Sânziene 2022. Ce este bine să împarți în ziua de Drăgaică

Sânziene 2022. Vezi ce este bine să împarți la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sânziene 2022. Ce este bine să dai pe pomană la sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, 24 iunie 2022, când e dezlegare la pește.

Sânziene 2022. Ce se dă de pomană pe 24 iunie

Vineri, 24 iunie 2022, în calendarul creştin ortodox este mare sărbătoare, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care mai este cunoscută și sub denumirea de Sânzienele, iar credincioşii obișnuiesc să meargă la slujbă cu bucate și colivă pe care preotul le sfințește, iar mai apoi se împart celor sărmani.

La sărbătoarea Sânzienelor, credincioşii trebuie să împartă alimente de post, dar și preparate din pește, fiindcă această sărbătoare pică în Postul Sfinților Petru și Pavel. Totodată, este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie.

De asemenea, în ziua de Sânziene se mai dau de pomană: mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină.

Citeste si: Tradiții de Sânziene 2022. Obiceiuri și superstiții de la sate

Sânziene. Ce se dă de pomană pe 24 iunie

Sânziene. Ce se dă de pomană pe 24 iunie

[Sursa foto: Shutterstock]

Sânziene 2022. Tradiţii şi superstiţii

În fiecare an pe data de 24 iunie are loc sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care în termeni populari se mai numește și Drăgaica sau Sânzienele.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, de aceea în ziua de Sânziene nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice. Cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice, potrivit tradiției populare.

Se spune că Sânzienele marchează apropierea de mijlocul verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea pentru recoltat. De asemenea, ziua de Sânziene este și ziua în care păsările încep pregătirile pentru sezonul rece, relatează traditii-superstitii.ro.

La sate se crede că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

În ajunul sărbătorii, Sânzienele intră în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite afecțiuni. Mai mult Sânzienele, apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Se spune astfel că dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate.

De asemenea dacă va înceta să cânte cucul cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă însă cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

Citeste si: Urări de Sânziene 2022. Mesaje de La Mulți Ani! Felicitări şi SMS-uri pentru cei care își serbează onomastica

Sânziene. Ce se dă de pomană pe 24 iunie

Sânziene. Ce se dă de pomană pe 24 iunie

[Sursa foto: Shutterstock]

Sânziene 2022. Ce mai puternică rugăciune  

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sânzienele în 2022? Data la care se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Beneficiile ceaiului de sânziene. Totul despre planta medicinală numită și Drăgaica

Sânziene 2022. Ce nume se sărbătoresc în ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul

Calendar Creștin Ortodox IUNIE 2022. Astăzi are loc sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Zodiile vor începe un nou capitol de astăzi. Fenomenul astrale care schimbă zodiile la 180 grade

Alertă maximă la granița cu România! Se întâmplă azi, 19 august. DEZASTRU NUCLEAR

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Suflul rece al crizei îngheață România. În unele supermarketuri se raționalizează produsele de bază

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies