Vești proaste pentru studenți! Nu vor mai beneficia de bilete gratuite la CFR: „Eu nu văd aici un capăt de ţară”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că transportul CFR pentru studenți va reveni la vechiul sistem.

Măsura politicienilor i-a revoltat pe tineri
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate la CFR, este anunțul oficial al premierului României. Acesta consideră că nu este un lucru att de grav și a argumentat că multe țări din Europa nu oferă bilete gratis la tren studenților. Hotărârea oficialilor este dur criticată de asociațiile de studenți! 

Studenții nu vor mai merge gratis cu trenul

Până în anul 2017, studenții beneficiau de 50% reducere la toate biletele de tren, în limita a 24 de călătorii pe an, însă PSD a introdus gratuitatea pentru toți cei care urmează cursurile învățământul universitar cu frecvenţă- licență, master, doctorat, având gratuitate pentru transportul cu trenul, la clasa a II-a, indiferent de destinație. 

Gata cu gratuitatea studenților la CFR
Gata cu gratuitatea studenților la CFR[Sursa foto: PixaBay]

Într-o conferință de presă Florin Cîțu a declarat că acest lucru se va schimba și se va reveni la vechiul sistem. 

„Se modifică şi revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară. Austria au reducere de 60%, iar dacă călătoresc în grup, călătoresc gratuit. Belgia – studenţii au 50% reducere, Bulgaria tot 50%, Cehia au 75% reducere, Finlanda au 30%, Finlanda şi Franţa au 50% reducere la transportul general, în Italia tinerii şi cei până în 30 de ani au reducere 50%, Polonia au 51% studenţii şi doctoranzii.

România era ţara care era în afara sistemului, toate celelalte ţări, ţări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate”, a declarat premierul.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că studenții vor avea, însă, gratuit între localitatea unde își au domiciliul și orașul în care se află facultatea. 

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Citeste si: Cu trenurile CFR în Europa. Oferte avantajoase de duminică VIDEO

„E o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD", a declarat Ludovic Orban.

Studenților nu le-a convenit vestea și au anunțat proteste 

Se pare că studențior nu le-a prea priit vestea că nu își mai pot achiziționa bilete gratis pentru orice destinație, iar acum promit o revoltă. De asemenea, organizațiile studențești se întreabă de ce politicienii au decis o astfel de măsură. 

Măsura politicienilor i-a revoltat pe tineri
Măsura politicienilor i-a revoltat pe tineri [Sursa foto: PixaBay]

„Deși domnul prim-ministru și echipa s a nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți.

Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia.

Citeste si: Mircea Badea se injura pe facebook cu studentii care vor gratuitati la CFR: "Mars la munca, javra dracului"

În acest context, ANOSR îndeamnă studenții să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului, prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a acestui drept”, potrivit comuniatului de presă al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Noul ministru al Transporturilor a picat prima proba a intrebarilor! Vezi ce nu stie sefa de la Transporturi despre metrou

Cel mai luxos tren din Romania poate fi vizitat de oricine timp de o saptamana la Gara de Nord din Bucuresti!

Tragedie fără margini în Sibiu! O fetiță de 13 ani s-a aruncat în fața trenului din cauza divorțului părinților săi

Horoscop Zilnic Luni 8 Martie 2021: Berbecii trebuie să fie atenți, Leii vor fi dați peste cap

Neti Sandu, în stare de ȘOC: A fost o traumă severă. Adevărul despre căsnicia ei

Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează

Viață după moarte. O muribundă a simțit lumina caldă care o învăluia încet

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies