Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Câteva tradiții prilejluite de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului!

Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Cristina Cruceru

In articol:

 

Cruce Roșie astăzi, în prima zi a lunii octombrie. Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se face priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”. Sărbătoarea ”Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 

Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă, potrivit tradiției populare.

Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr.

Credincioşii ţin post de Procoave, astfel fiind feriţi de boli, de înec sau de supărări. Totodată, bătrânele de la ţară spun că este o tradiție, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare, care fac farmece.

Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului[Sursa foto: PixaBay]

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.  Tot astăzi, gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.

În trecut, de Pocroave, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăţ era expusă credincioşilor, la Chişinău. În unele sate, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Primul pacient din lume declarat vindecat de HIV a murit de leucemie. Cazul americanului Timothy Ray Brown a inspirat o întreagă generaţie de medici

Imagini incredibile! Angelica, o femeie dispărută de doi ani, găsită în viață plutind pe mare!

UPDATE PSD cere anularea alegerilor în Capitală. Dan Tudorache: „Nu mai cer renumărarea. E bătaie de joc! Cer reluarea alegerilor”

2022 va fi un an plin de SUCCES pentru tine!

Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta în cap”

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies