Restricții dure în București, din 3 octombrie. Restaurantele și cafenelele, închise până la noi dispoziții. Se impune carantina pe timp de noapte, în weekend

Noi măsuri împotriva COVID-19 au fost adoptate de către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), în contexul în care rata de incidență din Capitală a depășit deja 6 la mie.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Începând cu 3 octombrie, bucureștenilor li se vor impune noi restricții din cauza creșterii alarmante a numărului de infectări. O decizie a CMBSU a fost luată în această privință în ședința de vineri seară, când oficialii au ales să impună noi măsuri drastice împotriva COVID-19.

Citeste si: Noi reguli pentru nunți și botezuri! Iată ce restricții au intrat în vigoare

Cine va trebui să completeze declarație pe proprie răspundere?

Autoritățile au decis ca restricțiile să revină în București, după ce pe 30 septembrie rapoartele au arătat o incidență de 6,64 de cazuri la mia de locuitori. Printre măsurile drastice adoptate de CMBSU, care vor intra în vigoare din 3 octombrie, se numără interzicerea organizării evenimentelor de tipul mitingurilor și demonstrațiilor, dar și circulația restricționată în weekend, în intervalul orar 20: 00-05:00.

Astfel, oficialii au hotărât ca participarea la filme, spectacole sau concerte să fie interzisă, dacă acestea se desfășoară într-un spațiu închis. Cât despre cele în aer liber, reprezentanții CMBSU au decis să fie permise, însă nu cu un număr mai mare de 2.500 de spectatori.

Restaurantele vor fi închise

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea,  nunțile și botezurile vor fi interzise, iar masca va fi obligatorie în spațiile publice precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transport în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun, dar și

la locul de muncă:

" 8. Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri).

11. Se interzice organizarea și desfășurarea de mitinguri și demonstrații.

12. În condițiile art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

1. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în întervalul orar 20,00-5,00,în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu următoarele excepții: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale

și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

2. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la pct. 1 lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

3. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la pct. 1 lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

4. Declarația pe propria răspundere, prevăzută la pct. 2. și 3., trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

5. Măsurile instituite, prevăzute la pct.1, nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic sau a certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

6. Măsurile instituite, prevăzute la pct.1, nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

13 .(1) În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-18,00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Carantina va fi impusă pe timp de noapte în weekend

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Restauranetele și cafenelele, închise

Restricțiile nu au ocolit nici operatorii economici, căci hotărârea CMBSU vizează în mod direct și patronii de restaurante, baruri, cafenele sau cluburi, care nu vor mai putea să își desfășoare activitatea:

"14. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

(3) Măsurile prevăzute la pct. 1 și pct. 2 se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

(4) În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 și pct. 2 este restricţionată sau închisă se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

(5) Operatorii economici prevăzuți la alin.(1) și alin. (2) vor respecta obligațiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, emis în temeiul art. 71 alin 2 din legea 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber cu excepția celor prevăzute la alin (3), cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin 2 din legea 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

(7) Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.

15. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este interzisă.

16. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă.

17. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

18. Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este interzisă.

19. Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este interzisă.", se arată în cominicatul emis de CMBSU.

Nici iubitorii de sport nu au mai mult noroc în privința măsurilor adoptate, pentru că sălile de fitness se închid:

"1. Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste si: Guvernul a anunțat noile restricții: Mască obligatorie, școli deschise și cadre didactice testate. Află ce alte măsuri se vor impune DOCUMENT

3. Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

4. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

5. (1) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise.

15. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este interzisă.", mai scrie în comunicat.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată! România intră în zona roșie de duminică

Când se termină pandemia în lume. E mai devreme decât ne așteptăm

Timișoara, primul oraș care intră în carantină totală! Ce restricții vor fi impuse

Iată ce trebuie să faci pentru a avea parte de câștiguri financiare mâine!

Rareș Bogdan, anunțul care cutremură lumea politică! A recunoscut acum: E un moment greu VIDEO

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”

VIDEO | Un cunoscut fotbalist a recunoscut că este homosexual. Este primul fotbalist profesionist în activitate care a anunţat asta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies