Vești bune pentru pensionari! O modificare a legii permite acum mai multor oameni să se pensioneze cu 2 ani mai devreme, fără penalizare! Vezi cine este eligibil

O nouă modificare a legii nr. 207/2020 prevede scăderea cu 2 ani a vârstei de pensionare, în cazul locuitorilor unor anumite localități.

Distribuie pe:

Autor: Ioana Nicoleta


In articol:

Pensionari
Pensionari, imagine cu scop ilustrativ

Lista localităților ale căror locuitori se pot pensiona mai repede a fost extinsă astăzi, după ce a intrat în vigoare legea nr. 207/2020.

Legea nr. 207/2020, mai exact modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost făcută public în Monitorul Oficial nr.

858 din data de 18 septembrie 2020 şi a intrat în vigoare încă de luni, 21 septembrie.

În data de 10 septembrie a avut loc prima extindere a listei în cauză, care a intrat ulterior în vigoare pe 13 septembrie, în Monitorul Oficial nr. 833.

Legea a suferit modificări ale alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, în urma extinderii listei de localități, însă fără alte modificări ale condițiilor.

Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro

Citeste si: Ruxandra Garofeanu a murit. Este doliu în televiziunea din România - bzi.ro

În vederea noilor modificări, locuitorii din localitățile Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud.

Ialomiţa şi localitățile Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază acum de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Cine este eligibil 

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Citeste si:Bianca Comănici trece prin momente dificile! Câștigătoarea de la Puterea Dragostei a ajuns la căpătul puterilor:"Sunt prea confuză..."

Citeste si:Cumnata Andreei Bălan i-a lăsat un mesaj public, iar acum este clar ce relație are cânătreața cu Tiberiu Argint!

Citeste si:Vești bune pentru echipa de fotbal CFR Cluj! Fotbalistul Ciprian Deac s-a recuperat după accidentare și va juca în meciul cu Djurgardens

Pentru a fi eligibili la micșorarea vârstei de pensionare, persoanele trebuie să fi locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate, pe o rază de 8 kilometrii în jurul localităților.

În urma modificărilor, alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr.

263/2010 privind sistemul de pensii publice conține următoarele:

„(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Antonia, gest impresionant de iubire pentru Alex Velea! Unde și-a tatuat chipul iubitului ei

Jador, mărturisire șocantă din perioada în care era la Puterea dragostei! Ce a putut să fure din Turcia: „Era 800 sau 8000 de euro!”

Tu știi ce conține cabanosul de la magazin? Iată câți nitriți are!

Horoscop Zilnic Sâmbătă 23 Ianuarie 2021: Gemenii încep un proiect de pe urma căruia vor avea multe de câștigat

RAED ARAFAT a spus-o clar: Lumea trebuie să înțeleagă. Când vom scăpa de restricții?

FOTO/ Imagini șocante! Costi Ioniță, filmat gol pușcă de Kanal D la Survivor România! „Se așează zilnic în cap cu toate cele în jos”

În timp ce Biden jura, Trump vindea 50 de avioane F-35

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies