Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi sortitul

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul. Tradiţii la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul. Sărbătoarea Sânzienelor este, de fapt, sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, care se mai numeşte şi Drăgaica.

În fiecare an la data de 24 iunie are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, care este cunoscută sub numele de Sânzienele sau Drăgaica.

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Sânzienele se sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie. Această sărbătoare reprezintă Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, care se mai numeşte şi Drăgaica în termeni populari.

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2021? Prima zi începe cu dezlegare la peşte

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul
Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul[Sursa foto: MediaFax Foto]

În ajunul sărbătorii de Sânziene, fetele nemăritate pot pune sub pernă busuioc sau flori de sânziene pentru a-și visa ursitul, însă nu înainte de a rosti o rugăciune însoţită de nouă mătănii, pentru ca alesul să le apară în vis.

În credința populară, Sanzienele sunt considerate femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Acesta plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, dar acest dans nu trebuie văzut de nimeni. În caz contrar, acel om se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

Citeste si: Ionuț Cercel, devastat la priveghiul tatălui său. Ce a strigat în fața tuturor- bzi.ro

Sfinţii Petru şi Pavel 2021. Cât zile durează Postul Sfinţilor Apostoli sărbătoriţi pe 29 iunie

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul
Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sânziene 2021. Tradiţii şi obiceiuri

În ziua de Sânziene, creștinii respectă mai multe tradiții pentru a fi feriţi de duhurile rele, dar și pentru a fi sănătoși tot anul.

Sărbătoarea Sânzienelor este momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar și de descântec. Astfel, în noaptea de Sânziene, femeile merg să culeagă flori și ierburi, care pot fi folosite pentru mai multe boli, dar și pentru a împleti coronițe din flori de sânziene.

Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă, iar dacă coronița rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. 

Citeste si: Sânziene 2021. Ce nume sunt sărbătorite de Sânziene și care sunt cele mai frumoase mesaje pe care le poţi trimite celor dragi

Totodată, în alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica.

Pentru joc, se vor costuma două fete, una în costum bărbătesc, cu numele Drăgan, iar cealaltă în costum femeiesc, zisă Drăgaica. Acestea merg și joacă pe la case, întocmai ca și călușarii. Jocul constă mai mult în sărituri în formă de cruce și în îmbrățișări. Oamenii care primesc Drăgaica se spune ca vor avea noroc și vor alunga ghinionul, vor avea recolte bogate și spor la muncile câmpului.

În unele zone se obişnuieşte ca în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, pentru a fi sănătos întreg anul. 

Citeste si: Efemeridele au apărut în Delta Dunării! Vezi imaginile spectaculoase oferite de natură

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul
Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi ursitul[Sursa foto: MediaFax Foto]

Din cele mai vechi timpuri, socul este plantat lângă casele oamenilor deoarece se crede că în el sălăşluieşte un duh sau o zână bună care-i apără pe oameni de nenorociri. E considerat un sacrilegiu să tai un soc, copacul despre care ţăranii spun că „în faţa lui trebuie să-ţi scoţi pălăria”.

Un obicei care se respectă de Sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate.

După ce trece de miezul nopții și focurile se sting, oamenii se îndreaptă în liniște spre casele lor, lăsând locul spiritelor care se întorc din lumea de dincolo. Se spune că la miezul nopții se deschid Cerurile și cei cu har pot înțelege graiul animalelor și pot asculta cântecul îngerilor. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți afli ursitul în 2021

Pe ce dată sunt Sânzienele în 2021. Este ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sânpetru de vară 2021. Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Petru şi Pavel

Horoscop 19 Septembrie 2021: Taurii au parte de surprize plăcute, Leii vor avea o zi plină de peripeții

Tragedie în România! Elena Merişoreanu, internată de urgenţă la spital. Are COVID

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies