
In articol:
- Specialiștii spun că Omicron 2.0 ve deveni dominantă la finalul lunii martie
- „Cred că putem vorbi de o pandemie în pandemie”
Rezultatele unui studiu recent atestă faptul că imunitatea dobândită în urma infecțiilor ușoare cu Omicron este destul de scăzută și nu protejează în fața reinfecțiilor cu subvarianta BA.2. Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu Omicron 2.0,
denumită științific BA.2, s-a triplat în Statele Unite ale Americii, făcând ca vechiul Omicron să nu mai fie varianta dominantă. Chiar și în Marea Britanie se întâmplă acest fenomen, iar trendul se repetă chiar și în Germania sau Olanda.„Am văzut o creștere a numărului de infecții cu această tulpină în Danemarca în a treia săptămână a lunii ianuarie, iar acum este aproape dominantă în această țară” , a scris pe internet profesorul Eric Feigl-Ding, profesor la Hardvard University.
Specialiștii spun că Omicron 2.0 ve deveni dominantă la finalul lunii martie
Subvarianta nu este mai agresivă decât Imicron, dar cu siguranță este mult mai contagioasă. În ceea ce privește transmisibilitatea, cifrele variază de la la plus 30% la plus 150%, iar medicii trag un semnal de alarmă în acest caz.
„Știrea cu adevărat proastă este că două studii recente susțin că imunitatea oferită de infecția cu Omicron este slabă în cazul unei reinfecții cu Omicron în cazul persoanelor nevaccinate. Asta înseamnă că protecția dobândită în urma unei infecții anterioare cu Omicron nu este foarte eficientă dacă nu ești și vaccinat”, a mai subliniat medicul Eric Feigl-Ding.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Totodată, anticorpii rezultați în urma infecției cu Omicron ar putea să nu protejeze în fața subvariantei BA.2, căci formele ușoare de boală nu reușesc să întăreasca imunitatea.
„Infecția cu Omicron poate spori protecția împotriva Delta și invers, [numai] în măsura în care există o creștere suficient de mare a imunității de neutralizare de bază, care pare să fie legată de severitatea clinică a infecției. Descoperirile noastre sunt similare cu cele dintr-un alt studiu care a demonstrat o imunitate limitată după o infecție mai ușoară cu varianta Omicron la indivizi nevaccinați. Luate împreună, rezultatele noastre sugerează că imunitatea indusă de Omicron ar putea să nu fie suficientă pentru a preveni infecția cu o altă variantă mai patogenă, în cazul în care ar apărea în viitor” , sunt concluziile unui studiu clinic publicat la finalul lunii ianuarie.
„ Cred că putem vorbi de o pandemie în pandemie”
Omicron 2.0 are 17 mutații diferite de tulpina super-mutantă Omicron, între cele două neexistând o linie directă. Persoanele cele mai predispuse la infecție sunt cele nevaccinate anti-COVID, iar cei care au trecut prin boală nu trebuie să se culce pe o ureche, spune medicul Marius Geantă, căci se pot infecta din nou, mai ales dacă au avut în trecut forme ușoare de boală.
„Cred că putem vorbi de o pandemie în pandemie. Statusul acesta de vaccinat/nevaccinat pare că face diferența din ce în ce mai mult în valul Omicron. Acest studiu recent arată în fapt că, dacă ești necaccinat, chiar dacă te-ai infectat cu tulpina BA.1, și, da, ai făcut o formă ușoară, pentru că cei mai mulți oameni fac o formă ușoară, imunitatea asta nu rezistă și riști să te infectezi cu BA.2. Vorbim de o tulpină care diferă prin 17 mutații de BA.1, deci este destul de mult diferită în comparație cu BA.3, care seamănă destul de mult”, spune medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovare în Medicină