
kanald.ro
Rețeta de varză a la Cluj cu varză dulce. Deliciu ardelenesc în orice farfurie
Diverse
Rețeta de varză a la Cluj cu varză dulce. Iată cum se prepară cea mai delicioasă varză a la Cluj!
Una dintre cele mai cunoscute și gustoase rețete tradiționale este rețeta de varză a la Cluj. Dacă nu ai încercat-o până acum, ce mai aștepți? Iată cum se prepară varza a la Cluj, principalul deliciu al Ardealului!
Iată cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara cea mai gustoasă rețetă de varză a la Cluj cu varză dulce!
Citeste si: BREAKING NEWS! A MURIT preotul Ciprian Necula!- kanald.ro
Rețeta de varză a la Cluj cu varză dulce. Deliciu ardelenesc în orice farfurie
Varza se desface foaie cu foaie și se spală în două ape reci, apoi se scurge bine într-o sită. Se toacă varza fâșii subțiri și se pune la călit într-o cratiță sau tigaie mare, încăpătoare, în care se încinge 1 lingură de untură. Varza se călește cam 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând deseori, până ce începe să se înmoaie.
Între timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele.
Se încinge într-o tigaie încăpătoare 1 linguriță de untură și se adaugă ceapa roșie tocată, presărând de la început un praf de sare și călindu-se pe foc mediu spre mic, până ce devine translucidă.După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu o lingură/spatulă, ca să se desfacă. Se călește carnea împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se deschide la culoare complet, apoi se oprește focul.
Se asezonează carnea după gust cu sare, piper, cimbru, paprika dulce și chimen măcinat.
Odată ce varza acră a început să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar sau semințe de mărar.
Separat, fierbem în jumătate de litru de apă ușor sărată orezul, cam 8-10 minute, apoi îl scurgem de lichid printr-o sită.
Citeste si: Cu ce poți înlocui zahărul din comerț. Alternative sănătoase care pot înlocui zahărul alb
Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se unge cu 1 linguriță de untură de porc o formă termorezistentă, eu am folosit o formă de jena cu dimensiunile de 24×36 cm. În aceasta vom asambla varza a la Cluj. În formă se întinde uniform 1/3 din cantitatea de varză și se tasează ușor. Deasupra stratului de varză se pune jumătate din cantitatea de orez fiert, într-un strat uniform, și se tasează ușor. După stratul de orez fiert, urmează un strat de carne, vom întinde ½ din cantitatea de carne tocată, într-un strat uniform.
Citeste si: Mâncare de spanac. Ce ingredient trebuie neapărat să folosești pentru a da savoare preparatului
Se continuă asamblarea la fel: peste primul strat de carne tocată, urmează încă un strat format dintr-o treime din cantitatea de varză, apoi un strat format din restul de orez fiert, un strat format din carnea tocată rămasă și, neapărat, un strat de afumătură.
Ultimul strat va fi din varza rămasă (ultima treime), se va tasa ușor preparatul și apoi se va distribui pe deasupra toată smântâna, pe care o vom întinde într-un strat uniform.
La final, dăm forma la cuptor la o înălțime medie, timp de 25-30 de minute, până când se rumenește ușor pe deasupra.
Rețeta poate fi urmărită pas cu pas și în format video. Maria Popescu explică fiecare etapă pentru o rețetă de varză a la Cluj reusită!