67 de ani de la moartea lui George Enescu. A fost cel mai mare compozitor român

Cine a fost George Enescu. Chipul compozitorului este tipărit pe bancnota de 5 lei.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

George Enescu a fost un compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, una dintre personalităţile artistice de geniu ale secolului XX şi cel mai important muzician român din toate timpurile. Enescu şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii atât în ţară, cât şi în lume şi s-a implicat intens în promovarea muzicii româneşti, contribuind la recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor şi interpreţilor din România.

67 de ani de la moartea lui George Enescu

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, în comuna Liveni, în judeţul Botoşani, localitate care astăzi poartă numele marelui muzician, părinţii săi fiind arendașul Costache Enescu și Maria, fiica preotului Cosmovici. La doar 3 ani a avut una dintre experienţele muzicale hotărâtoare, când a auzit întâmplător, pentru prima oară, un taraf cântând într-o staţiune balneară situată în apropierea satului natal. Impresionat de ceea ce auzise, copilul a încercat a doua zi să imite instrumentele tarafului: vioara printr-un „fir de aţă de cusut pe o bucată de lemn”. La vârsta de patru ani, știa deja să citească, să scrie, să facă adunări și scăderi.

George Enescu muzica

George Enescu a fost cel mai mare compozitor român

[Sursa foto: Shutterstock]

La cinci ani, în 1886, vârsta la care deja visa să devină compozitor, a pus în partitură prima sa lucrare, ”Ţara Românească, operă pentru vioară şi pian”.

În acelaşi an, George Enescu va trece sub îndrumarea renumitului compozitor Eduard Caudella, de la Iaşi, care îi va călăuzi primii paşi în muzică, punându-şi puternic amprenta asupra carierei viitorului ilustru muzician.

În anul 1888, la îndemnul lui Caudella, George Enescu s-a înscris la Conservatorul de Muzică din Viena, unde a studiat cu mari profesori ca Siegmund Bachrich şi Joseph Hellmesberger jr. şi Ludwig Ernst.

Aici va învăţa elementele de bază ale studiului instrumentului, tehnica de interpretare a operelor lui Beethoven şi Schubert şi tehnica dirijării unei orchestre.

În perioada 1895-1899, George Enescu este trimis de tatăl său să studieze la Conservatorul de la Paris, unde a fost îndrumat de profesorii José White şi Martin-Pierre-Joseph Marsick la vioară, Jules Massenet şi Gabriel Fauré la compoziţie, Ambroise Thomas şi Théodore Dubois la armonie şi André Gédalge la contrapunct.

La 1 martie 1898, apare pentru prima oară pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonică, George Enescu – la doar 17 ani – în tripla sa calitate de violonist, compozitor și dirijor, un moment de referinţă în istoria muzicii noastre.

Citeste si: Alexandra Dumitru, câștigătoarea sezonului opt ''Bravo, ai stil!'', a intrat în posesia premiului de 100.000 de lei- kanald.ro

Citeste si: Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO- stirileprotv.ro

Citeste si: Cine a fost Dinu Lipatti. Astăzi este aniversat cel mai mare pianist român

George Enescu a murit la Paris, la 4 mai 1955, fiind înmormântat, trei zile mai târziu, în Cimitirul ”Pere Lachaise”, din capitala Franţei.

Anii de glorie ai lui George Enescu

La 7 februarie 1904 are loc prima audiţie a celei de-a doua rapsodii, în sala Gaveau din Paris, la 22 martie 1908, George Enescu dirijează în premieră cele două rapsodii, la Academia de muzică ”Santa Cecilia” din Roma, iar în ţară, la 21 ianuarie 1912, are loc prima audiţie a ”Rapsodiei române nr. 1 în La major”, cu Orchestra ”Philarmonica” din Arad.

În anul 1912, a înfiinţat, din fonduri proprii, premiul naţional de compoziţie „George Enescu”, pentru încurajarea tinerelor talente şi a promovării artei componistice româneşti, care va fi decernat până în anul 1946, momentul plecării sale definitive din România.

Citeste si: „Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel Balaciu, după evenimentul tragic care a avut loc în urmă cu trei luni- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: "Am cunoscut un om dezinvolt, cu vorbele la el. Chiar nu mai știu ce să mai cred". Dorian Popa, noi clarificări privind investițiile făcute. Cum a ajuns să-l cunoască pe milionarul Călin Donca- radioimpuls.ro

Citeste si: Cunoscutul pianist Radu Lupu a murit! Angela Gheorghiu, mesaj în semn de omagiu pe internet după ce a aflat: „Va rămâne un artist sublim și unic”

La 27 aprilie 1931, Enescu încheie orchestraţia tragediei lirice în patru acte ”Oedip”, scrisă după libretul lui Edmond Fleg. ”Oedip” a fost dedicată de compozitor Mariei Rosetti-Tescanu (1879-1968), cea care avea să-i devină soţie, la 4 decembrie 1937. La 13 martie 1936, are loc prima audiţie a operei „Oedip”, la Palais Garnier din Paris, iar după entuziasmul publicului şi al criticii de specialitate, avea să devină una dintre capodoperele muzicii dramatice din secolul al XX-lea.

Printre ultimele creaţii se numără Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2, poemul simfonic Vox Maris op. 31, Simfonia de cameră op. 33 – ultima având prima audiţie la 23 ianuarie 1955, la Paris.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Putin, dat în vileag de Viktor Orban! Mărturisirea pe care premierul Ungariei i-a făcut-o Papei

Mâncare de spanac. Ce ingredient trebuie neapărat să folosești pentru a da savoare preparatului

Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție | VIDEO

Dana Criminala și Leo de la Strehaia au luat o decizie importantă. Cei doi sunt pe cale să facă o mutare strategică

VIDEO - Miruna Pascu a încercat să scape din arest jucând rolul victimei. Femeia va rămâne în arest preventiv: „Nu este o familie putred de bogată cum s-a spus, a fost dată...

„Cred că o să-i fac și ei o plângere penală. Vrea detalii despre mine, vrea să îmi ia copiii întreabă oamenii despre mine, mă agasează.” Dana Roba a mărturisit cine este...

"Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies