67 de ani de la moartea lui George Enescu. A fost cel mai mare compozitor român

Cine a fost George Enescu. Chipul compozitorului este tipărit pe bancnota de 5 lei.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

George Enescu a fost un compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, una dintre personalităţile artistice de geniu ale secolului XX şi cel mai important muzician român din toate timpurile. Enescu şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii atât în ţară, cât şi în lume şi s-a implicat intens în promovarea muzicii româneşti, contribuind la recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor şi

interpreţilor din România.

67 de ani de la moartea lui George Enescu

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, în comuna Liveni, în judeţul Botoşani, localitate care astăzi poartă numele marelui muzician, părinţii săi fiind arendașul Costache Enescu și Maria, fiica preotului Cosmovici. La doar 3 ani a avut una dintre experienţele muzicale hotărâtoare, când a auzit întâmplător, pentru prima oară, un taraf cântând într-o staţiune balneară situată în apropierea satului natal. Impresionat de ceea ce auzise, copilul a încercat a doua zi să imite instrumentele tarafului: vioara printr-un „fir de aţă de cusut pe o bucată de lemn”. La vârsta de patru ani, știa deja să citească, să scrie, să facă adunări și scăderi.

George Enescu muzica

George Enescu a fost cel mai mare compozitor român

[Sursa foto: Shutterstock]

La cinci ani, în 1886, vârsta la care deja visa să devină compozitor, a pus în partitură prima sa lucrare, ”Ţara Românească, operă pentru vioară şi pian”.

În acelaşi an, George Enescu va trece sub îndrumarea renumitului compozitor Eduard Caudella, de la Iaşi, care îi va călăuzi primii paşi în muzică, punându-şi puternic amprenta asupra carierei viitorului ilustru muzician.

În anul 1888, la îndemnul lui Caudella, George Enescu s-a înscris la Conservatorul de Muzică din Viena, unde a studiat cu mari profesori ca Siegmund Bachrich şi Joseph Hellmesberger jr. şi Ludwig Ernst.

Aici va învăţa elementele de bază ale studiului instrumentului, tehnica de interpretare a operelor lui Beethoven şi Schubert şi tehnica dirijării unei orchestre.

În perioada 1895-1899, George Enescu este trimis de tatăl său să studieze la Conservatorul de la Paris, unde a fost îndrumat de profesorii José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.

La 1 martie 1898, apare pentru prima oară pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonică, George Enescu – la doar 17 ani – în tripla sa calitate de violonist, compozitor și dirijor, un moment de referinţă în istoria muzicii noastre.

Citeste si: Alina Sorescu, schimbare neașteptată în plin divorț de Alexandru Ciucu! Ce decizie a luat artista după despărțire- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Cine a fost Dinu Lipatti. Astăzi este aniversat cel mai mare pianist român

George Enescu a murit la Paris, la 4 mai 1955, fiind înmormântat, trei zile mai târziu, în Cimitirul ”Pere Lachaise”, din capitala Franţei.

Anii de glorie ai lui George Enescu

La 7 februarie 1904 are loc prima audiţie a celei de-a doua rapsodii, în sala Gaveau din Paris, la 22 martie 1908, George Enescu dirijează în premieră cele două rapsodii, la Academia de muzică ”Santa Cecilia” din Roma, iar în ţară, la 21 ianuarie 1912, are loc prima audiţie a ”Rapsodiei române nr. 1 în La major”, cu Orchestra ”Philarmonica” din Arad.

În anul 1912, a înfiinţat, din fonduri proprii, premiul naţional de compoziţie „George Enescu”, pentru încurajarea tinerelor talente şi a promovării artei componistice româneşti, care va fi decernat până în anul 1946, momentul plecării sale definitive din România.

Citeste si: Cunoscutul pianist Radu Lupu a murit! Angela Gheorghiu, mesaj în semn de omagiu pe internet după ce a aflat: „Va rămâne un artist sublim și unic”

La 27 aprilie 1931, Enescu încheie orchestraţia tragediei lirice în patru acte ”Oedip”, scrisă după libretul lui Edmond Fleg. ”Oedip” a fost dedicată de compozitor Mariei Rosetti-Tescanu (1879-1968), cea care avea să-i devină soţie, la 4 decembrie 1937. La 13 martie 1936, are loc prima audiţie a operei „Oedip”, la Palais Garnier din Paris, iar după entuziasmul publicului şi al criticii de specialitate, avea să devină una dintre capodoperele muzicii dramatice din secolul al XX-lea.

Printre ultimele creaţii se numără Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2, poemul simfonic Vox Maris op. 31, Simfonia de cameră op. 33 – ultima având prima audiţie la 23 ianuarie 1955, la Paris.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Putin, dat în vileag de Viktor Orban! Mărturisirea pe care premierul Ungariei i-a făcut-o Papei

Mâncare de spanac. Ce ingredient trebuie neapărat să folosești pentru a da savoare preparatului

Alertă meteo! Cod galben de furtuni și grindină, valabil în 21 de județe din România: "Sunt așteptate cantități însemnate de apă"| EXCLUSIV

Horoscop 25 Mai 2022: un moment important al vietii tale incepe astazi

Sfârșitul lui Vladimir Putin! Nu mai are scăpare: Se pregătesc

Ce se intampla daca stergi geamurile cu o coaja de banana: trucul care devine din ce in ce mai popular printre gospodine

Prințul Harry și Meghan Markle au ajuns cerșetori. Rușine și furie la Casa Regală

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies