
In articol:
- Dobânzile, o problemă la creditele românilor?
- La ce trebuie să fim atenți când facem un credit
- Tot ce trebuie să iei în calcul când achiziționezi o casă
Ratele românilor cresc parcă de la o lună la alta. Pe lângă dobânda de referință a BNR care a crescut la finalul anului trecut, băncile își majorează și ele tarifele practicate pentru administrarea acestor credite, dar și dobânzile impuse prin contract.
În perioada de criză, a devenit din ce în ce mai greu pentru români să suporte un credit, în special unul pentru o locuință. Tinerii sunt presați de rate mari cu dobânzi mari, în condițiile în care veniturile lor sunt mici sau chiar medii. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu despre capcanele creditelor, dar mai ales despre aspectele la care trebuie să fie atenți românii atunci când merg să facă un împrumut.
Dobânzile, o problemă la creditele românilor?
Dobânzile sunt cele care pun probleme când vine vorba de creditele românilor. Dincolo de acestea, economiștii atrag atenția că pot apărea probleme și în ceea ce privește costurile de gestionare a creditelor, practicate de bănci.
Odată ce semnează contractele de creditare, oamenii ar trebui să fie cât se poate atenți la toate clauzele pe care le au acolo și mai ales să se asigure că dobânda prevăzută este una fixă.
"Românii trebuie să fie foarte atenți la condițiile de creditare. Băncile încearcă, dincolo de indicele ROBOR sau IRCC, depinde cum are fiecare contractul, să își crească costurile de gestiune a creditelor.
Trebuie să ne uităm atunci când semnăm un contract de creditare ca marja băncii să fie fixă. Adică dobânda cerută de bancă, dincolo de cea prevăzută, să fie fixă și să nu poată fi modificată pe perioada derulării creditului.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Dacă avem contracte semnate cu marjă variabilă să încercăm să ne refinanțăm creditul și să ne asigurăm că banca nu va crește din pix propriul său câștig din prisma modificărilor din piață", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Rate la bancă
La ce trebuie să fim atenți când facem un credit
Jurnaliștii Wowbiz.ro au discutat cu Adrian Negrescu și despre aspectele pe care românii ar trebui să le ia în calcul în momentul în care optează pentru un credit, în special pentru unul dedicat achiziționării unei locuințe.
"Atunci când îți iei un credit, ține foarte mult de oportunitate. Trebuie să ne întrebăm pentru ce ne-am luat creditul respectiv. Dacă l-ai luat pentru o casă, contează să ai veniturile necesare să poți plăti rata.
Pe de altă parte, atunci când îți cumperi o casă trebuie să te gândești dacă acel apartament valorează într-adevăr banii pe care îi plătești, dacă se află într-o zonă cu utilități și dacă are un potențial de revânzare. Da, astăzi poți să cumperi un apartament, dar peste 5 ani să trebuiască să te muți în alt oraș, să vrei să vinzi apartamentul respectiv pentru că prețurile au crescut din piață. Deci întotdeauna trebuie să vrei să cumperi ieftin și să vinzi mai scump pentru a scoate costurile de refinanțare", a mai precizat el.
Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro
Rate la bancă
Tot ce trebuie să iei în calcul când achiziționezi o casă
Cele mai multe dintre creditele pe care tinerii din România le fac sunt pentru cumpărarea unei case. Din acest motiv, atunci când alegem proprietatea trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, dar în special că vindem mai scump față de prețul de achiziție.
"Atunci când luăm o casă trebuie să fim foarte atenți și la necesarul de camere de care avem nevoie. Mai ales în cazul tinerilor singuri sau într-o relație, ar trebui să se gândească dacă au nevoie de o cameră pentru copii sau chiar două și dacă vor să schimbe modul în care trăiesc.
Sunt forte multe lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul, inclusiv modul în care se derulează tranzacția respectivă și costurile de finanțare. Atenție mare la dobânzi, dincolo de indicele ROBOR și IRCC. Trebuie să fim atenți la costurile ascunse ale creditelor, mai ales de această marjă de care vorbeam", a explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!