5 rețete de plăcintă cu iaurt pe care trebuie să le încerci

O plăcintă pufoasă, vanilată și aromată, cu foi pentru plăcintă din comerț sau făcute în casă. Un desert care nu are cum să dea greș.

Rețetă de plăcintă cu iaurt

Plăcintă cu iaurt

[Sursa foto: Shutterstock]
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Chiar și începătorii într-ale bucătăriei pot prepară cu succes rețeta de plăcintă cu iaurt, folosind câteva ingrediente de calitate. Nu este nevoie de multă experiență pentru a face o plăcintă cu iaurt savuroasă, însă trebuie să fii atent la modul de preparare pentru a avea parte de rezultate cât mai bune.

Rețetă de plăcintă cu iaurt și stafide

Ingrediente

1 pachet de foi fine de plăcintă (400 g)
800 g iaurt 10% grăsime
8 ouă
30 g griş
200 g zahăr
150 g de stafide
1 linguriţă extract de vanilie
50 ml ulei
coajă rasă de la o lămâie
1 linguriţă rasă pudră de vanilie
un praf de sare
2-3 linguri de zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

1. Puneti stafidele la înmuiat pentru 15-20 de minute în puţină apă caldă în care aţi pus 1 linguriţă de extract de vanilie. Înainte de a le folosi trebuiesc scurse bine de apă.

2. Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de aprox. 25x35 cm.

3. Separaţi albuşurile şi gălbenuşurile.

4. Amestecaţi gălbenuşurile cu iaurtul, zahărul, grişul, pudra de vanilie şi un praf de sare.

5. Bateţi albuşurile spumă şi le încorporaţi în compoziţia de iaurt, cu mişcări uşoare, de jos în sus.

6. De obicei pachetele cu foi de plăcintă au câte 15 foi. Le împărțim în 3 părți egale.

7. Punem pe fundul tăvii 5 foi, fiecare foaie unsă sau stropită din loc în loc cu puţin ulei.

Foile vor fi mai mari decât tava, ridicaţi marginile în sus, pe pereţii tăvii.

8. Peste cele 5 foi punem jumătate din compoziţia de iaurt şi ouă şi acoperim cu marginile foilor de dedesubt.

9. Punem din nou 5 foi unse cu ulei, apoi restul de compoziţie de iaurt şi deasupra ultimele 5 foi. Întoarcem marginile foilor dedesubt, ca să avem o suprafaţă frumoasă a plăcintei.

10. Stropim cu puţin ulei ultima foaie şi dăm plăcinta la cuptor pentru 40-45 de minute, până când e rumenită frumos, iar foile de deasupra au devenit crocante.

11. Dacă vreți ca foile superioare să rămână crocante, lăsați plăcinta să se raceasca liber, nu o acoperiți cu nimic, altfel foile se for aburi și se vor înmuia.

12. Serviţi plăcinta rece, atunci se vor simți mai bine toate aromele.

13. Opțional, presarăți zahăr pudră înainte de servire.

Rețetă de plăcintă cu iaurt și brânză

1 pachet de foi de plăcintă subțiri ((400 g))
6 ouă
100 g stafide
400 g brânză dulce
500 g iaurt 3,5% grăsime
150 g zahăr
1 lingură extract de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie
un praf de sare
70 g unt topit pentru uns foile
20 g unt moale pentru uns tava

Deasupra

50 ml lapte
1 ou
opțional- zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

1. Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt moale o tavă potrivită ca mărime.

2. Separați albușurile de gălbenușuri.

3. Bateți albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adăugați jumătate din cantitatea de zahăr și mixați până când zahărul este complet dizolvat și albușurile sunt spumă ca la bezele.

4. Într-un alt castron mixați gălbenușurile cu restul de zahăr până când se albesc și își măresc volumul.

Citeste si: Luca, fiul cel mare al lui Laurențiu Reghecampf, prima reacție după ce s-a născut frățiorul său. Ce i-a transmis lui Liam- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

5. Peste crema de gălbenușuri puneți brânza de vaci, iaurtul scurs bine de zer, stafidele, extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie. Omogenizați.

6. Cu un tel de mână încorporați spuma de albușuri în crema de ouă și brânză pregătită mai sus.

7. Numărați foile de plăcintă din pachet și orientați-vă cum le așezați în funcție de mărimea și forma tăvii pe care o aveți la îndemână (de exemplu eu am tăiat toate foile de plăcintă în două pe lățime ca să îmi încapă mai bine și să nu am margini prea groase- vezi video).

8. Împărțiți la 3 numărul foilor de plăcintă. Veți așeza ⅓ din foi pe fundul tăvii, ⅓ la mijloc și ⅓ deasupra.

9. Așezați ⅓ din foi pe fundul tăvii. Fiecare foaie trebuie unsă cu unt topit, folosind o pensulă de patiserie.

10. Peste primul strat de foi turnați jumătate din umplutura de brânză și ouă.

11. Peste brânză puneți din nou ⅓ din foile de plăcintă unse cu unt topit.

12. Turnați restul de umplutură și deasupra puneți restul foilor de plăcintă. Fiecare foaie unsă cu unt topit.

13. Înțepați plăcinta cu un băț de frigăruie ca să poată respira în timpul coacerii.

14. Bateți un ou și îl subțiați cu cei 50 ml de lapte.

15. Turnați amestecul peste plăcintă și dați tava la cuptor pentru 45-50 de minute sau până când plăcinta este frumos rumenită.

16. Plăcinta cu brânză dulce și iaurt se poate servi rece sau caldă, presărată cu zahăr pudră.

Citeste si: Asa se prepara cea mai gustoasa si aromata placinta cu iaurt si lamaie

Rețetă de plăcintă cu iaurt și griș fără foi

Ingrediente

1 pachet foi de plăcintă( 400g)
8 ouă
200g zahăr
1 plic zahăr vaniliat
3 linguri gris
150g unt
1 kg iaurt gras
coajă rasă de lămâie
1/2 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare

1. Pentru început preîncălzim cuptorul la 180grade C.

2. Foile le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei.

3. Ouăle le mixăm bine cu zahărul. Separat punem iaurtul, grișul, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie.Adăugăm treptat amestecul de iaurt peste cel de ouă și mixăm bine până se omogenizează.

4. Rezultă o compoziție mai lichidă dar nu va îngrijorați așa trebuie să fie.

5. Untul îl topim.

6. Foile le împărțim în două.

7. Tavă o tapetăm cu foaie de copt și apoi punem prima foaie, o ungem cu unt, a două foaie, ungem cu unt și tot așa până terminăm prima jumătate d efoi. Dacă foile sunt mai mari le îndoiți ușor.

8. Peste prima parte de foi turnam umplutură și apoi punem stafidele. Eu nu am pus pentru că la la cel mic nu-i plac.

9. Apoi punem restul foilor procedând la fel că și la început, o foaie apoi o ungem cu unt, a două foaie, o ungem cu unt. Peste ultima foaie punem restul de unt rămas.

10. Băgăm plăcinta  la cuptor și coacem aproximativ o ora până se rumenește frumos.

11. Pudram cu zahăr și servim.

Rețetă de plăcintă cu iaurt și lămâie

Ingrediente

1 pachet foi de plăcintă
100 gr unt topit
1kg iaurt gras
10-12 ouă
250 gr zahăr
30 gr amidon alimentar
150 gr stafide
coji de portocale confiate
coajă de la 2 lămâi
vanilie
puțină sare

Mod de preparare

1. Încălzim cuptorul la 170 grade. Ungem cu unt o tavă cu dimensiunile 25*35 cm. Topim untul și îl lăsăm să se mai răcească. Numărăm foile de plăcintă, că să știm cum organizăm straturile la plăcintă. De obicei sunt 12 foi.

2. Separăm albușurile de gălbenușuri.

3. Batem în mixer gălbenușurile cu sarea, și 150 gr zahăr până devin o crema pufoasă. Adăugăm coajă de lămâie, vanilia și amidonul și mixam până se încorporează. Punem iaurtul și amestecăm bine. Batem albușurile până încep să se țînă, punem restul de zahăr și le batem până devin o spumă tare.

4. Turnam compoziția de gălbenușuri și iaurt peste albușurile bătute și amestecăm ușor cu o spatulă, de jos în sus.

5. Așezăm pe latul tăvii 2 foi de plăcintă astfel încât să îmbrace pereții tăvii și să dea și pe afară. Le stropim cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Presăram puțînă coajă de lămâie și așezăm o foaie de plăcintă pe lungul tăvii. O stropim cu unt topit, presăram coajă de lămâie și așezăm altă foaie de plăcintă, tot pe lung. Astfel am obținut baza plăcintei.

6. Punem 2-3 polonice dincrema de iaurt, o nivelam și presăram stafide și coajă de portocală. Acoperim crema cu o foaie de plăcintă. O punem încrețită, doar în ineriorul tăvii. Stropim foaia cu unt topit și presăram coajă de lămâie. Punem altă foaie de plăcintă, o acoperim cu crema, presăram stafide și coajă de portocale și continuăm astfel până terminăm foile și crema. Oprim 2-3 linguri de crema pentru a unge plăcintă pe deasupra. Ultimul strat trebuie să fie din foi de plăcintă. Îndoim marginile foilor spre interior. Cu ajutorul pensulei unse cu unt, le apăsăm ușor și le uniformizam.

7. Coacem această plăcinta cu iaurt în cuptorul preîncălzit la 170, timp de aproximativ 40 minute, până se rumenește frumos. Lăsăm plăcintă să se mai răcească aproximativ o jumătate de ora, apoi o putem tăia.

Citeste si: Foarte aromată şi uşor de preparat, PLĂCINTA cu IAURT şi LĂMÂIE e gata în 30 de minute

Rețetă de plăcintă cu iaurt fără foi

Ingrediente

făină 300gr
iaurt 1kg
2 plicuri praf de copt
8 ouă
zahăr 300gr
unt un pachet
zahăr vanilat 2 plicuri

Mod de preparare

1. Se tapetează tavă cu unt.

2. Făina se amestecă cu praful de copt și jumătate din cantitate se pune în tavă după ce a fost tapetată cu unt, făina se pune pe toată suprafața tăvii.

3. Se amestecă iaurul cu ouăle și cu zahărul,se pune zahărul și alte mirodenii după gust și se toarnă compoziția în tavă. Se oprește o cană de compoziție.

4. După ce pui compoziția în tavă, pui deasupra restul de făină și peste făinăsepun felii de unt și cana de compoziție păstrată.

5. Se da la cuptor circa 30 minute.

Surse: bucate-aromate.ro, haisagatim.ro, retetepentruoviata.ro, petitchef.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dietă cu fulgi de ovăz. Rețete care te vor ajuta să dai jos kilogramele în plus

5 rețete cu semințe de chia pentru slăbit

Placinta cu branza si iaurt - reteta care sa le placa mofturosilor

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin A DAT ORDINUL chiar acum! Este decizia momentului în Rusia

Câți copii are Laurențiu Reghecampf. Detalii neștiute din viața antrenorului de fotbal

Dezvăluiri din ancheta paralelă. Ce ascunde cazul femeii care s-a aruncat cu copiii de pe bloc

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies