
In articol:
- Postul Paștelui 2023
- Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023
- Ce este interzis să faci în Postul Mare
- Rugăciune la începutul Postului Mare
- Cum se calculează data Paștelui
- De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023? Postul Mare durează 40 de zile, fiind cel mai aspru post de peste an.
Paștele este o sărbătoare religioasă anuală de primăvară cu semnificații diferite, întâlnită în iudaism și creștinism. Sfintele Paști se vor sărbători în 2023 pe rit ortodox la data de 16 aprilie, iar la catolici, Paștele va fi pe 9 aprilie.
Postul Paștelui 2023
Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paştelui din 2023 va avea loc duminică., pe 19 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Citește și: Postul Paştelui 2023. Rețete rapide de post pe care poți să le încerci în Postul Mare
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2023
Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an. Spre deosebire de Postul Crăciunului, în Postul Mare al Paștilor sunt mult mai puține zile în care este dezlegare la pește.
Citeste si: Doliu în lumea fotbalului! A murit John Adrian Ene, fostul portar al echipei Steaua- kanald.ro
Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui va fi pe data de 25 martie la Sărbătoarea Bunei Vestiri, iar următoarea dată cu dezlegare la pește este pe 9 aprilie, atunci când are loc Intrarea Domnului în Ierusalim, adică în Duminica
Ce este interzis să faci în Postul Mare
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
Citește și: Postul Paştelui 2023. Rețetă negresă de post, desertul ideal pentru Postul Mare al Sfintelor Paști
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui
Rugăciune la începutul Postului Mare
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cum se calculează data Paștelui
Paștele sau Paștile este o sărbătoare cu dată variabilă. În funcție de data la care pică Paștele, se stabilește data altor sărbători, precum Înălțarea Domnului sau Rusaliile. În Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a stabilit regula după care se calculează data Paștelui.
Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în prima duminică de lună plină, după echinocţiul de primăvară. În cazul în care în duminica respectivă se sărbătorește și Paștele Iudeilor, Paștele Ortodox se decalează cu o săptămână.
Citește și: Cum se ține corect Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în Postul Mare al Sfintelor Paști
Citeste si: Buna Vestire 2023. Este mare păcat dacă faci aceste lucruri!- stirilekanald.ro
Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui
De ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic
Reprezentanții celor două biserici țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină.
Paștele Ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele Catolic fiindcă cele două culte religioase nu folosesc același calendar. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Astfel, catolicii calculează data Paștelui după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară, în timp ce ortodocșii calculează în funcție de luna plină astronomică.
În perioada Postului Mare creștinii manifestă o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală și se înălță sufletește prin rugăciunea însoțită mereu de faptele cele bune.
Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro, traditii-superstitii.ro