
In articol:
- Ce șanse are România să scape de criza economică și recesiune
- Inflația, mai mică în 2023
- Ce șanse au românii să câștige venituri de 4.200 de lei net în 2023
Guvernul estimează că economia României va avansa cu 4,6% în 2022 și 2,8% în 2023, după cum arată prognoza de toamnă a Comisiei Naționale de Prognoză.
Totodată, se arată că salariul mediu net va ajunge la 4.200 de lei, iar inflația va scădea la 8%, în ciuda crizei din energie, a majorărilor de prețuri la alimente și carburanți și a facturilor uriașe pe care le tot primesc românii.
Începând cu 2023, inflația ar urma să scadă și să ajungă la 8%, dar prognozele de la Palatul Victoria par totuși să fie ideale, comparativ cu realitatea cruntă pe care o trăiesc românii zi de zi. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a vedea cât de realiste sau nu sunt prognozele pe care Executivul României le aduce în discuție.
Ce șanse are România să scape de criza economică și recesiune
Prognozele prezentate de CNP duc România către un scenariu ideal, însă economiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că toate aceste promisiuni îi pot transforma foarte ușor pe cetățeni în victime.
Având în vedere criza economică, cea din domeniul energiei și pagubele create de război este puțin probabil ca țara noastră să scape de recesiune fără să fie afectată.Din păcate, șansele ca România să treacă neafectată de recesiune și de criză nu sunt mari deloc.
" CNP ne prezintă un scenariu foarte optimist, desprins parcă dintr-o telenovelă financiară cu happyend. S-ar putea ca povestea economică din 2023 să capete însă accente tragice, cu mare parte din populație în rolul victimelor de serviciu ale inflației.
La cum arată în prezent economia mondială, puternic afectată de inflație, de război, de criza energetică, perspectivele ca România să devină imună la o eventuală recesiune globală țin mai mult de un scenariu politico-science fiction decât de realitate.
Dacă, de exemplu, Germania, principalul nostru partener comercial, va ,,tuși’’ din pdv economic, România va face ,,gripă’’ și e posibil să ajungă la terapia intensivă asigurată de ,,specialiștii’’ FMI.
Nu este exclus ca ultimul trimestru din acest an și primul trimestru din 2023 să aducă o scădere a economiei, pe fondul impactului scumpirilor la energie și scăderii consumului. Iar două trimestre consecutive de scădere economică înseamnă recesiune tehnică", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Un angajat care muncește la laptop
Inflația, mai mică în 2023
CNP prognozează că inflația din 2023 va fi mai mică comparativ cu cea din 2022, iar economiștii sunt de aceeași părere. Totuși, în vremuri de criză nu înseamnă că este un aspect 100% pozitivi. Din contră, prețurile vor continua să crească și anul următor, doar că mai puțin comparativ cu 2022, iar puterea de cumpărare a românilor va fi în continuare afectată.
"Ne vom putea salva, în 2023, doar dacă vom fi capabili să atragem fondurile UE, să investim în economie, să stăvilim inflația și să asigurăm lichiditatea necesară în piețe.
Da, vom avea o inflație mai mică decât în 2022 din prisma efectului de bază. Prețurile nu vor mai crește atât de puternic, dar asta nu înseamnă că nu vor crește în continuare și vor influența în sens negativ puterea de cumpărare", a precizat Adrian Negrescu, în exclusivitate.
Bulevarde din București
Ce șanse au românii să câștige venituri de 4.200 de lei net în 2023
În prezent, românii câștigă în medie 2.500 de lei pe lună. Cifrele prognozate pentru 2023 sunt o medie formată din cele mai mici și cele mai mari salarii, iar cele mai mari venituri se regăsesc în sistemul de stat.
Pentru anul ce vine, în mediul privat o creștere a veniturilor ar putea avea loc, însă clar nu una atât de mare, ci mai repede salariile s-ar putea majora cu aproximativ 10%- 13%.
"În condițiile în care mai mult de jumătate din angajații din România câștigă în medie 2500 lei net pe lună, iar 1,6 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim de 1500 lei, cifra oferită de CNP – salariu mediu de 4200 lei net – trebuie privită doar ca un artificiu statistic.
Media este formată din cele mai mari și cele mai mici salarii. Unde se câștigă cel mai bine? La stat. Pentru mediul privat, o creștere a salariilor în 2023 nu cred că va depăși, în medie, 13-15%.
E normal ca CNP să fie optimistul de serviciu, însă datele autorităților trebuie privite doar ca un exercițiu financiar aspirațional, menit să justifice modul în care va fi creionat bugetul pe 2023", a declarat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!