Rețete de Crăciun 2021! Cele mai gustoase deserturi care nu pot lipsi de pe masa festivă

Retete de Craciun, dulciuri făcute în casă pentru sărbători.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Retete de Craciun, dulciuri delicioase și ușor de preparat, care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. Mai jos v-am selectat câteva rețete de prăjituri gustoase, făcute în casă, special pentru Crăciun și Revelion.

Crăciunul este momentul ideal pentru a ne așeza la masă alături de familie și a savura cele mai gustoase preparate. Pe lângă rețetele clasice de sarmale de Crăciun, piftie ori cârnați de casă, prăjiturile nu lipsesc niciodată, ba chiar completează meniul de sărbătoare.

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Turtă dulce

Ingrediente: 500 g făină 4 ouă 9 linguri miere 200 g zahăr pudră 1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason. 1 linguriță bicarbonat 1 lingură zeamă de lămâie.

Citeste si: Ce gatim de Revelion. Meniul pentru noaptea dintre ani

Mod de preparare: Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-un vas, la foc mic, iar după ce s-a omogenizat lasă-l la răcit.

Între timp, amestecă ingredientele uscate (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste. Frământă lent, dar ferm aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute.
Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească. Dă-le la cuptor 10-15-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă.

Citeste si: Cum se mănâncă fructul pasiunii. 3 rețete de dulciuri cu acest fruct

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Tort cu cremă caramel și ciocolată

Ingrediente pentru blaturi: 150 g unt; 300 g zahăr (pudră); 4 ouă; 300 g iaurt natural; 100 ml lapte; 375 g făină; 50 g cacao; 10 g praf de copt; esența de vanilie; 1/2 boabă de tonka;

Pentru crema de ciocolată: 400 g ciocolată (54%cacao); 400 ml smântână pentru frișcă/frișcă lichidă; 250 g mascarpone; esența de vanilie;

Pentru crema de caramel: 150 g zahăr; 250 ml lapte; 2 linguri amidon; 125 g mascarpone.

Mod de preparare blaturi: Untul topit parțial se mixează cu zahărul și un praf de sare până devine cremos. Se adaugă apoi ouăle pe rând, mixând bine după fiecare, laptele, esența de vanilie, boabă de tonka răzuită și iaurtul. La final cernem în castron faină, cacao și praful de copt. Mixăm bine, până compoziția devine omogenă. Aceasta va avea consistența unei smântâni mai groase. În funcție de făină și de tipul de cacao s-ar putea să mai fie necesar să puneți puțin lapte în plus.

Compoziția pentru blat o împărțim în 6 părți și vom coace 6 blaturi subțiri, într-o tavă de 26 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt, la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilație). Blaturile coapte se scot pe un grătar și se lasă la răcit cu tot cu hârtia de copt.

Citeste si: Colinde romanesti. Lista celor mai frumoase colinde tradiționale de la noi

Cremă de ciocolată pentru tort: Ciocolata ruptă bucățele, amestecată cu smântână pentru frișcă, se topește într-un vas, la foc mic. Se amestecă încontinuu, până ciocolată este topită, fără a da în clocot. Vasul se da la rece până crema se răcește foarte bine și începe să se întărească. Crema răcită se mixează puțin, pentru omogenizare, apoi se adaugă mascarponele și esență de vanilie. Se mixează bine. Se dau deoparte 2 linguri din cremă, pe care le vom folosi la decor.

Cremă caramel pentru tort: Zahărul îl caramelizăm într-o cratiță. Când a devenit lichid și de culoarea chihlimbarului turnăm cu atenție 100-150 ml lapte și lăsăm deoparte până se topește caramelul. Separat amestecăm amidonul cu restul de lapte. Când caramelul este topit punem cratița din nou pe foc. Când ajunge aproape de punctul de fierbere turnăm laptele cu amidon și amestecăm bine bine până compoziția se îngroașă. Dăm deoparte și lăsăm la răcit. Peste crema călduță punem o folie alimentară și dăm la rece până se racește foarte bine. În crema răcită adăugam mascarponele și mixăm bine, până la omogenizare.

Asamblare tort cu cremă caramel și ciocolată: Punem cremele în 2 posh-uri la care am atașat un dui cu vârf rotund. Le repartizăm între cele 6 blaturi, crema de caramel o punem la mijloc. Învelim în folie alimetară și dăm la frigider pentru câteva ore (de preferat peste noapte).

Citeste si: Rețeta de Tiramisu a Jamilei pentru sărbătorile de iarnă! O prepară încă din copilărie VIDEO

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Chec

Ingrediente: 5 ouă; 200 grame de faină; 200 grame zahăr; 1 plic de praf de copt; 1 plic de zahăr vanilat; 2 linguri de cacao; 4 linguri de ulei; 1 praf de sare; 100 ml lapte.

Mod de preparare: Separă albușurile de gălbenușuri. Galbenușurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să folosești zahăr pudră, căci se topește imediat. Albușurile le vei bate spumă. Pune în ele puțină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oțet) sau un praf de sare, ca să se întărească și să devină o spumă perfectă.

Citeste si: Data când se taie porcul. Ce spune tradiția populară despre Ignat

Amestecă gălbenușurile cu uleiul și făina. Să pui faină puțin câte puțin, în timp ce amesteci, ca să nu ai cocoloașe. Așa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă și laptele la temperatura camerei. Amestecă și albușurile bătute spuma și amestecă ușor cu o lingură. Dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albușurile. Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziție pui vanilie, iar în alta pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziție, apoi toarn-o și pe a doua și cu o furculiță sau un bețișor pentru frigărui, marmorează checul.

Checul pufos se poate prepara și doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculețe de zahăr vanilat). Poți să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide și alte fructe uscate, poți să îl servești pudrat cu zahăr sau cu nucă de cocos.

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Prăjitura Crăciuniță

Ingrediente pentru prăjitură: 7 ouă, 75 g mac, 75 g nucă de cocos, 200 g zahăr200 ml lapte, 50 g făină, un pachet margarinăun plic zahar vanilat, 200 g pișcoturi, 100 ml cafea.

Ingrediente pentru glazură: 4 linguri zahăr, 3 linguri lapte, 2 linguri cacao, 25 g margarină25 g nucă de cocos.

Mod de preparare: Se bat albușurile spumă în care se adaugă 100 g zahăr. Se bat în continuare până se topește zaharul. Se adaugă macul și nuca de cocos. Se presară 2 linguri de faină și se amesteca până se omogenizează compoziția.

Se toarnă compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mic. Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu zaharul rămas, restul de faină, laptele și zaharul vanilat.

Citeste si: Salata boeuf pentru sarbatorile de iarna. Cum să faci salată boeuf, acasă

Se îngroașă amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcească și se încorporează margarina frecată spumă. Se așază blatul, se întinde jumătate din cremă, după care se aranjează unul lânga altul pișcoturile înmuiate în puțină cafea, iar peste ele se întinde restul de cremă.

Deasupra se toarnă glazura pregătită astfel: se fierbe într-un vas, așezat pe foc mic, zahărul amestecat cu laptele, cacao și margarină, pâna dă în clocot și se îngroașă. Se lasă să se răcească și se toarnă peste prăjitură, iar deasupra se presară nucă de cocos.

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Fursecuri cu portocală

Ingrediente: 125 gr margarină la pachet, 3 linguri zahăr, 1 lingură miere, 1 linguriță zahăr pudră cu păstăi de vanilie, 1 linguriță esență de migdale, 3 linguri suc stors de la o portocală, coajă rasă de portocală, 1 linguriță praf de copt, 10-11 linguri faină, diverse decorațiuni.

Mod de preparare: Într-un bol punem margarina cu zahărul și le amestecăm cu manual până obținem o pastă. Încorporăm sucul și coaja de portocală, apoi mierea, zaharul cu păstăi de vanilie și esență de migdale.

Făina o cernem, o amestecăm cu praful de copt și o încorporăm treptat peste crema de margarină. Amestecăm cu mâna până vom obține un aluat molicel și puțin lipicios, deci nu va fi un aluat tare.
Îl lăsăm 15 minute la odihnit, dar nu la frigider ci la temperatura camerei.

Pregătim niște forme din silicon, rupem bucățele de aluat și cu degetele le presăm în forme. Nu facem biscuiții prea subțirii că să nu fie prea crocanți după ce îi coacem. Daca nu aveți forme puteți pune grămăjoare într-o tava tapetată cu hârtie de copt.

Formele de silicon le așezăm pe o tavă de aragaz și le introducem în cuptorul încins. Lăsam biscuiții până devin ușor aurii, cam 12-15 minute. Când sunt gata îi scoatem din cuptor, îi lăsam să se răcorească apoi îi scoatem din forme. Îi decoram cum dorim și îi servim.

Retete de Craciun, dulciuri delicioase: Prăjitură Crăiasa Zăpezii

Ingrediente blat din albușuri: 4 albușuri, 110 grame de zahăr, 85 grame de făină, o lingură de esență de vanilie, un vârf de cuțit cu sare.

Ingrediente crema de vanilie/cu ciocolată: 4 gălbenușe, 400 ml lapte dulce, 120 de grame de zahăr, 40 grame de făină albă de grâu tip 000 (sau 30 de amidon), o lingură de esență concentrată de vanilie, un vârf de cuțit cu sare, 150 grame de unt cu 85% grăsime, 75 grame de ciocolată neagră.

Ingrediente stratul de biscuiți: 12 biscuiti tip Petit Beurre (aproximativ), 100 ml lapte dulce

Ingrediente stratul de frișcă: 400 ml de smântână cu 30% grăsime, o lingură de zahăr, o lingură de esență de vanilie

Ingrediente pentru ornat: fulgi de cocos

Mod de preparare blat din albușuri: Începem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade și a pregăti o tavă cu dimensiunile de 23/20 în care punem hârtie de copt. Punem albușurile într-un bol sau în vasul mixerului, dacă avem unul cu picior fix, adăugăm un vârf de cuțit de sare și începem să mixăm până când acestea devin ca o spumă și își măresc volumul.

Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când ajungem la consistența unei compoziții de bezea (alb, ferm, lucios). Dacă întoarcem vasul albușurile bătute astfel nu trebuie să curgă.

Citeste si: Colinde romanesti. Lista celor mai frumoase colinde tradiționale de la noi

Dăm mixerul deoparte și cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să păstrăm aerarea albușurilor obținută mai devreme. Turnăm compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit câteva minute în tavă după care îl scoatem și îl așezăm pe un grătar ca să se răcească de tot, timp în care ne ocupăm de cremă.

Mod de preparare cremă de vanilie și ciocolată: Pentru a putea prepara crema scoatem untul din frigider cu mult timp înainte pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei și să devină moale.

După ce obținem crema, așa caldă cum e, o împărțim în două. O parte o vom lăsa așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline.

Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin acoperire vom împiedica formarea unei cruste deasupra.

Sursa: dulciurifeldefel.ro, avantulliber.ro, retetepractice.ro, gustos.ro, lecturisiarome.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Data când se taie porcul. Ce spune tradiția populară despre Ignat

Cum se mănâncă fructul pasiunii. 3 rețete de dulciuri cu acest fruct

5 PREPARATE TRADIȚIONALE din carne de porc pentru ANUL NOU. Cum trebuie să arate masa festivă de REVELION 2021

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Se întâmplă lângă graniţa cu România! Vladimir Putin a dat ORDIN. Rusia e pregătită

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Experții dezvăluie ce se întâmplă când mori. „Creaturi teribile” până la teoria nebunească deja vu

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies