14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist! Preafericitul Părinte va fi comemorat în comuna natală

14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist! Preafericitul Părinte a murit pe 30 iulie 2007.

Autor: Elena Popescu

In articol:

14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist! Preafericitul Părinte, care a murit la data de 30 iulie 2007 va fi comemorat astăzi, 30 iulie 2021 în comuna sa natală din județul Botoșani.

Preafericitul Teoctist a fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007. 

14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist!

Astăzi, 30 iulie 2021, se împlinesc 14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist al României. De aceea, se va organiza o slujbă de comemorare în comuna sa natală, Stăuceni, județul Botoșani, începând cu ora 12:30, la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”, din satul Tocileni.

Citeste si: Amintirile lui ÎPS Pimen cu Patriarhul Teoctist, din timpul Facultății de Teologie

14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist!
14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist![Sursa foto: MediaFax Foto]

Slujba de pomenire va fi oficiată de PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi, potrivit monitorulbt.ro.

„Având în vedere că este cea mare personalitate a comunei şi una dintre cele mai mari ale judeţului şi ţării, este datoria noastră morală să-i cinstim memoria.

Un proiect de suflet este Casa Memorială din Tocileni, care a fost sfinţită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în anul 2014, alături de un sobor de arhierei şi preoţi. Casa Memorială este deschisă pentru vizitatori şi este inclusă în circuitul de turism ecumenic”, a transmis primarul comunei, Cozmin Epuraş, potrivit sursei citate.

Citeste si: Ana, soția lui Petrică Cercel, mesaj plin de durere în ziua înmormântării. Ce i-a transmis- bzi.ro

Viața lui Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Teoctist, pe numele său de mirean Toader Arăpaşu, s-a născut pe 7 februarie 1915 în comuna Tocileni, județul Botoșani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, fiind al zecelea din cei 11 copii ai familiei.

Toader Arăpaşu a urmat școala primară în satul său natal, iar mai apoi a intrat ca frate la Schitul Sihăstria Voronei, în apropierea ţinuturilor natale

În anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a continuat apoi la Mănăstirea Cernica.

La data de 6 august 1935, fratele Toader a devenit monah, sub numele de Teoctist. În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1945, primind calificativul "Magna cum laude" pentru lucrarea susţinută în cadrul Catedrei de Liturgică, sub conducerea Pr.

Prof. Dr. Petre Vintilescu. În acest timp a îndeplinit diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Bucureşti şi diacon la Patriarhia Română, scrie orthodoxwiki.org.

La data de 1 martie 1945, Teoctist a fost transferat la Iași, unde se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din cadrul Universităţii din Iaşi. La Iaşi, activează în calitate de preot slujitor (1945), apoi Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Citeste si: A murit părintele Serafim Caiea, starețul Mănăstirii Negru Vodă! Avea 42 de ani

14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist!
14 ani de la moartea Patriarhului Teoctist![Sursa foto: MediaFax Foto]

Teoctist devine patriarh în 1986

După moartea Patriarhului Iustin Moisescu, la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit locţiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 este ales, în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc, ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhală din Bucureşti de către mitropoliţii ţării, Antonie (Plămădeală) al Ardealului, Nestor (Vornicescu) al Olteniei şi Nicolae (Corneanu) al Banatului, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului şi Bulgariei, a reprezentanţilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante şi a reprezentanţilor forurilor de Stat, relatează sursa citată.

În perioada noiembrie 1986-iunie 1990, Prea Fericitul Teoctist a suplinit postul vacant de mitropolit al Moldovei şi Sucevei, ca locţiitor de mitropolit, întrucât nu se obţinuse aprobarea de ocupare a scaunului rămas vacant.

Patriarhul Teoctist a murit în data de 30 iulie 2007, după ce a fost operat de adenom de prostată, la Institututul Clinic Fundeni. Intervenţia chirurgicală nu a fost una de urgenţă, ci una programată.

Trupul Patriarhului Teoctist a fost înhumat la Catedrala Patriarhală Sfinții Împărați Constantin și Elena din București.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

A murit părintele Serafim Caiea, starețul Mănăstirii Negru Vodă! Avea 42 de ani

Amintirile lui ÎPS Pimen cu Patriarhul Teoctist, din timpul Facultății de Teologie

ÎPS Pimen a murit. Ce a făcut înainte să moară

Surprize MARI le-au pregătit astrele zodiilor, începând cu săptămâna viitoare

Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se simte vedeta

DEZASTRU! S-a aflat adevărul despre ce le-a făcut Toni Iuruc primelor două soții. Familia Simonei Halep devine îngrijorată

E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies