
In articol:
Pentru prima oară, medicul Virgil Musta pare dărâmat. Situația celor infectați cu coronavirus devine din ce în ce mai dificilă, numerele celor confirmați pozitiv la teste cresc necontrolat, iar locurile goale din spitale devin din ce în ce mai puține.
Citeste si: Virgil Musta, pesimist cu privire la Sărbători: ”Dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi”
Citeste si: Virgil Musta recunoaște că medicii sunt la capătul puterilor: ”Avem nevoie de asistență psihologică”
”Vă spun sincer, în toată cariera mea, eu nu am văzut așa ceva, de când sunt... România este într-o situație limită, nu doar noi, cei din Timișoara”, ne-a spus Virgil Musta despre pandemia de coronavirus din țară. Mai mult decât atât, estimările lui sunt cât se poate de ”negre”. ”Nu sunt chiar de specialitate, dar, la cum merg lucrurile, în câteva săptămâni, cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie, vom depăși 12.000 de cazuri noi zi de zi. Iar situația este foarte gravă și pentru că, din păcate, statistica nu minte. Din cazurile noi, cam 10% au nevoie de spitalizare ATI, iar cam 4% au mari șanse de deces... Iar noi, acum, suntem la limită cu capacitatea de a-i trata, oricum. Și nu mă refer doar la numărul de paturi, mă refer și la resursele umane, medici, asistente, infirmieri, care trebuie să îngrijească bolnavii din acele paturi ”, ne-a spus, în exclusivitate, Virgil Musta.
Virgil Musta, avertisment apocaliptic pentru Romania
Mai mult decât atât, recunoaște medicul, chiar dacă nu este adeptul unor măsuri radicale, acum situația impune o soluție energică. ”Eu văd două soluții, niciuna extremă. În primul rând, una politică, o politică guvernamentală care să descurajeze infectarea... Adică impunerea unor norme stricte și explicarea clară a situației. Iar a doua, cea mai importantă parte a soluției, se referă la noi, la oameni. Noi ar trebui să ne impunem un lockdown, unul de două, trei săptămâni, să nu mai ieșim să socializăm, să respectăm regulile și să purtâm masca de fiecare dată când suntem obligați să părăsim casa.
România, în șoc COVID-19! Am depășit 8650 de noi cazuri zilnice
Ziua de 4 noiembrie este una care, din păcate, marchează un nou record nedorit în ceea ce privește îmbolnăvirea de coronavirus în România. Mai exact, au fost înregistrate 8.651 de noi cazuri, 146 de decese, iar numărul de pacienți aflați la Terapie Intensivă este de 1001. Mai mult, rata de pozitivare este de aproape 25% din numărul de teste și sunt orașe care sunt la limită, înregistrând cifre uriașe de îmbolnăviri. Pe primul loc ca număr de noi îmbolnăviți – cu 1514- este Bucureștiul, dar care are o rată de îmbolnăvire de 4 la mie, iar podiumul este completat de Timiș- 545 și de Iași- 363. De altfel, orașul Timișoara, care ajunge la aproape 6 la mie ca rata de îmbolnăviri, este în vederea impunerii unei carantine totale, așa cum a anunțat noul primar, Dominic Fritz.
Citeste si: Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?- stirilekanald.ro
Virgil Musta: ”Nu vom avea Crăciun”
”Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav. Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse... Așa că, dacă lumea nu respectă acum niște norme esențiale, de Crăciun, sau imediat după, pot avea surpriza să ajungă prin spital. Iar în spitale abia mai sunt locuri, situația este extrem de gravă”, ne-a spus, acum ceva vreme, Virgil Musta. Mai mult decât atât, situația de acum exclude orice sărbătoare.
Virgil Musta si medicii au ajuns la capatul puterilor
”Dacă nu ne vom impune niște standarde minime de protecție și nu vom respecta o perioadă, măcar două sau trei săptămâni de lockdown autoimpus, nu vom avea Crăciun. În decembrie, rata de pozitivare va crește, iar dacă lucrurile continuă ca acum, vom avea parte de o crește exponențială. Iar sistemul sanitar, atât ca dotări, cât și ca resurse umane, va claca și vom avea parte de o situație în care rata de deces va crește și ea exponențial. Dacă nu vom mai putea trata oamenii, dacă vor avea nevoie de Terapie Intensivă și nu vor avea loc, vom avea parte de un val de decese fără precedent ”, ne-a mai explicat Virgil Musta despre situația în care se află România din cauza coronavirusului.