Tradiţii și superstiții de Întâmpinarea Domnului 2023. În popor, sărbătoarea se mai numește și „Ziua Ursului” sau „Stretenie”

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce este INTERZIS să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie 2023.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiții și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea închinată Domnului, la data de 2 februarie. 

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce NU ai voie să faci în această zi

 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
 • Pe 2 februarie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.
 • Pe 2 februarie NU se coase și nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
 • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului NU ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
 • Pe 2 februarie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Citește și: Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt cele mai importante zile pentru creștini

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

[Sursa foto: Shutterstock]

 

Citeste si: Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc: „Nu aveam altă soluție”. Șeful DSU s-a lovit de multe piedici pentru punerea pe picioare a serviciului SMURD- kanald.ro

Citeste si: Motivul din spatele crimei urmată de sinucidere din Alba Iulia. De ce și-ar fi omorât un tată copilul de numai un an- stirileprotv.ro

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiții și obiceiuri

 • La 40 de zile după Crăciun, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâmpinarea Domnului, care în tradiția populară se mai numește și Stretenie sau Ziua Ursului. Se crede că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald.
 • Se credea că, dacă în această zi de sărbătoare este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni. Însă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, se apropie primăvara.
 • De Ziua Ursului, în funcție de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat "grafic" al semănaturilor de primăvară, relatează tradiții-superstitii.ro.
 • Bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întâmpla să treacă ursarii, se obișnuia ca bărbații să fie "călcați terapeutic" de către urșii dresați, potrivit crestinortodox.ro.
 • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului se obișnuiește ca sătenii să meargă în livezi și să vorbească, cu pomii fructiferi. Totodată, pomii fructiferi care nu au rodit în anul precedent sunt amenințați cu securea, ca să fie determinați ca în acest an să rodească.
 • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului se respectă pentru spor în casă, sănătatea copiilor, belșug și binecuvântare.

Citește și: Sărbători calendarul ortodox 2023. Cele mai importante zile pentru creștini

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

[Sursa foto: Shutterstock]

Întâmpinarea Domnului 2023, superstiții

 • Din bătrâni se spune că Stretenia ia înfățișarea unei divinități meteorologice feminine, care trece peste ape. Dacă apele nu sunt înghețate, Stretenia făcea un pod de gheață peste ele.
 • În ziua Întâmpinării Domnului, la biserică se face agheasmă mică, iar creștinii participă la slujbă cu lumânări aprinse în mână, pe care le păstrează și le aprind când au necazuri în viață.
 • Totodată, după slujba din biserică creștinii cumpără lumânări pe care le sfințesc și le dăruiesc unul altuia, pentru sănătate, dar și în semn de binecuvântare.
 • Se crede că lumânările aprinse în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului  vindecă omul de boli și necazuri, tot cu ele sunt binecuvântați și tinerii căsătoriți.
 • Se spune că cine lucrează în această zi de sărbătoare, cade în boală și i se strâmbă gura, mâinile și picioarele.

Citește și: Viața Sfântului Eftimie cel Mare. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiţii și superstiții. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 2 februarie

[Sursa foto: Shutterstock]

Întâmpinarea Domnului 2023. Rugăciune

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Lui Dumnezeu, nu suntem vrednici de Milele Tale, dar îndrăznim să Te rugăm să primeşti şi puţina noastră rugăciune, precum ai primit oarecând cei doi bani ai văduvei şi să alungi de la noi tulburarea care ne-a cuprins. Doamne, viforul necazurilor se ridică asupra noastră şi au intrat ape până la sufletele noastre, dar întru Tine este toată nădejdea noastră! Tu cunoşti pricina răului care ne apasă. La Tine perii capetelor noastre sunt număraţi. La Tine scăpăm şi pe Tine Te rugăm să depărtezi de la noi orice rău pierzător de suflet şi să ne ajuţi să biruim toate ispitele care ne învăluie! Tu eşti întărirea, scăparea şi Izbăvitorul nostru, Hristoase Dumnezeule şi Ţie Slavă şi mulţumire pentru toate Îţi înălţăm, acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbători ortodoxe februarie 2023. Vezi care sunt sărbătorile cu cruce roșie din această lună

Viața Sfântului Eftimie cel Mare. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Calendar Ortodox FEBRUARIE 2023. Astăzi a început Postul Paștelui

Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau...

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies