S-a făcut planul pentru carantinare și izolare. Ce ni se pregătește

Politicienii au dezvăluit că planul pentru carantinare și izolare există. Dezvăluirea a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

S-a făcut planul pentru carantinare și izolare. Ce  ni se pregătește
S-a făcut planul pentru carantinare și izolare. Ce ni se pregătește


In articol:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dezvăluit că Guvernul a propus un plan pentru carantinare și izolare. Singura mențiune făcută de PSD e că planul va fi transmis spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor cu „modificări majore”.

„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie, pentru că la aceste discuţii participă şi invitaţi din partea ONG-urilor, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile”, a afirmat Romaşcanu, la finalul şedinţei conducerii colective interimare a PSD.

De pe 15 iulie intrăm în carantină?

Camera Deputaților este prima cameră legislativă sesizată, urmând ca, joi, proiectul de lege să ajungă și în Senat. Astfel, planul de izolare poate fi pus în aplicare începând cu 15 iulie, până la acea dată fiind decretată stare de alertă. 

Guvernul a aprobat luni un proiect legislativ privind iniţierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, act normativ care este necesar pentru a „gestiona şi controla” pandemia de COVID -19.

Citeste si: Narcisa Guță, din nou în fața judecătorilor. De data asta cine o mai scapă? - evz.ro

Decizia survine după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Va trece proiectul de lege?

Proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea nu poate trece de Parlament în forma actuală, a declarat, miercuri, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

„Toate măsurile luate în ultima perioadă au fost nefundamentate, nu au fost dezbătute, au fost pompieristice, au fost fără respectarea fiinţei umane, au fost medici blocaţi în spitale. (…) Condiţiile de carantină au fost sub orice critică, cu încălcarea demnităţii umane. (…) Noi apreciem decizia CCR, care este una corectă. Guvernul are de-a face cu oameni, trebuie să respecte demnitatea umană, trebuie să ne respecte ca oameni. Nu suntem nişte viermi, cum spunea cândva Elena Ceauşescu când vedea oameni la coadă”, a susţinut Barbu, la o dezbatere organizată de PSD la Parlament pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea.

La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că proiectul de lege al Guvernului Orban privind carantinarea şi izolarea este „un alt zombi legislativ” şi că va invita în Parlament societatea civilă pentru a repara „haosul PNL”.

Ciolacu și Tăriceanu critică proiectul de lege

Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar. Izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor – cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale.

Formularea „probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen” permite oricând Guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca „potenţial expus” virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Și preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Parlamentul va trebui să modifice mai multe articole din proiectul de lege aprobat de Guvern privind carantinarea şi izolarea persoanelor, care lasă „o mare marjă de manevră” autorităţilor în „a defini şi identifica evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat”, şi îşi exprimă speranţa într-o „dezbatere serioasă” în Parlament şi nu la „un aranjament subteran” care să facă legea trecută precum „gâsca prin apă”, informează stirileprotv.ro.


Citește și:

Lovitură de teatru în cazul Caracal! Alexandra Măceșanu, răpită de un interlop apropiat Clanului Sportivilor? Dezvăluirile lui Gheorghe Dincă EXCLUSIV

Liviu Dragnea are probleme de sănătate! Irina Tănase a dat primele declarații despre starea de sănătate a fostului președinte PSD: "I s-au umflat genunchii"

Iată tot ce trebuie să știi dacă te întorci în România! Ce să faci ca să eviți carantina

Piedone își strigă nevinovăția în dosarul Colectiv! Ce a declarat Primarul Sectorului 5 pe treptele Curții de Apel: " Sunt nevinovat..."

Nicușor Dan anunță o nouă măsură nepopulară! Adio Târg de Crăciun în București

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies