Realitatea sistemului medical românesc: Spitale fără aviz ISU și cu instalații de detectare a incendiilor defecte. Ce nereguli grave au găsit experții în unitățile sanitare

Potrivit specialiștilor IGSU, care au efectuat mai multe controale pe secțiile de ATI ale spitalelor din România, au fost descoperite mai multe deficiențe.

Spitalele din România, vulnerabile în fața incendiilor
Spitalele din România, vulnerabile în fața incendiilor[Sursa foto: Pexels]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Sistemul medical din România suferă și îi condamnă la suferință și pe bolnavii care ajung să depindă de spitale, medici și tratamente.

Nu numai că sunt învechite și nu mai respectă normele și standardele impuse de Organizația Mondială a Sănătății privind circuitele pacienților, dar nu pot să detecteze în timp nici o caststrofă, așa cum a avut loc la Piatra Neamț, anul trecut. Incidentul s-a soldat cu 10 morți și se pare că nu am învățat nimic din această tragedie.

În urmă cu doar câteva zile a urmat alta, de data aceasta la un mare spital din București. Un corp al Institutului Matei Balș, unde erau internați pacienți bolnavi de COVID-19 a luat foc, iar incendiul a făcut 7 victime. 

Ieri un alt incident, la un alt spital. Pe secția noncovid de ATI a spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală s-a defectat un neon, care a lut ulterior și foc. Din fericire, aici nu au fost victime. 

Vorbim de câteva incidente, la spitale mari din România, care s-au întâmplat în decursul a trei luni de zile și unde, în anumite cazuri, pacienții au plătit cu viața pentru incompetența conducerilor spitalelor. 

După tragedia de la Piatra Neamț, Ispectoratul pentru Situații de urgență a demarat controale în secțiile de ATI ale mai multor unități medicale din România, iar rezultatul este crunt. Multe clădiri funcționează și acum fără aviz de securitate la incendiu, în timp ce altele au detectoarele de semnalizare a incendiilor defecte sau lipsesc cu desăvârșire. 

Totodată, multe spitale aveau defecțiuni la instalațiile electrice sau făcuseră improvizații la acestea.

O altă neregulă gravă sesizată: nu toate spitalele dispuneau extinctor! 

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale și avertismente iar acum managerii spitalelor trebuie să remedieze rapid situația, altfel România riscă alte catastrofe similare cu cele de la Piatra Neamț și de la Matei Balș.

„Aspectele au fost aduse la cunoştinţa conducătorilor unităţilor sanitare în care funcţionează secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă, care trebuie să stabilească un plan de remediere a deficienţelor constatate în documentele de control”, potrivit raportului IGSU. 

Iată ce spune raportul întocmit de experții ISU în 14 decembrie 2020, făcut public duminică de Ministerul Sănătăţii. 

Nereguli grave descoperte de specialiștii IGSU
Nereguli grave descoperte de specialiștii IGSU[Sursa foto: Pexels]

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Deficiențe majore descoperite de ISU în mai multe secții de ATI din România. Spitalele din România, vulnerabile în fața incendiilor! 

292 de controale au făcut specialiștii ISU la secțiile ATI din mai multe spitale din România, În urma acestora s-au constatat 1.921 deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor, iar dintre acestea prea puține au fost soluționate, în doar 138 de cazuri. 

Au fost aplicate și sancțiuni: 1.493 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi în cuantum de 448.401 lei. 

„Din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi. Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, potrivit raportului IGSU. 

Principalele nereguli descoperite în spitale

Principalele deficienţe constatate de inspectorii de prevenire pe timpul controalelor:

„funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu; neasigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor; nedotarea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor; nefuncţionarea instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor; nedotarea construcţiilor cu instalaţii de hidranţi exteriori/interioii de incendiu;  nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu;

neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor; neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de stingere a incendiilor; nedotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare);

neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; nefuncţionarea instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare; neasigurarea condiţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă; exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor; neverificarea periodică a instalaţiilor electrice cu personal atestat; neasigurarea condiţiilor de acces al autospecialelor de intervenţie la obiectiv; neconstituirea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată în raportul de control. 

Deficiențe majore în cazul multor secții ATI din România
Deficiențe majore în cazul multor secții ATI din România [Sursa foto: Pexels]

Situația unităților medicale din Capitală 

Potrivit raportului întocmit de IGSU, în Bucureşti – Ilfov, au fost găsite fără autorizaţie de securitate la incendiu 18 obiective:

Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta SS- Pavilion 1 şi 2, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş  S2 Corpul Cl0 cu UPU pavilon 4 gardă, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti  SS, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, Spitalul Clinic Colţea S3, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1.

Citeste si: Spitalele Capitalei, lovite de BLESTEM! După tragedia de la Matei Balș, explozie la Spitalul Universitar si pericol de incendiu la Pantelimon

Pe lista unităţilor sanitare din Bucureşti-Ilfov unde nu funcționează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor se regăsesc:

  Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca S 1, Spitalul Clinic Colentin S2, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1, Institutul Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu S2, Spitalul Clinic Sf. Pantelimon S2.

Lipsesc cu desăvârșire măsurile de combatere a incendiilor din multe spitale
Lipsesc cu desăvârșire măsurile de combatere a incendiilor din multe spitale[Sursa foto: Pexels]

Autoritățile din Sănătate vor să ia măsuri urgente în acest caz

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat, după incendiul de la Intitutul Matei Balș, că împreună cu reprezentanții IGSU, vor dispune un set de măsuri care să împiedice izbucnirea alteor tragedii în spitalele din România. 

Citeste si: Tragedie fără margini într-un spital! A izbucnit un incendiu extrem de violent, iar 350 de pacienți au fost evacuați.

După spusele ministrului, mâine ar trebui să fie gata un raport privind măsurile luate de managerii spitalelor în care au avut loc controalele. Totodată, acesta mărturisește că oxigenul folosit pentru bolnavi, care este extrem de inflamabil, face ca securitatea la incendiu să fie extrem de dificilă. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Agonia victimelor carbonizate de la Institutul Matei Balș! Prin ce chinuri au trecut pacienții

Incendiu la Institutul ”Matei Balș”. O a cincea victimă a fost găsită carbonizată după câteva ore!

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la institutul "Matei Balș" din Capitală

Horoscop Zilnic Marți 15 Iunie 2021: Berbecii trebuie să elimine anumite persoane din viața lor

Lovitură totală pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani. Guvernul pregătește bomba: Vor fi taxați

BOMBĂ în SHOWBIZ! Cine este tatăl copilului Andreei Mantea? S-a aflat adevărul! Nu este Cristi Mitrea!

S-au aflat toate efectele Pfizer. Un expert rupe tăcerea. Toți cei care s-au vaccinat trebuie să știe

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies