Sfântul Iacob Putneanul 2022. Ce rugăciune să rostești în ziua de sărbătoare pentru sănătate

Cine a fost Sfântul Iacob Putneanul. Pe ce dată se sărbătorește duhovnicul.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Viața și faptele Sfântului Iacob Putneanul sunt o pildă de slujire a lui Dumnezeu, din toată inima și din toată puterea, prin toate darurile cu care marele ierarh a fost înzestrat. Care a fost povestea sfântului, dar și viața acestuia.

Sfântul Iacob Putneanul 2022

Sfântul Mitropolit Iacob s‑a născut la 20 ianuarie 1719, într‑o familie credincioasă și așezată din nordul Moldovei. Aproape toți membrii familiei sale vor intra în cinul monahal: părinții s‑au călugărit și au purtat numele Adrian și Mariana, fratele a devenit monahul Ioil, o soră a fost monahia Pelaghia, iar o altă soră, Maria, se va căsători, soțul ei devenind mai târziu ieromonahul Misail de la Schitul Doljești.

Mișcat de râvna pentru Hristos, la numai 12 ani, a intrat în Mănăstirea Putna. Aici a aflat o adevărată școală monahală, cu părinți duhovnicești care transmiteau știința vieții în Hristos de la o generație la alta. La Putna, el a fost ucenic al Mitropolitului Antonie, pe care îl considera „starețul” său, părintele său duhovnicesc. Astfel, s‑a înscris în filiația duhovnicească a acestuia, care începe cu Mitropolitul Sava Balaci, în prima jumătate a secolului al XVIII‑lea, și continuă prin Episcopul Calistru de Rădăuți, Mitropolitul Antonie, Sfântul Iacob.

Sfântul Iacob a fost și un susținător al traducerilor cărților de cult în limba română, continuând astfel opera Sfântului Mitropolit Dosoftei. În anul 1745, la Rădăuți, a văzut lumina tiparului Liturghierul, tipărit „cu osteneala și toată cheltuiala a iubitorului de Dumnezeu chir Iacob, episcopul Rădăuțiului”, cartea fiind cel de-al doilea liturghier românesc din Moldova, după cel al Sfântului Dosoftei (1679, 1683). Traducerea a fost făcută din grecește de către Evloghie dascălul.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Marele Mitropolit a dorit din toată inima ca poporul să meargă pe urmele lui Hristos, să Îl cunoască pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, Care S‑a făcut om pentru a noastră mântuire.

Hristos era viața Sfântului Iacob și această Viață voia să o dăruiască din belșug credincioșilor. De aceea, a lucrat neobosit ca sufletul poporului să fie luminat prin învățătură, să aibă parte de o educație care să îl înalțe spre cele sfinte, spre cele veșnice.

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Mare Muceniță Irina

Prăznuirea Sfântului Iacob se face pe 15 mai, când a trecut la cele veșnice, iar cea a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan este în ziua următoare, 16 mai, pentru a fi alături de părintele lor.

Rugăciune pe care să o spui de Sfântul Iacob Putneanul

Sfinților Părinți Iacob Putneanul, Leontie de la Rădăuți și Pahomie de la Gledinul Bistriței, care întru vrednicia arhierească ați păstorit turma de Dumnezeu încredințată vouă, odrasle binecuvântate ale Moldovei și Transilvaniei sunteți, care întru Marea Schimă v-ați îmbrăcat vitejește, spre mai mari nevoințe pentru iubirea Preasfintei și de viață Făcătoarei Treimi. Pentru aceasta, v-a răsplătit Domnul cu darul facerii de minuni, al înainte-vederii și al altor harisme minunate, mângâiere pentru poporul cel sărman și evlavios devenind voi. Cinstind cu evlavie pomenirea voastră, vă rugăm să luați aminte la cererile pe care întru umilință le aducem vouă. Sfinte Arhieroschimonah Iacob, care din părinți binecredincioși te-ai născut în ținutul Bucovinei, de mic copil ai intrat în viața monahală și, văzând părinții putneni aleasa ta înțelepciune și purtare duhovnicească, te-au rânduit a le fi preot și egumen la vârsta de 25 de ani. După cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „ca nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale”, episcop de Rădăuți și mitropolit al Moldovei ai fost ales, îngrijindu-te de turma cea încredințată ție atât în Moldova, cât și în Transilvania. Spre sfârșitul vieții, tu, „păstorul celor săraci și smeriți”, simțind chemarea spre isihie ai luat Schima cea mare, primind numele de Eftimie și așa cu pace te-ai săvârșit. Sfinte Leontie, tu, care din fragedă pruncie iubitor de slujbe te-ai arătat și pentru aceasta în obștea Mănăstirii Bogdana din Rădăuți ai fost tuns în monahism, primind numele de Lavrentie, după care în loc sihăstresc te-ai retras, alăturânduți-se în chinovie și Cuviosul Daniil Sihastrul. Mai apoi, la chemarea Bisericii, jugul arhieriei ai primit și viață îngerească în trup ai ales, Schima cea mare luând cu numele de Leontie, după care, cunoscându-ți sfârșitul, pe Cuviosul Daniil egumen ai numit, întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice adormind întru Domnul. Pentru aceasta, cu multă credință și evlavie credincioșii veneau la racla cu moaștele tale înmiresmate, binecuvântare și tămăduiri de tot felul de boli primind. Iar tu, Sfinte Pahomie, ai odrăslit în satul Gledin din ținuturile Bistriței și Năsăudului, apoi ai trecut munții, intrând în cinul călugăresc de la Mănăstirea Neamț, unde, după multe nevoințe, ai fost ales egumen de către obștea monahală, purtătoare de Dumnezeu.

Citeste si: Ce salarii au primit ÎPS Teodosie și Patriarhul Daniel în luna martie 2022. Cât de generos este statul român cu mai marii Bisericii Ortodoxe Române

În cele ale mântuirii sfătuindu-te cu Sfântul Ierarh Dimitrie al Rostovului și cu Părinții Lavrei Pecerska, ai fost chemat la înalta slujire arhierească în scaunul vlădicesc al Romanului. Schitul Pocrov întemeind în codrii Neamțului, te-ai retras la liniște în ctitoria ta, primind Marea Schimă cu numele de Pimen, apoi, din cauza vitregiilor vremii, prin Transilvania și Rusia pribegind, răpus de boală, de Hristos Domnul, Arhiereul cel Veșnic, în Lavra Pecerska din Kiev la odihna cea cerească ai fost chemat. Voi, troiță de Arhierei Schimonahi, Iacob, Leontie și Pahomie, ajutați-ne ca, din multele și grelele împrejurări ale vieții, să pricepem voia lui Dumnezeu pentru noi, astfel încât, întru pocăință dobândind iertarea păcatelor și îndreptarea vieții, să ne petrecem cealaltă vreme a vieții noastre întru pace și să dăm răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată. Cei ce sunteți părinții noștri cei duhovnicești, care întru multe lacrimi și dureri ne-ați născut pe noi întru Hristos, nu încetați să-L rugați pe Acesta pentru mântuirea noastră și izbăvirea din cursele vrăjmașilor noștri văzuți și nevăzuți, ca, pentru rugăciunile voastre, împreună cu sfinții să ne bucurăm, întru slava și odihna Împărăției Preasfintei Treimi, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

sursă: doxologia.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

„A zis că mi-am editat fundul” Theo Rose, acuzată că folosește prea mult photoshop. Replica memorabilă a artistei

Cristina Ciobănașu, apariție de senzație cu Alexandru Mureșan la botezul fiului Adelei Popescu! Dovada că nu este singură

Ea are 77 de ani, iar el 24, dar se iubesc de ani de zile! S-au cunoscut la înmormântarea fiului ei, iar ce a urmat pare greu de crezut: „A fost minunat”

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

Este informația serii despre ELENA UDREA! S-a întâmplat chiar astăzi în Bulgaria

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies