a Înviat!”  și se răspunde cu: “ Adevărat a Înviat!”.

 

Rugăciune pentru prima zi de Paște- o rugăciune specială

 

"Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului și Dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Ține și s‑a dat nouă prin Ține; Cel ce ai pus nouă pocăință pentru mântuirea sufletelor și curăția trupurilor și spre izgonirea demonilor; Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze. Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr și de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreiești care grăiau, strigând: Osana întru cei de Sus; și să vedem mântuitoarele Tale patimi și să ne închinăm dumnezeieștii Tale răstigniri, suliței, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce și îngropării, și să ajungem la cinstită și Dumnezeiască Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, și împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toți sfinții și cu preacurata Maică Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceștia (se spun numele celor pentru care ne rugăm, n. red.), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfințite, primește pocăință lor și‑i iartă pe dânșii, pentru învierea Ta, de mulțimea păcatelor celor nenumărate, știute și neștiute, de voie și fără de voie; curățește‑i că pe desfrânata ce plângea, și că pe Petru care se lepădase și plângând cu amar iarăși l‑ai primit.

Primește smerenia și mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameșul care cu suspin se ruga. Pune frică Ta în inimile lor că să se teamă de Ține și să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieții lor, umblând după voia Ta.

Învrednicește‑i pe dânșii fără osânda să vină și să se împărtășească cu preacuratul Tău Trup și cu cinstitul Tău Sânge, că, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtași împărăției Tale, lăudându‑Te și slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și bunul și de‑viață‑făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin".

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Scene teribile în localitatea 23 August, în urma unui accident cu șapte victime. Unul dintre șoferi era băut

Bilanț Covid-19, 24 iulie! Numărul de cazuri de COVID-19 este în creștere

Au trecut 4 ani de la moartea Denisei Răducu! Sora manelistei, declarații cutremurătoare despre ultimele momente din viața acesteia: "A murit rostindu-mi numele"

Horoscop Zilnic Duminică 25 Iulie 2021: Vărsătorii se află în toiul unei perioade aglomerate a vieții lor însă este și una în care au parte de rezultate foarte bune

Cătălin Măruţă a rămas mască! Imagini incredibile făcute publice de Andra. Sărbătoare mare în familie

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Afacerile necurate ale primarului Clotilde Armand. Noua firmă de salubrizare - legături cu mafia italiană și patroni controversați

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies