Topul atracțiilor turistice din Timișoara. „Mica Vienă” are o istorie bogată și cu siguranță te vei îndrăgosti de acest oraș

Ce obiective turistice poți vizita în Timișoara?

Topul atracțiilor turistice din Timișoara
Top atracții turistice din Timișoara[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Timișoara

este unul dintre cele mai bogate patrimonii arhitecturale, și ocupă un loc important în topul preferințelor turiștilor pentru destinațiile de vacanță din România. Numit și “Mica Vienă” sau “Orașul Parcurilor”, este un oraș plin de clădiri cu o arhitectură superbă și cu o istorie aparte. Cine își dorește să viziteze acest oraș, va avea bucuria să descopere cele mai frumoase și colorate parcuri din țară.  

Topul atracțiilor turistice din Timișoara

Piața Victoriei

Piața Victoriei, cunoscută și ca Piața Operei, este piața în care Timișoara, pe 20 decembrie 1989, a fost proclamat primul oraș liber din  România. Este o zonă exclusiv pietonală unde te poți plimba și poți vizita Opera Națională Română și Catedrala Metropolitană, două dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale orașului.

Citeste si: Topul atracțiilor turistice din Sibiu. Care sunt cele mai impresionante locuri pe care le poți vizita în Capitala Culturală a Europei din 2007

Piața Libertății

Piața Libertății a fost numită, în trecut, Piața de Paradă sau Piața Prințul Eugen, datorită evenimentelor ce s-au petrecut aici. În centrul pieței aveți posibilitatea de a admira statuia Sfintei Maria și a sfântului Ioan Nepomuk, opera a doi sculptori vienezi, Blim și Wasserburger. Tot aici, se află una dintre cele mai impresionante clădiri în stil baroc, construită între anii 1731 și 1734.

Piața Unirii  

Piața Unirii este cea mai veche piață istorică din Timișoara, amenajată în stil baroc. De-a lungul timpului, aceasta a putat numele si de Piața Principală, Piața Domului și Piața Losonczy, după numele comitelui Stefan Losonczy, ucis în 1552 când cetatea a fost cucerită de turci.

În Piața Unirii veți putea vizita obiective turistice, precum Domul romano-catolic, Palatul Baroc, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Casa Brück, Monumentul Sfintei Treimi și Fântâna cu apă mineral.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Piața Traian

Piața Traian, numită și Piața Plângerii, este înconjurată de clădiri istorice și se află în centrul cartierului istoric Fabric din Timișoara, fiind o replică mai mică a Pieții Unirii. În trecut, aceasta a putat numele de Kossuth tér și Hauptplatz, și a fost proiectată de inginerii militari în 1740. 

În Piața Traian puteți vizita Sfânta Cruce, Clopotul Durerii, Biserica Romano-Catolică Millenium, Biserica Sfantul Gheorghe, Palatul Comunității sârbe și Palatul Mercur.

Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean se găsește în Pădurea Verde, chiar la ieșirea din Timișoara, înspre Lugoj, și este considerat singurul muzeu cu profil etnografic din România, care cuprinde toate elementele tradiționale ce se regăseau în satul de odinioară.

Ideea înființării muzeului i-a aparținut lui Ioachim Miloia, director al Muzeului Banatului între anii 1928-1940, iar aici puteți vedea obiecte de uz casnic, unelte și recipiente necesare desfășurării unor ocupații străvechi, precum albinărit, pescuit și vânătoare, obiecte de cult, măști populare, pictură naivă, jucării, instrumente muzicale, podoabe, obiecte de mobilier țărănesc.

Bastionul Maria Theresia

Bastionul Theresia, cunoscut sub numele și de Bastionul Cetății, este singurul bastion care mai există din vechea cetate a orașului Timișoara. A fost construit între anii 1730-1735, iar până în jurul anilor 1744-1745 s-a numit Ravelinul Depozitului de Proviant, după care s-a schimbat în Maria Theresia.

În prezent, Bastionul Maria Theresia este folosit și ca pasaj, găzduind spaţii comerciale, restaurante, baruri, un club şi o sală de evenimente.

Parcul Rozelor

Parcul Rozelor, cunoscut și ca Parcul trandafirilor, a fost înființat în 1891 și este principala atracție a turiștilor, mai ales în timpul verii, deoarece are loc expoziția a mai multor soiuri de trandafiri. Parcul se întinde pe o suprafață de 37.000 mp și poate fi văzut chiar și după malul Begăi.

Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului a fost înființat în 1872, sub numele de "Societatea de Istorie și Arheologie", iar în prezent adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat, dar și monumental unic în Europa, Sanctuarul Neolitic de la Parța.

Topul atracțiilor turistice din Timișoara

Biserica romano-catolică Millenium

Biserica Millennium, situată în Piața Romanilor din cartierul Fabric, este cea mai mare biserică romano-catolică a orașului care iese în evidență datorită cupolei de 45 de metri și celor două turnuri de 65 de metri înălțime.

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Timișoara, cunoscut și sub denumirea de Palatul Vechii Prefecturi, se află în Palatul Baroc, construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Citeste si: Top 5 destinaţii romantice pentru luna de miere

Muzeul deține o colecție unică de lucrări și obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, cu 90 de piese, plus alte 3 secțiuni care includ colecțiile de artă contemporană, decorativă și europeană. În patrimoniul muzeului se mai găsesc colecții de pictură românească, bănățeană și pictură religioasă, dar din lipsă de spațiu, acestea nu sunt expuse publicului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Alexandra Mucea de la Burlacul 2021. Andi Constantin îi va cunoaște familia concurentei prin video call

Cine este câștigătoarea de la Burlacul 2021. Detaliul care a dat-o de gol. Fanii au felicitat-o

VIDEO | Miorița Videanu, cu sutienul desfăcut pe plajă! Cine e femeia care a pus mâna, în văzul tuturor, pe slipii soției fostului premier al României

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Horoscop miercuri, 4 august. Lumea este împotriva ta astăzi așa că mare grijă: Nu dezvălui nimănui detaliile

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies