
Dupa ce coltul sud-estic al insulei a fost zguduit vineri de un seism cu magnitudinea de 6,9, specialistii estimeaza ca alte eruptii si cutremure s-ar putea produce in perioada urmatoare.
Reprezentantii Observatorului Vulcanologic din Hawaii au declarat ca ″activitatea vulcanica este in crestere si se estimeaza ca aceasta va continua″ . Janet Babb, purtatoare de cuvant a institutiei, a declarat ca eruptiile s-ar putea prelungi ″timp de cateva saptamani sau luni″ .
Babb a precizat ca activitatea vulcanului care a erupt joi prezinta similaritati cu un alt eveniment care s-a petrecut in aceeasi zona in 1955 si care a durat 88 de zile. La acea vreme in zona traiau mult mai putini oameni. Temperatura lavei poate ajunge la circa 1.150 de grade Celsius.Departamentul de pompieri din Hawaii a raportat ″conditii extrem de periculoase privind calitatea aerului din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de sulf din zona de evacuare″ . Gazul poate cauza iritatii dermatologice si probleme de respiratie.
Kilauea, care se numara printre cei mai activi vulcani din lume si este unul dintre cei cinci de pe insula, a erupt constant in ultimii 35 de ani. Suvoaiele de lava care se preling din acesta au acoperit 125 de kilometri patrati, conform datelor USGS.
Dupa ce saptamana precedenta au fost inregistrate mai multe miscari telurice, vulcanul a erupt joi si a aruncat lava in zonele rezidentiale.
Incepand de vineri, insula a fost zguduita de o serie de cutremure care au culminat cu seismul cu magnitudinea 6,9. Este decretata starea de urgenta.
Tulsi Gabbard, membra a Camerei Reprezentantilor a SUA a solicitat, printr-o scrisoare adresata vineri directorului Agentiei federale pentru situatii de urgenta, William Long, sa se ia urgent masuri in ceea ce priveste ″gazduirea pe termen scurt si lung, infrastructura, agricultura si efectele asupra sanatatii publice in insula Hawaii”.
Potrivit acesteia, peste 1.800 de locuitori din Leilani Estates si Lanipuna Gardens au primit ordine de evacuare incepand de joi cand autoritatile au raportat pentru prima data eruptia de aburi si lava din fisuri produse pe un drum, potrivit stirileprotv.ro.