Schimbare importantă pentru angajații part-time. Ce taxe trebuie să plătească din august 2022

Guvernul a anunțat recent că cei care au contracte de muncă part-time trebuie, începând cu luna august, să plătească taxe mai mari la stat.

Autor: Ioana Enache

In articol:

Guvernul a anunțat recent că cei care au contracte de muncă part-time trebuie, începând cu luna august, să plătească taxe mai mari la stat. Iată ce alte schimbări implică măsura adoptata de Guvern cu privire la contractele part-time!

Ce taxe trebuie să plătească angajații part-time din august 2022

Conform ordonanței adoptate de curând de Guvern, angajații cu contracte part-time de muncă trebuie ca de la 1 august 2022 să achite taxe mai mari către stat.

Citeste si: Modificări Cod Fiscal 2022. Cu cât va crește impozitul pe dividende de la 1 ianuarie 2023

Salariile cu valoarea mai mică decât salariul minim vor fi taxate la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întregi. Important de menționat este că măsura nu se aplică elevilor și studenților cu vârste sub 26 de ani, pensionarilor care au pensii din sistemul public și nici persoanelor cu mai multe contracte de muncă part-time, cu condiția ca valoarea cumulată a venitului din acestea să nu depășească valoarea salariului minim pe economie.

Citeste si: Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

„Cea mai mare parte a acestor contracte part-time au fost folosite pentru evitarea plății de către angajator a obligațiilor către stat, în dauna drepturilor la pensie ale salariaților și în detrimentul

fondurilor destinate medicamentelor compensate și serviciilor medicale acordate cetățenilor români”, transmite Partidul Social Democrat, într-un comunicat de presă. „În realitate, ca urmare a acestei măsuri, aproape 100.000 de contracte part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă, în beneficiul angajaților a căror pensie va fi stabilită pe baza muncii reale prestate”, mai transmite PSD.

„USR a devenit singurul partid din România care susține în mod oficial munca la negru și care se auto-proclamă un apărător înfocat al angajatorilor care își sporesc nelegitim profiturile pe seama propriilor salariați. În acest sens, USR a declanșat o campanie furibundă de dezinformare și intoxicare, prin care insinuează că decizia Guvernului de a calcula contribuțiile sociale din contractele part-time prin raportare la salariul minim „va nenoroci sute de mii de români”, care își vor pierde locul de muncă sau vor trebui să vină „cu bani de acasă” pentru a putea munci”, spun social democrații.

Schimbare importantă pentru angajații part-time. Ce taxe trebuie să plătească din august 2022

Schimbare importantă pentru angajații part-time. Ce taxe trebuie să plătească din august 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Ministerul Muncii anunță scăderea numărului de contracte part-time după adoptarea măsurii

După anunțul conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, Ministerul Muncii a înregistrat o scădere a numărului de contracte part-time și o creștere a celor full-time.

Citeste si: Larisa Udilă și-a botezat fiul. Nașii micuțului Milan sunt Nicole Cherry și soțul ei: „Aș muri pentru tine oricând”

„Odată cu anunțul făcut în spațiul public, conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate și impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepțiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidență a Salariaților se observă faptul că există o creștere a numărului de contracte full-time.

 Astfel, dacă pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care au normă întreagă, în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time. Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parțial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă. “, menționează un comunicat de presă de la Ministerul Muncii.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Plata parcării pe timpul nopții s-a suspendat în Constanța și Mamaia. Cât este valabilă această măsură

Nici în Spania nu e roz! Un român care muncește în străinătate a dezvăluit cum sunt prețurile acolo: „Dacă ne mai trebuie, ne mai împrumutăm”

Caz incredibil în Vatra Dornei! O femeie a fost bătută cu telefonul de către iubitul ei: „Tatăl lui se uita şi îl îndemna să dea mai tare şi să mă omoare”

7 zodii vor trece peste orice problemă mâine. Vărsătorii vor trece peste problemele financiare

Se dau toți BANII ÎNAPOI! Vestea momentului pentru români. Sumele intră direct pe CARD

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Exclusiv. Victoria dreptei în Italia mai bate un cui în sicriul UE! După Brexit și un posibil HuExit, Bruxelles-ul are insomnii. Video

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies