
In articol:
- Alocația de hrană acordată bolnavilor din spitale se dublează
- Proiectul "Sprijin pentru România" 2022
Guvernul a aprobat luna trecută un proiect de stat, ajutor pentru investițiile de minim un milion de euro și un ajutor de 450 milioane de lei pentru fermierii afectați de pandemie, parte din măsurile Sprijin pentru România.
Alocația de hrană acordată bolnavilor din spitale se dublează
Legea 133/2022, oficializată vineri, prin publicarea în Monitorul oficial nr. 477, introduce noțiunea de alocație de hrană în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației.
Valoarea alocaţiei de hrană din spitale nu va putea fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare, după cum apare în document. Alocația de hrană acordată bolnavilor din spitale se dublează
”Cuantumul alocaţiei de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului sănătății, se actualizează anual, în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în document.
Banii dublați vor fi majorați prin decizia Consiliului de Administrație a Spitalului, dacă se obțin surse de finanțare, altele decât contractele încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate și bugetul de stat.
Citeste si: Cât costă să iți cânte Florin Salam la nuntă sau botez. Câți bani cere pentru un singur eveniment- kanald.ro
Alocația de hrană reprezintă suma unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat, calculată în funcție de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile: masa de dimineață, prânz și seară.
Proiectul "Sprijin pentru România" 2022
La începutul lunii aprilie 2022, premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsurile cuprinse în programul Sprijin pentru România. La acel moment, premierul României a precizat că măsurile intră în vigoare la data de 1 mai și se vor aplica până la finalul acestui an. Unele măsuri vor continua și în anul 2023, fiind vorba despre cele care sunt sprijinite din fonduri europene.
Coaliția de guvernare a anunțat că programul Sprijin pentru România se bazează pe un fond de 17,3 miliarde de lei, sumă de bani provenită atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat. Mai exact, 9 miliarde de lei sunt bani obținuți din fonduri europene, iar 8,3 miliarde de lei vor veni din bugetul de stat.
sursă: avocatnet.ro