Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Câteva tradiții prilejluite de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului!

Distribuie pe:

Autor: Cristina Cruceru

Câteva tradiții prilejluite de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului!


In articol:

 

Cruce Roșie astăzi, în prima zi a lunii octombrie. Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se face priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”. Sărbătoarea ”Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie.

Citeste si: Prognoza meteo pentru următoarele ore. 11 județe sunt cuprinse de furia naturii - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 

Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave. Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă, potrivit tradiției populare.

Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procoavă să le acopere capul cu păr. Credincioşii ţin post de Procoave, astfel fiind feriţi de boli, de înec sau de supărări. Totodată, bătrânele de la ţară spun că este o tradiție, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare, care fac farmece.

Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului[Sursa foto: PixaBay]

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită.  Tot astăzi, gospodinele îşi servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.

În trecut, de Pocroave, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăţ era expusă credincioşilor, la Chişinău. În unele sate, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să faci ca să câștigi bani ușor

RĂSTURNARE completă de situație! Cât va mai dura, de fapt, epidemia de COVID-19

Rețetă: Tort de ciocolată fără coacere: O explozie de arome, un adevărat deliciu

Primul pacient din lume declarat vindecat de HIV a murit de leucemie. Cazul americanului Timothy Ray Brown a inspirat o întreagă generaţie de medici

Imagini incredibile! Angelica, o femeie dispărută de doi ani, găsită în viață plutind pe mare!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies