Urmează zile cumplite pentru medicii de la Spitalul Județean Suceava: „O să alegem pe cine intubăm...”

Urmează zile cumplite pentru medicii de terapie intensivă din spitalul județean Suceava și nu numai. Din cauza numărului mare de pacienți aflați în stare gravă în urma îmbolnăvirii cu coronavirus, cadrele medicale ar putea ajunge în situația în care să fie obligate aleagă între cine este salvat și cine nu.

Distribuie pe:

Urmează zile cumplite pentru medicii de la Spitalul Județean Suceava

Mai exact, ce pacienți vor beneficia de ventilație asistată mecanic. Generalul Ionel Oprea, secretarul de stat din Ministerul Sănătății care coordonează întreaga invervenție de la Suceava a vorbit deschis despre acest subiect în exclusivitate pentru Știrile Kanal D.

”Poate vom ajunge în situația ca la 30 de pacienți, cu doar 10 ventilatoare, să alegem pe cine intubăm. Mai e până atunci. Da, s-ar putea să ajungem , am și dat dispoziție” - este declarația care poate părea șocantă a secretarului de stat general Ionel Oprea, omul care a vorbit deschis, în exclusivitate pentru Știrile Kanal D despre momentul inevitabil în care medicii vor fi nevoiți să aleagă care bolnav primește ventilație mecanică și care nu.

Citeste si: Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa anunţă că urmează să prelungească starea de urgenţă până la 1 mai

Problema principală, spun medicii, este că un bolnav de covid-19 trebuie ținut în terapie intensivă uneori mai bine de două săptămâni, față de o medie de patru-cinci zile cât stă un pacient obișnuit, deci paturile sunt ocupate mai mult timp. De aici poate apărea și nevoia alegerii, care nu poate fi făcută oricum.

”Noi suntem medici și trebuie stabilite niște criterii geologice în evoluția bolii, care evidențiează apariția involuției severe și starea biologică a pacientului este foarte gravă, și foarte probabil, atunci când prezintă acele constante biologice, războiul e pierdut”, spune Oprea.

Citeste si: Alte cinci decese ale unor persoane confirmate cu coronavirus / Bilanţul a ajuns la 270

Sunt vorbe ce vin de la un militar de carieră, chirurg, care a participat la multe misiuni medicale în teatre de operații din Angola și Somalia.

În mijlocul furtunii care a lovit acum România, generalul-maior în rezervă se pregătește pentru ce este mai rău - momentul în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienți pe a cărui viață o salvează.

Din spitalul cel mai lovit de coronavirus al României vine o altă mărturie cutremurătoare, cea a unui căpitan-medic la terapie intensivă.

Tânărul postează des pe facebook și descrie scene sfâșietoare din salonul în care lucrează. Spune că se simte ca la război.

”Mulți mi-au zis că sunt acolo în prima linie, am zâmbit pentru că eu știu că de fapt sunt în ultima, eu sunt ultima verigă, dincolo de mine nu mai este nimic, nu neapărat de mine, de medicii anesteziști, noi suntem cei care negociem cu Dumnezeu o clipă, o oră, o zi, rareori o săptămână, din viața pacienților noștri, o negociem!”, spune Căpitan medic Mărginean Mihai Alexandru, specialist ATI.

Cadrele medicale din Italia deja trăiesc în acest război de două luni și anticipau asemenea zile cumplite.

Mauro D'Ambrosio este asistent și lucrează la un spital din milano.
Bărbatul a vorbit despre momentul în care medicii vor alege să ventileze pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire, chiar când numărul morților depășea 1000 în italia: ”Este o alegere foarte grea din punct de vedere etic, dar din punct de vedere clinic e posibilă, pentru că astfel îi oferi cuiva o șansă la viață, prin comparație cu alt bolnav ale cărui șanse sunt zero”.

Cu peste 60 de morți de coronavirus și un număr constant de aproximativ 600 de infectați, la care se adaugă zeci de cadre medicale contaminate, Spitalul Județean din Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din țară.

În acest moment sunt 31 de bolnavi în stare gravă, dintre care 10 în terapie intensivă.

Citeste si: Cum sa faci miscare atunci cand nu poti iesi in parc?

Spitalul a fost pus sub management militar săptămâna trecută, pentru că situația era total scăpată de sub control.

Astăzi, ministrul Sănătății s-a deplasat personal la Spitalul Județean Piatra Neamț, ca să schimbe managerul pentru a doua oară într-o săptămână.
Aici a izbucnit un puternic focar de covid-19.

Ministrul Sănătății a mai spus că am putea aștepta o scădere a numărului de cazuri de coronavirus la nivel național după jumătatea lunii mai.

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate