
In articol:
- Un doctor din Vălcea a rămas paralizat după rapel
- Ministerul Sănățății vine cu precizări în acest caz
- Paralizia temporară, o reacție adversă a vaccinului mai puțin frecventă
- Câți români s-au vaccinat până în prezent și cu ce reacții adverse s-au confruntat
Momente de groază pentru o femeie, medic ORL în Vălcea, care a decis să se vaccineze! După ce s-a imunizat cu cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID, aceasta s-a confurntat cu probleme care au speriat-o cumplit. Iată despre ce este vorba!
Un doctor din Vălcea a rămas paralizat după rapel
Este vroba despre o doamnă medic ORL din Vâlcea, care pentru a se proteja împotriva virusului SARS-CoV-2 s-a vaccinat. După prima doză se pare că femeia nu a avut nimic, însă după al doilea vaccin lucrurile au luat o întorsătură dramatică.
Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]
Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, medicul ORL a suferit de o paralizie facială temporară și a fost inconștientă preț de ceva timp. Aceasta și-a revenit însă repede și se află în afară oricărui pericol, dar a mers la o clinică privată pentru analize suplimentare. Conform medicilor, femeia nu ar suferi și de alte boli.
Ministerul Sănățății vine cu precizări în acest caz
Precizări ale Ministerului Sănătăţii în cazul femeii din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială după ce a primit rapelul la vaccinul BioNTech Pfizer:
Investigaţiile complexe făcute ulterior au infirmat diagnosticul Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, vineri, precizări în cazul femeii din Vâlcea despre care anunţase, în urmă cu o zi, că ar avea o paralizie facială temporară după ce a primit doza de rapel la vaccinul BioNTech Pfizer, arătând că investigaţiile complexe făcute ulterior, atât la spitalul din Vâlcea, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, au infirmat diagnosticul.
În prezent, pacienta se află în stare clinică bună, a arătat MS.Î "Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări referitoare la cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty) despre care a informat în data de 4 februarie 2021:
Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro
(1)- potrivit primului buletin de raportare a reacţiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij şi subfebrilitate;
(2)- toate investigaţiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, cât şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă", a transmis, vineri, MS.
Conform sursei citate, în prezent, pacienta se află în stare clinică bună. Joi, Ministerul Sănătăţii anunţa că a fost înregistrată o reacţie adversă rară- paralizie temporară facială- după administrarea celei de-a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer, la o femeie de 32 de ani din Vâlcea, medic.
Paralizia temporară, o reacție adversă a vaccinului mai puțin frecventă
Potrivit prospectului, cele mai des întânite simptome cu care se pot confrunta cei care își fac vaccinul sunt durere și umflare la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili la subraț, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și vărsături. Acestea însă trec imediat sau la câteva zile de la imunizare.
Pe de altă parte, există și simptome mai puțin plăcute care pot apărea, însă, potrivit producătorului de vaccin sunt foarte rare.
„Umflarea feței, care poate afecta persoanele care au făcut în trecut injecții cosmetice faciale, și slăbiciunea musculară pe o parte a feței (paralizie facială periferică sau pareză acută) au apărut rar, la mai puțin de 1 persoană din 1000”, potrivit prospectului.
Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]
Câți români s-au vaccinat până în prezent și cu ce reacții adverse s-au confruntat
Încă de la debutul campaniei de vaccinare din 27 decembrie 2020 și până în prezent au fost vaccinate 772.202 dintre care 468.150 de persoane sunt vaccinate cu prima doză, iar un număr de 152.026 de persoane au efectuat și rapelul.
De la începutul campaniei și până pe 3 februarie au fost raportate 2.030 de reacții alerice comuni și minor:482 reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.548 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
De asemenea, CNCAV spune că sunt în curs de investigare 13 reacții adverse, însă fără a da detalii despre ce este vorba. Toate persoanele menționate mai sus au vost vaccinate cu serul produs de Pfizer BioNTech.