Reţetă de mucenici cu zeamă. Cum să prepari cei mai buni mucenici fierţi

Reţetă de mucenici cu zeamă. Cum să prepari cei mai delicioşi mucenici fierţi.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Reţetă de mucenici cu zeamă. Cum să prepari cei mai delicioşi mucenici fierţi sau mucenici munteneşti, cum li se mai spune acestor mucenici.

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.

Reţetă de mucenici cu zeamă

Ingrediente:

Mucenici la pungă- 250 g
Apă 2l 
Un praf de sare
Zahăr, 200 gr
Coaja de la o portocală și o lămâie rasă
250 gr de nucă
1 linguriță de scorțișoară,
o sticluţă esenţă vanilie sau rom

Mod de preparare:

Punem la fiert apa și zahărul, până zahărul e topit și apa începe să dea în clocot. Adaugăm mucenicii, nuca, coaja de citrice, zahărul vanilat scorțișoara și esențele de vanilie și rom.

Lăsăm să fiarbă 15 minute sau până mucenicii sunt fierți.

În timpul fierberii, amestecăm des cu o lingură de lemn pentru că mucenicii să nu se lipească de oala sau între ei.

Citeste si: Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Reţetă de mucenici cu zeamă
Reţetă de mucenici cu zeamă[Sursa foto: Shutterstock]

9 martie 2021- Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în  Biserica Ortodoxă  se face la 9 martie.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a formt o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau

Măcinicii.

9 martie- Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde.

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, rămase din timpurile păgâne, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc, relatează  orthodoxwiki.org.

Reţetă de mucenici cu zeamă
Reţetă de mucenici cu zeamă[Sursa foto: Shutterstock]

9 martie 2021. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.

În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.

Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști.

Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor.

Dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă, notează  traditii-superstitii.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Horoscop Zilnic Joi 28 Octombrie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere, Săgetătorii au nevoie neapărat de o schimbare

ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”

VIDEO | Un cunoscut fotbalist a recunoscut că este homosexual. Este primul fotbalist profesionist în activitate care a anunţat asta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies