Românii își votează azi președintele! Alegeri prezidențiale 2019

Azi, românii merg la vot pentru a-și alege președintele, 14 candidați sunt pentru funcția supremă în stat.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

Azi, românii merg la vot pentru a-și alege președintele, 14 candidați sunt pentru funcția supremă în stat.


In articol:

UPDATE - 17:00 -Un număr de 6.897.533 de alegători s-au prezentat până la ora 17:00 la cele 18.748 de secţii de votare din ţară, ceea ce înseamnă o prezenţă de 37,86 %, conform datelor oficiale de la BEC.

UPDATE - 16:00 -  Până în acest moment s-au prezentat la vot 6,1 milioane de români. Un total de 32,87% dintre cei cu drept de vot.

UPDATE 12:00 – Prezența la vot a atins procentul record de 15,82%. Au votat 2,88 de milioane de români în țară. 

UPDATE - Traian Băsescu a fost la vot alături de soția sa, Maria Băsescu. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a transmis, duminică, un mesaj tinerilor, recomandându-le să iasă la vot ”pentru că au pe cine alege”. ”Aceste alegeri sunt momentul fundamental de schimb de generaţii”, a spus Băsescu. 

UPDATE: 1.730.719 de români au votat până la ora 10:38, conform BEC. Prezența la vot până la această oră este de 9,50, în timp ce în 2014 era prezența la vot era de 6,55 la această oră. 1,471 de români au cerut urna mobilă și
208.896 de români au votat pe listele suplimentare.  

UPDATE: S-a depășit numărul de 316.000 de voturi în diaspora. Cei mai mulți români au votat în Londra 

În diaspora astăzi este a treia zi de vot, iar urnele vor fi deschise până la ora 21:00 cu posibilitatea de prelungire până la 23:59, dacă vor mai exista alegători la coadă. 

Până la ora 10 un număr de 316.508 români au votat în diaspora. Cei mai mulți români au votat în Londra. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a votat la primele ore ale dimineții, la Liceul "Jean Monnet", din Capitală. El a fost însoțit de Rareș Bogdan, Robert Sighiartau și Siegfried Mureșan.

„Astazi este o zi extrem de importanta pentru Romania, dar recunosc ca si pentru mine personal. Am votat pentru Romania normala. Imi doresc un viitor foarte bun pentru Romania si sper sa primesc astazi confirmarea ca foarte multi romani isi doresc acelasi lucru.

Astazi, in ziua votului, este ziua in care romanii decid ce viitor va avea Romania in urmatorul an. Ziua votului este ziua cea mai importanta pentru romanii care vor sa participe la procesul democratic. Asa ca dragi romani va astept la vot!", a declarat președintele, după ieșirea de la vot.

UPDATE: Ludovic Orban a votat, duminică dimineață, la alegerile prezidențiale 2019 la o secție din localitatea Dobroești din Ilfov.

„Să își exercite dreptul de vot. Este un drept câștigat prin sacrificiu. Este un drept fundamental care îi permite fiecărui cetățean să hotărască ce face cu țara lui”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: În diaspora, au votat peste 200.000 de persoane până sâmbătă, la ora 18.00 

UPDATE: Sâmbătă, până la orele 18:00, au votat 229 000 de români din diaspora. Cele mai multe voturi au fost înregistrate în Marea Britanie, Italia, Germania. Votul continuă până duminică la orele 21:00. Tot mâine va avea loc și scrutinul în țară.  

Românii din țară sunt așteptați azi la secțiile de votare, după ce Diaspora votează deja de două zile. Pentru prima dată în istorie, la alegerile prezidențiale din acest an, românii din străinătate au putut să voteze fie prin corespondență, fie la secțiile deschise în întreaga lume, unde votarea a început de vineri.  

Citeste si: Război în lumea mondenă. Au fost iubiți, iar acum nu vor să se mai vadă - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Alegeri prezidențiale 2019. Ei sunt cei 14 candidați

Ordinea în care apar pe buletinul de vot pentru alegerile din 10 noiembrie, pentru cei 14 candidați la prezidențiale, a fost stabilită de către Biroul Electoral Central prin tragere la sorți. Primii cinci pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă.

1. Klaus Iohannis - candidat PNL la prezidențiale

2. Theodor Paleologu - PMP

3. Dan Barna - candidat din partea Alianței USR-PLUS

4. Kelemen Hunor - UDMR

5. Viorica Dăncilă - prim-ministru și candidatul PSD

6. Cătălin Ivan - fost europarlamentar PSD

7. Ninel Peia - candidat din partea Partidului Neamul Românesc

8. Sebastian Constantin Popescu - candidat din partea Partidului Noua România

9. John Ion Banu - candidat al Partidului Naţiunea Română

10. Mircea Diaconu - candidatul ALDE și Pro România

11. Bogdan Stanoevici - candidat independent

12. Ramona Ioana Bruynseels - Partidului Puterii Umaniste

13. Viorel Cataramă - candidatul din partea Dreptei Liberale

14. Alexandru Cumpănașu – candidat independent

Alegeri prezidențiale 2019. Unde se votează

Votarea începe azi la ora 7.00 (ora locală) și se încheie la ora 21.00, însă secțiile pot rămâne deschise până la ora 24.00, în condițiile în care mai sunt alegători în secție sau la rând afară, care nu au apucat să voteze.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:

- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;

- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;

- în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;

- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;

- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate, după programul de mai sus.

Persoanele care sunt netransportabile din motive medicale vor face o cerere specială în urma căreia o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral se va  deplasa cu o urnă specială, mobilă.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum se votează

Alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare, care îl va scana. După scanarea actului de identitatea și validarea alegătorului, acesta se va deplasa spre membrul biroului electoral care îi este indicat. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală veți primi un buletin de vot și o ștampilă. Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!

Aplicaţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Îndoiţi buletinul, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-l apoi în urnă corespunzătoare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.Restituiţi ștampila și primiţi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” (buletine) sau un timbru autocolant (cărțile de identitate).

Citeste si: Alegeri prezidentiale 2019. Una dintre ele va fi ”prima doamnă a României” Cum arată soțiile candidaților la Președinție

Alegeri prezidențiale 2019. Ce este ilegal să faci în ziua alegerilor și cum se poate anula votul

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiţi afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportaţi președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieșirea de la urne, înainte de încheierea votării.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Votul este secret; nu dezvăluţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să violeze secretul opțiunii dumneavoastră. Nu fotografiaţi buletinul de vot și evitaţi fotografierea sau filmarea în secția de votare

Alegeri prezidențiale 2019. Pe 24 noiembrie este turul doi

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să faci ca să câștigi bani ușor

Veste bună pentru TOATĂ România! Florin Cîțu a făcut anunțul zilei: Este un semnal clar

Nu mai dormi niciodată pe burtă! Cât rău îți face și cum îți influențează somnul pe termen lung: Este șocant!

Premierul Viorica Dăncilă, avertizată clar de Carmen Harra: ”Este pe muchie de cuțit”

Albert Balint, trei ani de închisoare cu executare! Fiul lui Sile Cămătaru a fost dat în urmărire generală

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies