TRADIȚII ȘI OBICEIURI de Sfinții Petru și Pavel 2021. Ce este bine să faci de Sânpetru de vară

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Sfinții Petru și Pavel?

Sfinții Petru și Pavel 2021. Tradiții și obiceiuri
Sfinții Petru și Pavel[Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Pe 29 iunie creștinii ortodocși cinstesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru.

Tradiții de Sfinții Petru și Pavel

Mare sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel aduce numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie.

Se spune că în această zi de Sânpetru, la miezul nopții, cerul se deschide și Sfântul Petru poate fi văzut pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Citeste si: Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2021. Sărbătoarea marilor sfinţi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cea mai puternică rugăciune spusă pe 29 iunie

Această sărbătoare indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte, și este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.

Tot în această zi, persoanele care sunt pistruiate trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, pentru ca pistruii să nu se înmulţescă.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

În ziua sărbătorii, Sânpetru pocneşte din bici. Cu acest prilej, din vârful biciului se răspândesc o mulţime de scântei, iar Sfântul Petru le transformă în licurici. Aceştia au misiunea să-i călăuzească  pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, se spune că nucile şi alunele vor fi viermănoase. Pentru ca animalele sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării, nu se pun capcane, iar lupii nu se alungă cu focuri de armă.

Citeste si: RUGĂCIUNE către Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2021. Sărbătoarea marilor sfinţi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox

Sfinții Petru și Pavel 2021. Tradiții și obiceiuri

Obiceiuri de Sânpetru

În această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor. Talismanele constă în o punguţă roşie în care se pun câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin, care este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

Femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, dar, femeile mai în vârstă pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

În ziua de Sânpretu, pentru a fi ferit de cele rele, oameni, în special în zona rural, poartă usturoi și pelin în buzunare. Pănă pe 29 iunie, nu se scutură merii, cei care îi vor scutura vor fi pedepsiți cu grindă peste culturi.

Citeste si: Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2021. Cea mai importantă rugăciune pe care e bine să o rostești în post

De altfel, ca în orice sărbătoare, nu se spală, nu se face curățenie, iar treburile câmpului vor fi lăsate de-o parte. Cei care nu vor respecta aceste tradiții, îl vor supăra pe Sfântul Petru care poate arunca cu tunete și grindină peste culture.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Alertă la Botoșani! Un tânăr s-a înecat în apele barajului Stânca-Costești. Bărbatul a fost scos la suprafață cu o undiță

Subiecte și barem Română Bacalaureat 2021. Ce subiecte au picat la Limba și Literatura Română

Calendar ortodox sâmbătă, 31 iulie 2021. Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Fiica lui Liviu Dragnea, prinsă cu iubitul. Ce făceau amândoi în văzul lumii FOTO

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Muzica românească a pierdut un mare artist. Marius elcu a murit imediat după operație

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies