Românii cu mai mulți copii au parte de un preț mai mic la energie electrică! Tot ce trebuie să știe consumatorii despre schimbarea modului de calcul la facturi | EXCLUSIV

Românii cu mai mulți copii vor putea avea parte de facturi mai mici la energie electrică, după cum arată un amendament adoptat la OUG privind prețul la energie. Totodată, este important ca românii să știe că s-a schimbat și metoda de calcul a facturilor.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Familiile cu mai mulți copii, din România, vor putea avea parte de facturi mai mici la energie.

Aceștia vor plăti prețul minim agreat, indiferent de consum. Există însă o serie de condiții pe care ar trebui să le îndeplinească.

Autoritățile au decis să schimbe și metoda de calcul a facturilor. Coaliția a căzut de acord asupra schimbări modului de calcul, metodă în urma căreia numeroși români s-au trezit cu facturi uriașe la energie.

Se schimbă modul de calcul al facturilor la energie electrică

Recent, autoritățile au decis trecerea la un nou sistem de calcul al facturilor la energie electrică. Astfel, se va trece la calculul KWh pentru anul în curs și nu se va mai realiza pentru anul anterior, iar pe lângă aceasta nu se va mai realiza nici media celor trei ani.

Citeste si: Drama fără margini prin care trece un pensionar din Reșița! Bătrânul e la un pas să nu mai poată achita facturile enorme cauzate de aparatul de oxigen care îi este vital

Astfel, prețul pe care îl vor plăti românii la energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus pentru clienții care consumă între 0 – 100 KWh.

În cazul românilor care consumă între 100,01 – 300 kWh, prețul maxim va fi de 0,80 de lei/kWh. Românii care îndeplinesc anumite condiții vor avea șansa să plătească un preț mai mic pe kWh.

contor facturi energie electrica

Un contor ce măsoară consumul de energie electrică

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Oana Roman, primele declarații după ce s-a aflat că nu a fost invitată la botezul copilului lui Pepe- kfetele.ro

Citeste si: Scene de filme "cu proști" în Satu Mare! Un tânăr de 33 de ani s-a întors ieri mai devreme de la muncă și a auzit zgomote ciudate în apartament- bzi.ro

Familiile cu mai mulți copii vor plăti un preț mai mic la energie electrică

Pentru o anumită categorie de români există și vești bune. Este vorba despre cetățenii cu familii numeroase, cei care au în grijă trei sau mai mulți copii. Aceștia vor beneficia de cel mai mic preț/kWh, indiferent de consum.

O veste bună o primesc și consumatorii casnici care folosesc aparatură medicală în mod constant.

"a1) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declarației pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

a2) prin excepție de la litera a), 0.68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat", se arată în textul OUG, potrivit Antena 3.

familie cu un copil

O familie

[Sursa foto: PixaBay]

Ce pot face românii când se trezesc cu facturi uriașe la energie electrică

În ultimele săptămâni, tot mai mulți români s-au trezit cu facturi uriașe la energie electrică. Sume colosale pe care unii dintre ei nu le-ar fi putut achita decât prin credit le-au fost facturate așa că jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu avocatul Adrian Cuculis pentru a afla ce pot face aceste persoane și cum pot remedia situația.

Citeste si: Reduceri de taxe 2023. Care sunt cele două propuneri de reduceri de taxe, depuse la Senat. Acestea s-ar putea aplica începând cu anul următor

Plângerile și sesizările la ANDRE și Protecția Consumatorului sunt printre primele căi prin care puteți clarifica situația facturilor uriașe la energie, după cum ne-a explicat avocatul Adrian Cuculis. Există totuși și situații în care se poate ajunge în instanță.

"În principal, dacă vorbim despre o factură disproporționată la curent, sunt câțiva pași pe care putem să îi urmăm și aici aș enumera așa:

Începem, în primul rând, prin notificarea furnizorului electric pentru că este principalul care ar putea să remedieze pe cale amiabilă la început chestiunea aceasta, respectiv să facă recalculare sau să verifice indexul sau să verifice dacă nu cumva contorul lor nu mai mare metrologia făcută și atunci, bineînțeles, și factura la energie electrică este, din star, viciată.

Dacă nu se rezolvă pe această cale, pasul următor ar fi să facem o solicitare către ANRE, la Departamentul de Protecția Consumatorului și poate că o dublare cu ANPC nu neapărat că ar fi utilă, dar ar putea cumva, la un moment dat, dacă unii nu observă ceva să observe ceilalți altceva și cumva să coroboreze informațiile", a explicat avocatul Adrian Cuculis, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!

energie electrica

Energie electrică

[Sursa foto: PixaBay]

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Trucuri care te ajută să plătești mai puțin la factura la gaz. Cum poți reduce costul în mod eficient

Doi români din Miercurea Ciuc s-au îmbogățit dintr-o afacere pe care oricine o poate face! Prețurile cerute de ei nu sunt deloc mici, însă comenzile curg ca o avalanșă:...

Câți bani ar trebui să aibă românii puși deoparte pentru situații de urgență?! Constantin Rudnițchi explică cum să faci economii | EXCLUSIV

Marți, miercuri și joi, 5 zodii își vor suplimenta veniturile și primesc și bonusuri

Veste bună pentru toată ROMÂNIA! Anunțul venit chiar acum de la Guvern: Am aflat cu MARE BUCURIE

“Am legat-o de mașină să nu o mai tragă alții.” Culiță Sterp, mesaj pentru internautul care l-a ajutat după accidentul rutier

Sursa reală a puterii lui Putin. Cine sunt oamenii de care depinde

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies