Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Vezi aici ce este bine să faci în această zi

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Află care sunt obiceiurile și superstițiile specifice aceste sărbători importante pentru creștinii ortodocși.

Autor: Alina Petre

In articol:

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Vezi aici ca obiceiuri și superstiții sunt respectate în această zi, de către creștini. Este sărbătoare mare, notată cu cruce roșie în calendar.

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023

 • În această zi sfântă, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
 • Conform tradiției, sărbătoarea are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi. 
 • Înălțarea Domnului este o sărbătoare plină de tradiție și istorie. Astăzi, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.
 • De Înălțare nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie, pentru a evita ghinionul și paguba.
 • Conform tradiției, oamenii merg la biserică, pentru a participa la slujbă, aprind lumânări și se roagă.
 • De Înălțare se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări.
 • Tot astăzi se împart pachete cu ouă roșii, colaci, pâine, fructe, dulciuri, oamenilor nevoiași, celor din biserică sau celor pe care îi întâlnesc pe stradă, la întoarcerea acasă.
 • De asemenea, în ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.
 • De Înălțare nu se coase, nu se spală și nu se mătură.
 • În ziua de Înălțare, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.
 • În unele regiuni ale țării se obișnuiește să se împodobească toate casele cu crenguțe de paltin.
 • De Înălțare, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

Citește și: Calendar Ortodox IUNIE 2023. Pe ce dată sunt: Moșii de vară, Rusaliile și sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri și superstiții de Ispas

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri și superstiții de Ispas

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Obiceiuri la Înălțarea Domnului 2023

 • În unele sate din Banat se face nedeie în ziua de Înălţare. După slujbă, oamenii merg pe câmp și se sfinţesc recoltele. În unele locuri, se ocoleşte satul cu lanurile, apoi oamenii merg şi în pădurile din jur.
 • Se spune că astăzi se sfințesc holdele și fânul, astfel că oamenii împodobesc bisericile și casele cu flori şi spice verzi de grâu.
 • În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță.
 • Unii oameni cred că de Înălțare, sufletele celor adormiți se Înalță la cer odată cu Iisus și există posibilitatea ca ele să se rătăcească. Gospodinele pregătesc mâncare special pentru a da de pomană pentru cei trecuți la cele veșnice, ca să nu se întoarcă din cale și să devină strigoi.
 • De Înălțare, oamenii obișnuiesc să ţină trei zile de sărbătoare, începând cu ajunul, adică miercuri, zi de post, continuând cu vineri, altă zi de post. În unele zone, aceste zile se numesc „ Bălțatele”. Denumirea vine de la faptul că oamenii au voie să muncească miercuri dimineața, apoi încep sărbătoarea la prânz. De asemenea, se întorc la treabă în a doua jumătate a zilei de vineri.
 • De Bălțate e bine să culegi ierburi pentru leac.

Citește și: Calendarul Fazelor Lunii IUNIE 2023: Pe ce dată apare Luna Plină, Luna Nouă, dar și celelalte faze ale Lunii

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri și superstiții de Ispas

Tradiții la Înălțarea Domnului 2023. Obiceiuri și superstiții de Ispas

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: FOTO/VIDEO- Șerpii pun stăpânire pe România! Imagini halucinante din Drobeta și Cluj, acolo unde reptilele se simt ca la ele acasă: „Șarpe de peste 150 de cm!”- stirilekanald.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Superstiții la Înălțarea Domnului 2023

 • Se spune că oamenii care mor în apropierea acestei mari sărbători vor ajunge în Rai;
 • Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sare sau să faci foc, fiindcă îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor avea sămânță;
 • O altă superstiție spune că orice vei semăna la câmp după această sărbătoare, nu va avea roade.
 • De Înălțare nu e bine să te cerți cu cei din jurul tău, altfel îți va merge prost restul anului.
 • Sărbătoarea poartă denumirea de „Paștele Cailor”, datorită unei legende. Se spune că, la nașterea Domnului Isus Hristos, caii au făcut gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălțare.

Surse: crestinortodox.ro, traditii-superstitii.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Tradiții și obiceiuri românești în postul de vară

Înălțarea Domnului 2023 este zi liberă de la stat? Iată care sunt sărbătorile legale aferente lunii mai

Imagini incendiare postate de Megan Fox. Apariție sexy în costum de baie. GALERIE FOTO

Cine va boteza copilul lui Theo Rose și al lui Anghel Damian: „Îl așteptăm cu bucurie”. Artista urmează să devină mamă pentru prima oară în câteva zile

O femeie a fost grațiată după 20 de ani de închisoare. Ea și-a ucis cei patru copii pe care îi avea

„Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate

Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies