Salariul mediu net de 4.200 de lei și inflația la 8% pentru 2023, mit sau realitate?! Economiștii trag un semnal de alarmă: "E ca o telenovelă financiară" | EXCLUSIV

Guvernul este optimist în ceea ce privește economia României. Executivul prognozează că salariul mediu net va crește la 4.200 de lei, inflația va coborî la 8% și euro nu va depăși pragul de 5 lei. Totuși, economiștii nu sunt deloc de aceeași părere!

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Guvernul estimează că economia României va avansa cu 4,6% în 2022 și 2,8% în 2023, după cum arată prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză.

Totodată, se arată că salariul mediu net va ajunge la 4.200 de lei, iar inflația va scădea la 8%, în ciuda crizei din energie, a majorărilor de prețuri la alimente și carburanți și a facturilor uriașe pe care le tot primesc românii.

Începând cu 2023, inflația ar urma să scadă și să ajungă la 8%, dar prognozele de la Palatul Victoria par totuși să fie ideale, comparativ cu realitatea cruntă pe care o trăiesc românii zi de zi. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a vedea cât de realiste sau nu sunt prognozele pe care Executivul României le aduce în discuție.

Ce șanse are România să scape de criza economică și recesiune

Prognozele prezentate de CNP duc România către un scenariu ideal, însă economiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că toate aceste promisiuni îi pot transforma foarte ușor pe cetățeni în victime.

Având în vedere criza economică, cea din domeniul energiei și pagubele create de război este puțin probabil ca țara noastră să scape de recesiune fără să fie afectată.

Citeste si: Cine sunt românii care vor plăti mai puțin la gaze și curent! Cum arată prețurile pe care Guvernul le propune din 2023| EXCLUSIV

Din păcate, șansele ca România să treacă neafectată de recesiune și de criză nu sunt mari deloc.

Din contră, ultimul trimestru din 2022 și primul din 2023 ar putea duce la o scădere gravă a economiei.

" CNP ne prezintă un scenariu foarte optimist, desprins parcă dintr-o telenovelă financiară cu happyend. S-ar putea ca povestea economică din 2023 să capete însă accente tragice, cu mare parte din populație în rolul victimelor de serviciu ale inflației.

La cum arată în prezent economia mondială, puternic afectată de inflație, de război, de criza energetică, perspectivele ca România să devină imună la o eventuală recesiune globală țin mai mult de un scenariu politico-science fiction decât de realitate.

Citeste si: Georgiana Lobonț și-a luat fanii prin surprindere, în miez de noapte: „Fericirea vine după ce guști și din dezamăgiri”. Artista a fost mai sinceră ca niciodată- kanald.ro

Citeste si: Motivul din spatele crimei urmată de sinucidere din Alba Iulia. De ce și-ar fi omorât un tată copilul de numai un an- stirileprotv.ro

Dacă, de exemplu, Germania, principalul nostru partener comercial, va ,,tuși’’ din pdv economic, România va face ,,gripă’’ și e posibil să ajungă la terapia intensivă asigurată de ,,specialiștii’’ FMI.

Nu este exclus ca ultimul trimestru din acest an și primul trimestru din 2023 să aducă o scădere a economiei, pe fondul impactului scumpirilor la energie și scăderii consumului. Iar două trimestre consecutive de scădere economică înseamnă recesiune tehnică", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

salariu mediu net 2023

Un angajat care muncește la laptop

[Sursa foto: PixaBay]

Inflația, mai mică în 2023

CNP prognozează că inflația din 2023 va fi mai mică comparativ cu cea din 2022, iar economiștii sunt de aceeași părere. Totuși, în vremuri de criză nu înseamnă că este un aspect 100% pozitivi. Din contră, prețurile vor continua să crească și anul următor, doar că mai puțin comparativ cu 2022, iar puterea de cumpărare a românilor va fi în continuare afectată.

Citeste si: Cât timp ne mai confruntăm cu creșterea prețurilor? Analiștii economici spun ce ne așteaptă: "Vom avea o perioadă îndelungată de costuri ridicate și de o inflație mare"| EXCLUSIV

"Ne vom putea salva, în 2023, doar dacă vom fi capabili să atragem fondurile UE, să investim în economie, să stăvilim inflația și să asigurăm lichiditatea necesară în piețe.

Da, vom avea o inflație mai mică decât în 2022 din prisma efectului de bază. Prețurile nu vor mai crește atât de puternic, dar asta nu înseamnă că nu vor crește în continuare și vor influența în sens negativ puterea de cumpărare", a precizat Adrian Negrescu, în exclusivitate.

Citeste si: ”Eu am niște reacții ciudate, pentru că stând mai mult cu Josephine în casă și stăm și un pic izolați așa, cumva lumea mea este bucla noastră.” Ce probleme întâmpină Gina Pistol de când este mămică- kfetele.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi- stirilekanald.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

salariu mediu net 2023

Bulevarde din București

[Sursa foto: PixaBay]

Ce șanse au românii să câștige venituri de 4.200 de lei net în 2023

În prezent, românii câștigă în medie 2.500 de lei pe lună. Cifrele prognozate pentru 2023 sunt o medie formată din cele mai mici și cele mai mari salarii, iar cele mai mari venituri se regăsesc în sistemul de stat.

Pentru anul ce vine, în mediul privat o creștere a veniturilor ar putea avea loc, însă clar nu una atât de mare, ci mai repede salariile s-ar putea majora cu aproximativ 10%- 13%.

"În condițiile în care mai mult de jumătate din angajații din România câștigă în medie 2500 lei net pe lună, iar 1,6 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim de 1500 lei, cifra oferită de CNP – salariu mediu de 4200 lei net – trebuie privită doar ca un artificiu statistic.

Media este formată din cele mai mari și cele mai mici salarii. Unde se câștigă cel mai bine? La stat. Pentru mediul privat, o creștere a salariilor în 2023 nu cred că va depăși, în medie, 13-15%.

E normal ca CNP să fie optimistul de serviciu, însă datele autorităților trebuie privite doar ca un exercițiu financiar aspirațional, menit să justifice modul în care va fi creionat bugetul pe 2023", a declarat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce facultăți din România asigură salarii de top tinerilor absolvenți. Veniturile ajung la câteva mii de euro

Burse școlare 2022-2023. Care sunt sumele de bani pe care elevii le vor primi

Se dau bani de la stat pentru elevi! Despre ce sumă este vorba: "E nevoie ca la nivelul fiecărui inspectorat să luați legătura cu fiecare școală!"

Cansu Dere, eroina serialului Infidelul, decizie radicală în privința carierei sale! Iată ce planuri are talentata actriță!

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!

Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți

Cel mai bine păzit secret al Clarei Chia Marti din dormitor! Motivul pentru care Pique a ales-o fără să stea pe gânduri în defavoarea Shakirei

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies