
In articol:
Profesorul Alexandru Rafila consideră că România trebuie să implementeze „modelul suedez” pentru a combate răspândirea noului virus. Autoritățile suedeze nu au impus măsura izolării și s-au bazat pe o strategie numită „imunitate colectivă”. Încă de la începutul pandemiei, guvernul suedez nu a închis școlile restaurantele sau barurile și nu a cerut cetățenilor să poarte măști de protecție.
În timp ce România și alte state europene se confruntă cu o explozie a cazurilor noi de Covid, Suedia are situația sub control. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare din Suedia era de 10 ori mai mică decât în Spania și de 6 ori comparativ cu Franța, unde s-au impus cele mai dure măsuri anti-COVID.
Succesul „modelului suedez” se datorează în mare parte cetățenilor, care au respectat întocmai recomandările autorităților fără să fie obligați.
Rafila: „Suedezii respectă regulile”
Reprezentatul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a explicat de ce au funcționat aceste măsuri în Suedia. „Dacă, inițial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniștit. Să nu înțelegem greșit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populație și le respectă. Asta, de fapt, arată că, dacă populația are încredere în autorități și colaborează cu autoritățile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reținem noi din modelul suedez”, a spus Rafila.
Citeste si: Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Profesorul Alexandru Rafila spune că un astfel de model nu poate fi implementat rapid și explică cum a reușit Suedia, care a avut un număr semnificativ de infectări, să convingă oamenii să respecte recomandările,
fără ca acestea să fie impuse.„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.
În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice”, a mai spus reprezentantul României la OMS.