
kanald.ro
Diverse
În zilele de post și nu numai este indicat ca în dieta noastră zilnică să includem și proteine de origine vegetală.
Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, precum și pentru alte funcții importante ale corpului. Deși multe persoane se gândesc la carne și produse lactate ca surse principale de proteine, există o varietate de alimente vegetale care sunt, de asemenea, bogate în proteine.
Leguminoasele sunt o sursă excelentă de proteine vegetale. Un conținut ridicat de proteine vegetale îl găsim în linte, fasole neagră, năut și mazăre.
Totodată, leguminoasele sunt adevărate comori nutriționale. Bogate în proteine, fibre, vitamine și minerale esențiale (folați, potasiu, fier, magneziu), acestea reprezintă o alternativă sănătoasă pentru cei care nu vor să consume carne. Fiind sărace în grăsimi și lipsite de colesterol, leguminoasele contribuie la o alimentație echilibrată.
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale, fiind o alternativă sănătoasă la carne. Conținutul lor de proteine nu este la fel de ridicat ca cel al cărnii, însă ciupercile oferă o cantitate semnificativă de alți nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale.
Datorită proprietăților lor, ciupercile sunt adesea incluse în alimentația vegetarienilor, a celor care doresc să slăbească sau a celor care țin post.
Cerealele integrale pot contribui, de asemenea, la aportul de proteine. Unele dintre cele mai bogate sunt: quinoa, ovăzul și orezul brun.
Totodată, cerealele integrale sunt pline de nutrienți esențiali (vitamine, minerale, fibre) și ar trebui să constituie o parte importantă a alimentației noastre.
Citește și: Cum se ține Dieta DASH. Vezi care sunt alimentele permise, dar și cele interzise
Nucile și semințele sunt o altă sursă bună de proteine vegetale. Printre cele mai bogate în proteine se numără și migdalele, nucile, semințele de chia și cele de cânepă.
Clasate printr e superalimente datorită conținutului ridicat de antioxidanți, nucile joacă un rol crucial în menținerea sănătății și pot contribui la prevenirea bolilor hepatice, potrivit ultimelor studii.
Chiar și tofu e o sursă excelență de proteine vegetale. Acesta mai conține și cupru, seleniu, zinc, fitoestrogeni, izoflavone și alți antioxidanți.
Citește și: Au apărut trufandalele! Cu cât se vinde salata verde. Producător: „Nu putem să facem față solicitărilor”
Există indicii că tofu ar putea avea un rol protector asupra ficatului și ar putea încetini declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. Însă, cercetările sunt în curs.