Sânziene 24 iunie 2021. Ce se dă de pomană și de ce este bine să mergi la cimitir de Moşii de Sânziene

Ce se dă de pomană de sărbătoarea Sânzienelor?

Ce se dă de pomană și de ce este bine să mergi la cimitir de Moşii de Sânziene
Ce se dă de pomană de Moşii de Sânziene[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie. Conform legendelor, în această zi se deschid porțile cerului și persoanele care au murit vin în contact cu cei vii. Cu acest motiv, în foarte multe zone din țară se dă de pomană în această zi, care se mai numește și Moșii de Sânziene.

Ce se dă de pomană de Moșii de Sânziene

Pe 24 iunie se face pomenirea morților, numite Moșii de Sânziene. Este bine ca cei vii să facă curatenie la mormintele celor adormiți, să le aprindă lumânări și se dea de pomană la cimitir. În această zi, femeile păstrează cu sfințenie tradiția de a aduce pomana la cimitir, pe care o dă persoanelor sărmane sau rudelor, în amintirea celor ajunși pe lumea cealaltă. Cei ce nu respectă tradițiile Sânzienelor, vor fi blestemați.

Citeste si: Sânziene 2021. Când se pune busuioc și flori de sânziene sub pernă ca să îţi visezi ursitul

Noaptea Sânzienelor este una magică, iar potrivit legendelor în această noapte porțile cerului se deschid. Sânzienele vin pe pământ pentru a cânta, iar dansul lor în plin câmp, nu este bine să-l vadă un muritor deoarece își poate pierde mințile.

Acestea sunt considerate zânele bune, dar daca nu le este respectată ziua, pot deveni imediat surate bune cu înrăitele Iele, iar răzbunarea lor este cruntă.

Citeste si: O batrana, in ultimele clipe ale vietii, i-a spus preotului: „La inmormantare, vreau sa mi se puna in mana o lingurita!” Parintele a amutit cand a aflat motivul- bzi.ro

Citeste si: Sânziene 2021. Ce este interzis să faci pe 24 iunie. Cei ce nu respectă această sărbătoare vor simți răzbunarea Drăgaicelor

Ce se dă de pomană și de ce este bine să mergi la cimitir de Moşii de Sânziene

Ce sunt Sânzienele sau Drăgaicele

Sanzienele, numite în unele zone ale țări și Drăgaicele, sunt entitati ale aerului, transparente, pure si nobile, care sunt foarte greu de perceput, datorită naturii lor instabilă, fluidă, predispusă la mișcări foarte rapide.

Noaptea se transformă în fete foarte fumoase cu parul bălai, îmbrăcate în rochii albe din nor ce se prind în hore amețitoare și cântă cu voci dulci nepământești.

Spre deosebire de Iele, Sanzienele sau Drăgaicele sunt binevoitoare omului, aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor și animalelor, dau miros și puteri tăinice florilor, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor și apără lanurile de intemperiile naturii.

Dacă această zi nu este respectată, Sânzienele se răzbună pe femeile, pocindu-le gura, iar bărbați care au jurat vreodată strâmb sau au făcut alt rău îi aşteaptă pedepse îngrozitoare, mai ales că sunt cunoscute ca mari iubitoare de dreptate. Sânzienele exista în folclorul tuturor popoarelor, nu numai în Europa, ci și in alte colțuri ale lumii.

Citeste si: Sanzienele 2021. Sărbătoarea iubirii și a fertilității

După această zi, în care Soarele joacă pe cer la amiază, apar primele semne că vara a trecut de apogeu și se îndreaptă spre toamnă. Începe să scadă lungimea zilelor şi să sporească nopţile, se usucă rădăcina grâului paralel cu coacerea bobului în spic, florile îşi pierd din miros şi puterea tămăduitoare de boală, iar cucul încetează să mai cânte.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Imagini emoționante în familia lui Culiță Sterp! Părintele Ioachim a venit special să vadă bebelușul

Gică Hagi, primul antrenament la Farul Constanța, după fuziunea cu FC Viitorul

Cine este Feyyaz Duman, actorul care interpretează rolul lui Nazim în serialul Nehir. Puțini știu cine este el cu adevărat

5 zodii vor avea bani mulți începand de săptămâna următoare!

Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Ce ascunde Dana Budeanu. Relația specială pe care o are cu Jennifer Lopez. Legătura a pus bazele unei afaceri. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies