
In articol:
- Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană.”
- Constantin Rudnițchi: „La orice împrumut există un risc.”
Petre Daea, Ministru Agriculturii, a prezentat joi programul „De trei ori subvenții”, prin care fermierii vor putea accesa, din 20 iulie, credite cu dobândă de 2%.
Acesta reprezintă una dintre măsurile luate de Guvern pentru a ajuta agricultorii, care au producție mai mică la hectar din cauza secetei.Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană.”
Petre Daea, Ministrul Agriculturii
Conform spuselor ministrului, fermierii vor putea merge de săptămâna viitoare la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru a solicita un credit prin programul „De trei ori subvenții”. Pe baza adeverinței de la APIA, care dovedește subvenția pe care o încasează anual, agricultorii vor putea împrumuta de trei ori suma care le revine în mod normal.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Garanţia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu băncile şi au siguranţa că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenţia. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenţiei anuale.
Citeste si: Guvernul introduce taxa pe zahăr. TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr
Constantin Rudnițchi: „La orice împrumut există un risc.”
Constantin Rudnițchi, analist economic
Pe lângă creditele garantate în mare măsură cu fonduri de stat, Daea susține că i-a cerut Comisiei Europene majorarea subvențiilor pentru agricultură în dreptul României cu
50%. Chiar dacă vede programul „De trei ori subvenții” ca pe unul binevenit, analistul economic Constantin Rudnițchi consideră că acesta nu trebuie comparat cu ajutoarele în caz de secetă, pentru că îndatorează fermierii și, posibil, și statul.„Una este să vorbești despre despăgubiri, pentru că pe acelea nu le mai dai înapoi, alta este să iei un credit pe care îl rambursezi. Măsura nu e rea, dar nu seamănă una cu alta. Agricultorii vor să obțină împrumuturi cu dobânzi mai mici de mulți ani. Nu e cazul să amestecăm mere cu pere. L-am auzit pe domnul Daea spunând că nu există niciun risc. În mintea dânsului, poate. La orice împrumut există un risc. În rest există garanția statului. Riscul este evident, acela ca unele companii, din diverse motive, să nu mai poată rambursa. Nu avem nicio garanție că unele companii nu vor cheltui subvenția și nu vor da banii înapoi”, a subliniat Constantin Rudnițchi, într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.