
In articol:
- Petre Min, CNCAN: „După perioada de 30 de ani, reactoarele nu mai sunt creditate conform proiectului și pot apărea defecte”
- Petre Min: „În acest moment, nu avem o estimare a termenului de finalizare a lucrării.”
Nuclearelectrica caută să angajeze experți din afară pentru proiectul de retehnologizare, care ar putea costa aproape 2 miliarde de euro.
Petre Min, CNCAN: „După perioada de 30 de ani, reactoarele nu mai sunt creditate conform proiectului și pot apărea defecte”
Dacă lucrarea va fi dusă la capăt, aceasta va însemna încă 30 de ani de funcționare pentru Reactorul 1 al Centralei Nucleare Cernavodă, după anul 2029, data limită de funcționare pentru unitatea dată în folosință în anul 1996. Retehnologizarea primei unități a centralei presupune costuri de aproape două ori mai mici decât construirea unui reactor nou, așa că prelungirea duratei de viață ar putea ajuta România în eforturile de a migra cât mai mult către producerea energiei fără emisii de carbon.
„După perioada de 30 de ani, reactoarele nu mai sunt creditate conform proiectului și pot apărea defecte, pot apărea tot felul de situații și, atunci, pentru a funcționa cu siguranța stabilită, aceste componente ar trebui schimbate. Centrala nu funcționează fără autorizație CNCAN și toate condițiile de funcționare sunt specificate în această autorizație emisă pentru centrala de la Cernavodă”, a precizat Petre Min, coordonatorul Grupului de lucru pentru evaluarea riscurilor asociate urgențelor nucleare și radiologice, din CNCAN.
Citeste si: Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment- kanald.ro
Petre Min: „În acest moment, nu avem o estimare a termenului de finalizare a lucrării.”
Faza 1 a procesului de retehnologizarea a Reactorului 1 a început în 2017 și, cu totul, costul acestuia a fost estimat la 1,85 de miliarde de euro, însă lipsește termenul de finalizare a lucrărilor.
În Canada, de exemplu, retehnologizarea tuturor celor 4 reactoare nucleare ale centralei din Ontario, similare celor din România, a început în 2016 și, dacă va respecta graficul, se va încheia în 2026. În medie, fiecare unitate a fost retehnologizată în 3 ani.
„Retehnologizarea este un proces în extinderea vieții unei centrale. Ca orice instalație, are un termen de viață. Dacă vrei să-i prelungești acel termen de viață, trebuie să faci anumite lucruri, să schimbi anumite componente, sisteme, care, teoretic, n-ar mai funcționa la paramentrii proiectului. Costurile care se calculează nu sunt doar pentru bucata asta de extindere. Ele sunt costuri complexe și se iau de la proiectare până la finalizarea tuturor activităților pe acest amplasament.(...) Durata aceste investiții depinde de foarte mulți factori. Din câte știu, în Canada s-a retehnologizat un reactor în 10 ani. În acest moment, nu avem o estimare”, a mai spus Petre Min în interviul exclusiv acordat redacției WOWbiz.ro.