Viața Sf. Andrei. Povești neștiute despre ocrotitorul românilor

Viața Sf. Andrei este una plină de învățături. Iată cum a ajuns să fie Sfântul Andrei unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai calendarului creştin ortodox.

Distribuie pe:

Autor: Elena Popescu


In articol:

Creştinii îl sărbătoresc în data de 30 noiembrie pe Sf. Andrei, ocrotitorul românilor, dar şi unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai calendarului creştin ortodox.

Noaptea de Sfântul Andrei este marcată de poveşti neştiute şi tradiţii despre ghicirea ursitului şi apariţia strigoilor.

foto
Sf. Andrei, ocrotitorul Romaniei[Sursa foto: Facebook]

Viața Sf. Andrei. Povestea ocrotitorului românilor

Sfântul Andrei s-a născut în anul VI înaintea erei noastre, în orașul Bethsaida din Galileea, pe ţărmul lacului Ghenizaret, în nordul Israelului, și a fost fratele Sfântului Apostol Petru. Sf. Andrei a fost pescar pe Marea Galilee înainte să devină apostolul lui Iisus Hristos. Sfinţii părinţi spun că Sfântul Andrei a fost „Cel dintâi chemat”, adică primul discipol al Mântuitorului. Sfântul Andrei a propovăduit creştinismul şi Evanghelia, fiind printre apostolii preferaţi ai lui Iisus Hristos. Acesta a murit ca martir în orașul peloponesian Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

Citeste si:Decizie de ultimă oră! Pelerinajul de Sfântul Andrei a fost anulat anul acesta!

Citeste si:LISTĂ Ce spitale din Capitală vor asigura asistență medicală de urgență de Sfântul Andrei și Ziua Națională

Se cunoaşte faptul căSf. Andrei este numit ocrotitorul României , însă nu se ştie de către mulţi că martirul patronează şi alte unsprezece state și regiuni precum Scoția (steagul scoțian reprezintă crucea în formă de X a Sfântului Andrei), Barbados, Georgia, Ucraina, Rusia, Polonia, Sicilia, Grecia, Cipru, Tenerife și Malta.

Tradiţii mai puţin cunoscute de Sf. Andrei

Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei este unul destul de special . Se spune în tradiţia populară că în noaptea de Sf.

Andrei se dezlănțuie forțele malefice reprezentate de lupi şi strigoi. Pentru a fi protejat de aceste forţe ale răului trebuie să îţi protejezi gospodăria şi animalele cu mult usturoi, conform tradiţiei din bătrâni. În ziua praznicului este important să nu torci, să nu arunci gunoiul şi să nu faci curat în casă.

Există numeroase superstiţii despre ghicirea ursitului în noaptea de Sf. Andrei.

"Vrăji de ursitoare: se face un colac din aluat făcut simplu, în mijlocul căruia se pune un cățel de usturoi.

După o săptămână de dospit la loc călduros, dacă usturoiul încolțește înseamnă că fata va avea noroc la măritiș.

Imaginea ursitului în apă: Fetele nemăritate merg la fântână cu o lumânare pe care o coboară aprinsă până la nivelul apei. Prin mijlocirea Sfântului Andrei pe care îl invocă special în acest scop, își vor vedea ursitul in imaginea care se formează la suprafața apei.

Număratul parilor: Tot pentru a afla viitorul tinerele obișnuiau să meargă la gard seara și puneau mâna pe unul din pari. De la acesta numărau încă nouă pari și pe al nouălea îl însemnau cu o ață roșie. A doua zi mergeau să vadă parul ales, după aspectul căruia apreciau cum va fi viitorul soț: tânăr dacă parul era drept și neted, bogat dacă parul avea coaja groasă, văduv dacă parul era scurt și noduros.

Turta de Indrei – e făcută din apă, făină și sare în cantități egale. Fetele trebuie s-o mănânce și se presupune că în vis le va apărea ursitul oferindu-le o cană cu apă.", potrivit folcror-romanesc.ro.

Citeste si: Ce trebuie să ai în mașină iarna? Trusa completă a șoferului pentru o călătorie fără griji - libertatea.ro

Citeste si: Jador și Cătălin Moroșanu au răbufnit la Survivor: „Ne batem noi doi” - bzi.ro

foto
Traditii Sf. Andrei[Sursa foto: Facebook]

De ce este Sfântul Andrei ocrotitorul României?

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României fiindcă este apostolul care a propovăduit Evanghelia lui Iisus şi a predicat creştinismul în Dobrogea (pe atunci Scythia Minor) acuma mai bine de 2000 de ani. În cinstea sfântului s-a ridicat mănăstirea dobrogeană „Peștera Sfântului Andrei”, loc în care se presupune că a trăit și predicat Sfântul Apostol Andrei. Această peşteră se regăseşte în proximitatea localității Ion Corvin din Constanța.

Originea numelui "Andrei" provine din greaca veche, Ἀνδρέας, Andreas – care înseamnă bărbătesc, curajos.

Cele mai frumoase urări de Sfântul Andrei

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, îți doresc o oră de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!”

„De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!”

„E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău și de aceea este o zi specială! La Mulți Ani!”

„Andreea, îți urez să ai o viață senină ca răsăritul de soare iar sufletul să-ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros La Mulți Ani!”

„Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf. Andrei cât mai frumoasă!”

„Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!”

„Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de bucurii în viață și îți urez un sincer La Mulți Ani!”

„Îți urez La mulți ani, pentru că porți acest nume și fie ca Sfântul Andrei pe care îl reprezinți, să-si coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și liniștea interioara.

„Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbătorii. La mulţi ani, Andrei/ Andreea!”

„De ziua numelui tău cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La multi ani, Andrei!”

„Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasă dintre toate cele sfinte, căci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!”

„Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tine! La mulţi ani!”

„Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie. La mulţi ani de Sfântul Andrei!”

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciune către Maica Domnului pe care s-o spui dimineața, înainte să te dai jos din pat

Când este ziua tatălui în 2021

Un tânăr din Brăila a furat dintr-un magazin două parfumuri ieftine. Paznicul l-a văzut și l-a executat. Ce s-a întâmplat acum

Horoscop 21 Ianuarie 2021: astazi, pentru Scorpioni, surprizele nu au oprire

Lovitură cruntă pentru AUR! E acuzat de furt şi înşelăciune. George Simion ajunge la tribunal

Nu mai mânca banane dacă ai această boală! Problemele de sănătate se pot agrava. Medicul Diana Zaharia avertizează

Fiica lui Trump, gest istoric la Casa Albă. Ce s-a întâmplat

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies