Scovergile sunt un desert românesc popular și delicios, vechi de sute de ani. Scovergile ne aduc aminte de copilărie. Rețeta de scovergi ca la bunica e simplu de făcut. Acest preparat poate fi o variantă delicioasă în perioada postului, dar și în afara lui.
Scovergile se fac din aluat de pâine și se prăjesc în baie de ulei.
Scovergi ca la bunica. Rețeta simplă de scovergi de post
Ingrediente
500 gr făină 300 ml apă călduţă 2 linguri ulei 1 lingură zahăr 1 linguriţă sare 7 gr drojdie uscată (sau 25 gr proaspătă)
Mai întâi pregătim aluatul. Amestecaţi drojdia uscată cu făină şi sarea. Apoi începeţi să adăugaţi apă în care aţi dizolvat zahărul, puţin câte puţin, şi framantati. Adăugaţi şi ueiul şi framantati până nu se mai lipeşte de mâini.
Lăsaţi la dospit până îşi dublează volumul. Formăm bile din aluat.
Mânjim mâinile cu ulei şi începem să formăm scovergile apăsând cu degetele. Nu întindem cu sucitorul, această operaţiunea se face doar cu mâinile, presând mereu cu degetele, obţinând astfel acele denivelări.
După ce aţi terminat puneţi scovergile pe suprafaţă de lucru unsă cu puţin ulei şi presaţi din nou cu degetele până ce sunt întinse suficient de bine.
Prăjim scovergile în ulei bine încins pe ambele părți.
Rețetă scovergi cu iaurt și gem. Ce e extraordinar la scovergi este că le poți mânca fie sărate, fie dulci, în funcție de preferințe. În anumite zone din România scovergile se mănâncă înmuiate în mujdei de usturoi sau cu brânză telemea, în alte regiuni copiii se dau în vânt după variantele dulci: cu iaurt și gem, miere, cu dulceață sau cu cremă de vanilie.
Scovergile cu iaurt și gem se pregătesc folosind rețeta de bază și adăugând la servire un amestec de iaurt și gemul preferat: de vișine, afine sau ce aveți în cămară.