Sărbătoare 15 decembrie 2020. Rugăciunea zilei de marți

Sărbătoare 15 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Elefterie, Antia și Suzana.

Sărbătoare 15 decembrie 2020
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sărbătoare 15 decembrie 2020. Astăzi îi pomenim pe Sfinții Elefterie și mama sa, Antia și Suzana în calendarul ortodox. 15 decembrie este a 350-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 16 zile până la sfârșitul anului.

Evenimente petrecute la data de 15 decembrie: În anul 1467 Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia. În anul 1914 O explozie de gaz la mina Mitsubishi, Kyushu, Japonia, a ucis 687 de oameni, iar în anul 2000 a fost închisă definitiv centrala nucleară rusă de la Cernobîl.

Sărbătoare 15 decembrie 2020

Sfântul Elefterie și Sfânta Antia

Sfântul Mucenic Elefterie era de loc din cetatea Romei. Rămas fără tată, acesta a fost crescut de mama sa, Antia, care era ucenica Sfântul Apostol Pavel. Astfel, copilul Elefterie a fost dus de mic la episcop ca să-l învețe Sfintele Scripturi. Sf. Elefterie a fost hirotonit preot la 18 ani, iar doi ani mai târziu, a devenit episcop. Împăratul Adrian l-a supus pe Elefterie la chinuri pentru că propovăduia credința creștină.

După ce Sfântul Elefterie a fost aruncat în cuptor, dar a ieșit nevătămat, a fost ucis de doi ostaşi. Mama lui, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia pe când îmbrăţişa şi săruta pe fiul ei mort.

Sfânta Muceniță Suzana

Sfânta Muceniţă Suzana era de loc din Palestina și a trăit în vremea împăratului Maximian. Sf. Suzana se trăgea din tată păgân și mamă evraică.

Suzana s-a botezat în creștinism, iar după ce i-au murit părinții a împărțit toată averea sa, săracilor, s-a imbrăcat în haine de bărbat și s-a dus să se călugărească într-o mănăstire  de călugări, punându-și numele de Ioan. După 20 de ani petrecuți în mănăstire, Suzana a sfârșit aruncată în foc pentru că nu a vrut să se închine la idoli.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Citeste si: Calendar ortodox 17 decembrie. Mulți români poartă numele acestui sfânt

Sărbătoare 15 decembrie 2020
Sărbătoare 15 decembrie 2020[Sursa foto: doxologia.ro]

Acatistul Sfântului Elefterie

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la moarte, Sfinţite Mucenice Elefterie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Condacul 1

Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemnător al purtătorilor de chinuri, toţi pe tine te cinstim şi te rugăm, Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toţi care-ţi cântăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Icosul 1

Văzându-te pe tine, Sfinte Mucenice Elefterie, frumuseţea arhiereilor şi podoaba purtătorilor de nevoinţe, mare apărător al Bisericii lui Hristos şi al adevărurilor credinţei, ne-am adunat astăzi în Sfântă Biserica ta, ca, după cuviinţă, să te lăudăm, zicând:
Bucură-te, păstorul neînfricat al turmei lui Hristos;
Bucură-te, luminător nespus al dreptei credinţe;
Bucură-te, putere şi întărire a creştinilor;
Bucură-te, cel insuflat de Duhul Sfânt;
Bucură-te, pierzător al celor fără de lege;
Bucură-te, cel ce pe mulţi i-ai adus la închinarea către Dumnezeu, Cel în Treime slăvit;
Bucură-te, grai al dumnezeieştilor cuvinte;
Bucură-te, alăută cerească;
Bucură-te, bună mireasmă a creştinătăţii;
Bucură-te, dar dat nouă de Dumnezeu;
Bucură-te, chip al preoţiei celei adevărate;
Bucură-te, apostol al dreptei credinţe;
Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!

Rugăciunea zilei de marți

Doamne Dumnezeul meu, osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi prorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.

Citeste si: Calendar ortodox 18 decembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe duhovnicul lui Ștefan cel Mare

Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Prorocule, luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rețete de Crăciun 2021! Cele mai gustoase deserturi care nu pot lipsi de pe masa festivă

Salate de sarbatori fara maioneza, ușor de preparat și deosebit de gustoase

Sărbătorile de iarnă: Ce scop are noul Doodle Google cu luminițe și ce îl face deosebit

Persoane cu intenții rele intră fulgerător în viața Leilor, Vărsătorilor și a altor 3 zodii. Scorpionii își vor da seama că o persoană este doar pe interes

Șoc total în Ucraina! Și-a dat DEMISIA: Mă retrag din funcție

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Patrick Moratoglou, antrenorul Simonei Halep, scene incredibile: „Am lovit-o”

Doliu în sportul românesc! Un fost campion a fost găsit împușcat în cap, la Otopeni

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies