„Trece” inflația doar cu ceai? Adrian Negrescu, analist economic, despre ironiile lui Klaus Iohannis și Mugur Isărescu: „Se încadrează în gala de faimă a politicienilor care spun lucruri trăsnite!” | EXCLUSIV

Adrian Negrescu a comentat pentru WOWbiz.ro declarațiile făcute de Președintele României și guvernatorul BNR în legătură cu creșterea inflației.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus că agitația este caracteristică perioadelor de criză și a sfătuit românii să „bea câte un ceai de tei”.

Întrebat ce părere are despre sfatul lui Isărescu, președintele Klaus Iohannis a declarat că „probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”.

Adrian Negrescu, analist economic: „Nu Vladimir Putin este de vină pentru inflația din România, ci autoritățile de la București.”

„Trece” inflația doar cu ceai Adrian Negrescu, analist economic, despre ironiile lui Klaus Iohannis și Mugur Isărescu

Adrian Negrescu, analist economic

[Sursa foto: Facebook]

Anunțul creșterii inflației la aproape 14% în luna aprilie, făcut zilele acestea de Institutul Național de Statistică (INS), a adus cu sine critici din spațiul public vizavi de politicel economice ale actualului guvern. Evoluția îngrijorătoare a prețurilor la utilități, carburanți și alimente a dus la schimbarea prognozei BNR în privința inflației, despre care susține acum că va rămâne la două cifre tot anul și va scădea sub 10% undeva în al doilea trimestru al lui 2023. 

„Ne așteptăm ca inflația să fie undeva la 14%- 15% în luna mai. Prognoza Băncii Naționale este că inflația va fi undeva la 15% în luna iunie și că va continua să fie la un nivel ridicat de două cifre pe tot parcursul anului 2022.

Vom avea încă un puseu de inflație, din păcate, în prima parte a anului următor, după eliminarea măsurilor de protecție din zona de energie și gaze, de la 1 aprilie. Abia în decembrie 2023, probabil, sau început de 2024, vom putea răsufla ușurați că vom scăpa de acest iureș inflationist. Temerile sunt că, din păcate, prognozele se vor înrăutăți pe măsură ce ne adâncim în problemele economice”, a precizat Adrian Negrescu în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Întrebat despre actuala inflație, Președintele României, Klaus Iohannis, a insistat, după vizita făcută joi la Spitalul Clinic Colentina cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, că singurul vinovat pentru situația actuală este Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a început războiul în Ucraina, și nu politicienii noștri. 

Citeste si: Bani în plus pentru femeile ieșite la pensie! Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi sumele în conturi- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Nu Vladimir Putin este de vină pentru inflația din România, ci autoritățile de la București, care au lăsat necontrolate creșterile prețurilor la energie și gaze. Deși noi producem mai mult de 80% din gaze și energie în România, cu companii de stat, prețurile s-au triplat la producător fără niciun fel de motiv! Nu s-a scumpit apa din lacurile României, nu s-a scumpit energia nucleară, nu s-a întâmplat absolut nimic în lanțul de producție. Doar am crescut prețurile din pix și am generat un val uriaș de inflație, care a pus în genunchi, practice, economia românească. Vinovații trebuie găsiți la Ministerul Energiei, în rândul autorităților care s-au lamentat în a asista la această situație și s-au bucurat să încaseze mai mulți bani la bugetul de stat din taxe și impozite”, a replicat Adrian Negrescu în interviul acordat redacției WOWbiz.ro.

Citeste si: Schimbă România prefixul ratei inflației până la finalul anului? Aurelian Dochia, economist: „Eu am trăit vremurile în care inflația era 300% în România, așa că nu mă mir”| EXCLUSIV

Adrian Negrescu: „Aceste declarații sfidează, practic, inteligența.”

„Trece” inflația doar cu ceai Adrian Negrescu, analist economic, despre ironiile lui Klaus Iohannis și Mugur Isărescu

Klaus Iohannis, Președintele României

[Sursa foto: Captură YouTube]

În conferința de presă susținută joi la sediul BNR, Mugur Isărescu a subliniat faptul că, în politică monetară, nu există alb și negru, și că măsurile pe care guvernul le va lua trebuie să fie făcute în așa fel încât să evite o eventuală recesiune. Momentul care s-a viralizat pe internet și care a uimit pe toată lumea a fost cel în care Isărescu a sfătuit pe toată lumea să aibă mai mult calm și să mai bea „câte un ceai de tei”.

„Domnul Isărescu se încadrează în gala de faimă a politicienilor care spun lucruri trăsnite! Acestea sunt niște declarații nefericite, care nu vin să demonstreze decât că autoritățile eșuează în a oferi explicații reale, logice și pe înțelesul românilor. Ele sfidează, practic, inteligența. Îi ridiculizează în dorințele justificate ale românilor de a știi motivele pentru care ne-am tăiat singuri craca de sub picioare din punct de vedere al inflației”, a spus revolta Adrian Negrescu.

Klaus Iohannis a avut un răspuns ironic, dar cel puțin la fel de bizar, pentru sfatul lui Mugur Isărescu: „Probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”. Adrian Negrescu consideră remarcile președintelui ca fiind lipsite de substanță și critică lipsa de viziune a actualului guvern Ciucă.

„Președintele Iohannis este doar un actor grăbit în a trage concluzii economice la care nu se pricepe. Dorința dânsului de a căuta vinovați în altă parte decât în Guvernul României dovedește că nu are niciun fel de predicție și niciun fel de evaluare reală și competentă privind activitatea guvernului de la București, un guvern care a acționat, din păcate, după politica struțului cu capul în nisip. Așteaptă să treacă problemele, în speranța că se vor rezolva singure. Iată că problemele nu se rezolvă singure, iar faptul că Banca Națională ține cu dinții de cursul de schimb și că încearcă să atenueze inflația, nu este însoțit de măsuri necesare, puternice și viguroase din partea autorităților în privința acestui val inflationist”, a adăugat Adrian Negrescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ziua educației financiare a devenit oficială în România, dar lipsește educația în școli. Țara noastră este ultima în UE la acest capitol | EXCLUSIV

Schimbă România prefixul ratei inflației până la finalul anului? Aurelian Dochia, economist: „Eu am trăit vremurile în care inflația era 300% în România, așa că nu mă mir” |...

Unde vor putea fi folosite voucherele de 250 de lei pentru alimente. Analistul economic Adrian Negrescu explică de ce românii nu le-ar putea utiliza în piață| EXCLUSIV

Top 3 cele mai prefăcute zodii

Vestea dimineții despre ELENA UDREA. Anunțul cutremurător venit chiar acum

Superba vedetă de la noi a născut în mare secret un băiețel! Artista a ținut secretă toată sarcina

Este obligatoriu pentru cei născuţi înainte de 1962! Ce trebuie să facă aceşti români

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies