Vestea e atât de bună că pare ireală. Salariile au crescut cu 1000 de euro

România primește o veste aproape de necrezut de la Banca Mondială dacă ne uităm la situația financiară cel puțin precară a oamenilor.

Distribuie pe:

Autor: D.A.


In articol:

Banca Mondială a decis să grupeze economiile lumii în mai multe categorii, patru mai exact. Clasamentul e de ordin economic, se raportează la nivelul salariilor și are 4 nivele: scăzut, scăzut-mediu, mediu-ridicat şi ridicat. Clasamentul este actualizat în fiecare an pe 1 iulie şi se bazează pe venitul net al individului în dolari americani.

România a urcat în top! De ce? Cum?

În fiecare ţară, factori precum creşterea economică, schimbul valutar, evoluţia populaţiei şi inflaţia influenţează venitul anual. Iar în acest an, pragurile au fost mutate în linie cu măsurile inflaţioniste, generate de pandemie.

Astfel, România a trecut în cea mai înaltă categorie, cea a veniturilor ridicate, după ce anul trecut era în categoria veniturilor medii-ridicate. Potrivit Băncii Mondiale, un român câştigă, în medie, 12.630 dolari pe an, adică undeva la 1050 de dolari pe lună. Este o creştere, pe an, cu peste 1000 de dolari faţă de anul trecut.

Exemplul care contrazice Banca Mondială

În Monitorul Oficial a fost aprobat, recent, un articol de lege prin care salariul minim în construcții trebuie păstrat la nivelul de 3000 de lei brut. Ceea ce vine în contradicție cu nivelul salarial emis de raportul Băncii Naționale.

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

În plus, se va stabili că angajatorii din construcții care nu vor respecta acest nivel minim nu doar că vor fi amendați, ci vor pierde și facilitățile fiscale de care beneficiază (dacă li se aplică).

Salariul minim brut diferențiat pentru construcții își va păstra nivelul actual și în anul 2020, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, care a apărut vineri seară în Monitorul Oficial. Actul se aplică deja din data publicării, însă prevederile referitoare la salariul minim vor intra în vigoare abia din 21 iulie 2019.

Mai precis, anul viitor, începând cu data de 1 ianuarie, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor va fi tot în cuantum de 3.000 de lei. Însă din formularea folosită în ordonanță reiese că același cuantum va fi valabil până în anul 2028, deși este posibil ca acesta să fie majorat în următorii ani prin OUG.

"În perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună", scrie în noua ordonanță.

Salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor a fost introdus la 1 ianuarie 2019, în contextul în care angajatorilor din construcții li s-au stabilit taxe salariale reduse în perioada 2019 - 2028.

Pe deasupra, din 21 iulie 2019 va apărea și o prevedere expresă conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Aceasta este însă numai o clarificare, deoarece legislația muncii deja sancționează neacordarea nivelului salarial minim.

Totodată, din data de 21 a lunii vitoare, cei care nu acordă cel puțin 3.000 de lei brut vor pierde (dacă beneficiază de ele) facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor (scutire de impozit pe venit și contribuția la sănătate și contribuții reduse pentru pensii și muncă). Asta înseamnă că vor fi obligați să achite din urmă taxele salariale integrale, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere.

În afară de salariul minim brut diferențiat pentru construcții, mai există un salariu minim brut diferențiat în momentul de față. Acesta este cel pentru studii superioare (dacă angajatul are o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective), care este în cuantum de 2.350 de lei.

Salariul minim brut pe țară are în 2019 un cuantum de 2.080 de lei. Astfel, în anul 2020 vor exista cel puțin două salarii minime de respectat (cel pe țară și cel din construcții), însă momentan nu se știe dacă va fi păstrat și salariul minim pentru studii superioare.


Citește și:

Bătrânica din Iași care a reușit să îl impresioneze pe Papa Francisc! Chipul femeii a fost pus pe o carte de rugăciuni

Fierul și mașinile din curtea lui Gheorghe Dincă au fost scoase la licitație! Cu cât s-au vândut obiectele

Dezvăluiri incredibile! Tatăl lui Emi Pian, la mila celorlalți deținuți din pușcărie! ”Îl duc la baie și îl spală ca pe un copil mic”. Nicolae Duduianu are 77 de ani, două...

Sfatul zilei, miercuri, 23 septembrie 2020. Capricornii vor primi o veste proastă de la o persoană apropiată

Drama neștiută a luptătoarei de UFC! Paige VanZant a trecut prin momente cumplite la vârsta de 14 ani: "Am vrut să mă sinucid"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies