Totul despre programul guvernamental "De trei ori subvenții". Specialiștii, explicații pe înțelesul tuturor: "Riscul e ca unii să nu mai poată da banii înapoi” | EXCLUSIV

Analistul economic Constantin Rudnițchi a comentat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, programul de credite cu dobândă fixă, anunțat de Ministerul Agriculturii pentru fermierii afectați de secetă.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Petre Daea, Ministru Agriculturii, a prezentat joi programul „De trei ori subvenții”, prin care fermierii vor putea accesa, din 20 iulie, credite cu dobândă de 2%.

Acesta reprezintă una dintre măsurile luate de Guvern pentru a ajuta agricultorii, care au producție mai mică la hectar din cauza secetei. 

Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană.”

„De trei ori subvenții” pentru fermierii români. Cum salvează agricultorii de secetă

Petre Daea, Ministrul Agriculturii

[Sursa foto: Facebook]

Conform spuselor ministrului, fermierii vor putea merge de săptămâna viitoare la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru a solicita un credit prin programul „De trei ori subvenții”. Pe baza adeverinței de la APIA, care dovedește subvenția pe care o încasează anual, agricultorii vor putea împrumuta de trei ori suma care le revine în mod normal. 

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Garanţia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu băncile şi au siguranţa că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenţia. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenţiei anuale.

Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană, nici pentru bancă”, a declarat Petre Daea.

Citeste si: Guvernul introduce taxa pe zahăr. TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr

Constantin Rudnițchi: „La orice împrumut există un risc.”

„De trei ori subvenții” pentru fermierii români. Cum salvează agricultorii de secetă

Constantin Rudnițchi, analist economic

[Sursa foto: Facebook]

Pe lângă creditele garantate în mare măsură cu fonduri de stat, Daea susține că i-a cerut Comisiei Europene majorarea subvențiilor pentru agricultură în dreptul României cu

50%. Chiar dacă vede programul „De trei ori subvenții” ca pe unul binevenit, analistul economic Constantin Rudnițchi consideră că acesta nu trebuie comparat cu ajutoarele în caz de secetă, pentru că îndatorează fermierii și, posibil, și statul.

„Una este să vorbești despre despăgubiri, pentru că pe acelea nu le mai dai înapoi, alta este să iei un credit pe care îl rambursezi. Măsura nu e rea, dar nu seamănă una cu alta. Agricultorii vor să obțină împrumuturi cu dobânzi mai mici de mulți ani. Nu e cazul să amestecăm mere cu pere. L-am auzit pe domnul Daea spunând că nu există niciun risc. În mintea dânsului, poate. La orice împrumut există un risc. În rest există garanția statului. Riscul este evident, acela ca unele companii, din diverse motive, să nu mai poată rambursa. Nu avem nicio garanție că unele companii nu vor cheltui subvenția și nu vor da banii înapoi”, a subliniat Constantin Rudnițchi, într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Guvernul introduce taxa pe zahăr. TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru băuturile care conțin zahăr

Prețuri mai mari la țigări de la 1 august. Taxa pe viciu va crește cu 10% pentru țigări și cu 20% pentru alcool

Seceta afectează toata suprafața României. Ce i-a rugat Nicolae Ciucă pe cetățeni

5 zodii dau lovitura. Berbecii vor obține o reușită importantă

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies