
Autor: T.S.

„E un cutremur moderat. Din câte am înţeles, s-a simtit şi în Bucureşti şi alte localităţi. A apărut după o pauză destul de mare. Ultimul peste 4 a fost în octombrie 2017. Din acest punct de vedere, e un cutremur aşteptat. Vrancea produce astfel de cutremure destul de frecvent”, a explicat Radulian, care a precizat, de asemenea, că un astfel de seism este util, întrucât eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea.
„În aceste 5 luni, se produce o acumulare de tensiune. În Vrancea există oricum acumulare permanentă, dar apare o acumulare în plus care, cu acest cutremur, s-a mai eliberat. Din acest punct de vedere, e benefică”, a spus seismologul.
Totuşi, arată el, acest lucru nu ne fereşte de producerea unui seism major: „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câţiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuşi la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reuşesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare”.
„Nu se poate face o previziune decât la o scară mare de timp. Putem spune foarte aproximativ că ne aşteptăm la cutremur mare. Din păcate ştim că Vrancea poate producer cutremure mari. O predicţie, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune- de ani buni se tot fac astfel de preziceri şi toate au dat greş”, a spus Mircea Radulian.
Distribuie pe: