Rețetă mucenici muntenești. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru cei mai gustoși mucenici muntenești.
Rețetă mucenici muntenești. Află care este diferența între mucenicii muntenești și cei moldovenești. Vezi care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cei mai buni mucenici pentru 9 martie.
Mucenicii muntenești sunt diferiți de cei moldovenești
Pe 9 martie se fac mucenici pentru a comemora un moment cu semnificație religioasă profundă: martiriul celor 40 de mucenici de la Sevastia. Această sărbătoare face ca oamenii să fie împărțiți în două tabere în ceea ce privește mucenicii: unele persoane îi preferă pe cei moldovenești, în timp ce altele pe cei muntenești.
Mucenicii moldovenești se fac din aluat dospit de cozonac (sau de post), au forma cifrei 8 și se coc la cuptor.
La final se presară cu nucă și sunt însiropați cu miere sau sirop de zahăr. În schimb, cei muntenești sunt din aluat simplu, de dimensiuni mici, care se pun la fiert împreună cu zahăr, nucă și diferite arome.
Indiferent de preferințe, mucenicii sunt consumați pe 9 martie, în amintirea celor 40 de mucenici, soldații creștini care s-au sacrificat pentru credința lor, fiind închiși și bătuți cu pietre timp de opt zile atunci când n-au vrut să se închine idolilor.
Rețetă mucenici muntenești. Află care este diferența între mucenicii muntenești și cei moldovenești [Sursa foto: shutterstock]
Mod de preparare mucenici muntenești
Dacă doriți să faceți mucenicii de la zero, atunci trebuie să îi formați cu o zi înainte pentru a avea timp să se usuce.
Puneți făina cernută, apa și sarea într-un castron încăpător și frământați până aluatul devine elastic.
Acoperiți aaluatul cu folie de plastic și lăsați-l să se odihnească timp de o oră.
Puteți modela măcinicii de mână, sau folosindu-vă de o formă specială pe care o găsiți în comerț. Manual, aceștia se pregătesc din șnururi lungi și subțiri care apoi se modelează în cifra 8. Mucenicii se lasă la uscat timp de o zi.
După uscare, mucenicii sunt gata de preparat. Dacă alegeți să folosiți mucenici din comerț, rețeta este aceeași.
Într-o oală încăpătoare, se pune apă la fiert, alături de zahăr, coajă de lămâie și portocală și nucă, până dă într-un clocot.