Profesorul Alexandru Rafila vrea ca autoritățile din România să implementeze „modelul suedez”. Cum a reușit Suedia să țină sub control pandemia de coronavirus

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că „modelul suedez” este cel mai potrivit pentru România în lupta cu noul coronavirus.

Alexandru Rafila vrea ca România să implementeze „modelul suedez”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Profesorul Alexandru Rafila consideră că România trebuie să implementeze „modelul suedez” pentru a combate răspândirea noului virus. Autoritățile suedeze nu au impus măsura izolării și s-au bazat pe o strategie numită „imunitate colectivă”. Încă de la începutul pandemiei, guvernul suedez nu a închis școlile restaurantele sau barurile și nu a cerut cetățenilor să poarte măști de protecție.

În timp ce România și alte state europene se confruntă cu o explozie a cazurilor noi de Covid, Suedia are situația sub control. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare din Suedia era de 10 ori mai mică decât în Spania și de 6 ori comparativ cu Franța, unde s-au impus cele mai dure măsuri anti-COVID.

Succesul „modelului suedez” se datorează în mare parte cetățenilor, care au respectat întocmai recomandările autorităților fără să fie obligați.

Rafila: „Suedezii respectă regulile”

Reprezentatul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, a explicat de ce au funcționat aceste măsuri în Suedia.  „Dacă, inițial, în Suedia au fost multe cazuri, multe persoane vârstnice care au decedat, ulterior, lucrurile s-au liniștit. Să nu înțelegem greșit. Suedezii respectă regulile, problema este că ele nu sunt impuse, ele sunt asumate de către populație și le respectă.

Asta, de fapt, arată că, dacă populația are încredere în autorități și colaborează cu autoritățile, rezultatele sunt bune. Cred că asta ar trebui să reținem noi din modelul suedez”,   a spus Rafila.

Citeste si: Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Klaus Iohannis: „Situația se agravează. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă”. Autoritățile, pregătite să ia măsuri

Citeste si: Anunțul pe care îl așteaptă toți românii. Când începe vaccinarea în România. Nelu Tătaru: „Prima tranșă de vaccin anti-Covid vine în decembrie”

Profesorul Alexandru Rafila spune că un astfel de model nu poate fi implementat rapid și explică cum a reușit Suedia, care a avut un număr semnificativ de infectări, să convingă oamenii să respecte recomandările,

fără ca acestea să fie impuse.

„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.

În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

 

 

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

VIDEO Proteste în Ivești, județul Galați, după ce autoritățile au anunțat prelungirea carantinei cu încă 14 zile: „O fi masonerie. Își bat joc de noi”

Cum se numeşte fiul lui Liviu Vârciu! Motivul pentru care Anda Călin nu l-a arătat încă pe fiul lor cel mic în fotografii

Un puşcăriaş poreclit „Lucifer” a ucis 48 de deţinuţi violatori. Bărbatul, care riscă pedeapsa cu moartea, are un singur regret

6 zodii vor face față provocărilor. Vărsătorii vor fi sfătuiți să strângă cureaua

Se schimbă harta Europei. Va înceta să mai existe! Rusia o va rade de pe fața pământului

Oana Roman, adevărul despre separarea de Marius Elisei! Vedeta nu mai ascunde nimic: „Divergențele apar din varii motive”

Imagini în premieră cu iubita lui George Simion. Ea este Ilinca, viitoarea soție a liderului AUR

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies