
In articol:
- Obiceiuri, tradiții și superstiții de Paște
- Joia Mare
- Vinerea Mare
- Sâmbăta Mare
- Tradiții și obiceiuri în zona Transilvaniei de Paște
- Tradiții și obiceiuri în Banat de Paște
- Tradiții și obiceiuri în Bucovina de Paște
- Tradiții și obiceiuri în Moldova de Paște
Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a lumii creștine, iar tradițiile și obiceiurile diferă de la o cultură la alta. Tradițiile de Paște în țara noastră sunt păstrate și respectate cu foarte mare strictețe.
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Paște
Sărbătorirea Sfintelor Paști aduce omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul făcut de Iisus Hristos.
Joia Mare
Pregătirile pentru Paște încep cu Joia Mare, atunci când toți creștinii lasă deoparte treburile câmpului și se ocupă de casă și curte. În această zi, românii încep să decoreze casa pentru sărbătoare, vopsesc ouăle și prepară bucate alese.
Vinerea Mare
În Vinerea Mare este bine să ținem post negru, în semn de doliu pentru că în acestă zi Domnul Iisus Hristos a fost răstignit.
Tot în această zi nu este bine să mâncăm urzici și nu e bine să folosim oțet, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele I-au fost udate cu oțet. În Vinerea mare nu este bine să sacrificăm păsări sau animale, acest lucru trebuie făcut din timp pentru a avea carne pe masa de Paște. Potrivit tradiției, este interzis spălatul, nu se coase, nu se face curățenie și nu se merge la frizer.Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Sâmbăta Mare
Este ultima zi din Săptămâna Patimilor, iar gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paști.
Se mai pot vopsi ouăle, dacă acestea nu au fost făcute în Joia Mare, se pregătesc cozonacii, pasca, drobul și friptura de miel. Totodată, enoriașii își pregătesc și hainele curate pentru slujba de Înviere.Tradiții și obiceiuri în zona Transilvaniei de Paște
Tradiții în noaptea de Înviere[Sursa foto: Shutterstock]
Fiind o sărbătoare mare pentru creștini, în unele zone ale României sunt tradiții și obiceiuri moștenite din străbuni care sunt respectate cu strictețe.
În noaptea de Paște, băieții merg cu stropitul în familiile în care există o fată sau mai multe pentru a le stropi cu parfum „ca să nu se veștejească”. Această tradiție este păstrată și astăzi și este un bun prilej pentru a se reîntâlni cu prietenii.
Citeste si: Calendarul ortodox sâmbătă,10 aprilie 2021. Ce mari sfinți pomenim astăzi
Tradiții și obiceiuri în Banat de Paște
În dimineața primei zile de Paști, credincioșii respectă tradiția tâmâierii bucatelor. Fiecare mesean primește o lingură de paști(vin+pâine+sfințite). Meniul acestei mese festive include ciolanul de porc fiert, ouă albe și mâncărurile tradiționale urmate de friptura de miel.
Tradiții și obiceiuri în Bucovina de Paște
În noaptea de Înviere, fetele se duc în clopotniță și spală limba clopotului cu apă neîncepută. Se spune că dacă fetele se spală cu această apă pe față în zorii zilei de Paști vor fi frumoase tot anul. Băieții trebuie să se ducă cu flori la fetele pe care le plac, iar fetele le oferă un ou roșu în semn de consimțământ la sentimentele lor.
Tradiții și obiceiuri în Moldova de Paște
În dimineața primei zile de Paști se pune un ou roșu și unul alb într-un bol cu apă ce trebuie să conțină monezi, iar copiii trebuie să-și clătesca fața cu apă și să-și atingă obrajii cu ouăle pentru a avea un an bogat.