
Vitaminele A, B, C, D, E, K și minerale precum magneziul, fierul și zincul se numără printre compușii esențiali pentru o bună stare de sănătate. Acești nutrienți sunt importanți pentru susținerea a numeroase funcții ale organismului, dar nu cunoaștem mereu cu exactitate rolul și aportul zilnic pe care trebuie să-l asigurăm. Iată mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști privind familia vitaminelor B, de care ai nevoie zilnic, pentru o bună stare de sănătate
Ce sunt vitaminele?
Acestea sunt molecule sau familii de molecule organice, care participă la o serie de procese considerate esențiale pentru fiziologia umană, de la creșterea și regenerarea celulelor la funcționarea sistemului imunitar ori nervos central. Caracteristica lor principală este că nu pot fi sintetizate de organism (cu mici excepții, de exemplu, vitamina D) și, prin urmare, trebuie să fie obținute din dietă. Deși în cazul multora ai nevoie de doze mici zilnic, impactul lor asupra funcționării normale a organismului este uriaș. În cazul unora, de exemplu, vitaminele C și B12, deficitul sever pe termen lung, poate cauza daune ireversibile. Lipsa vitaminei C poate provoca scorbut, iar a vitaminei B12 poate avea consecințe grave asupra sistemului nervos. De aceea
este important de asigurat un echilibru din dietă. Atunci când nu este posibil, completarea aportului cu suplimente alimentare, de exemplu, produse cu vitamina C sau D3, la recomandarea medicului, poate să fie utilă.
Care sunt cele mai importante beneficii ale vitaminelor B
Toate vitaminele sunt importante pentru organismul uman, dar dozele recomandate zilnic și beneficiile lor sunt diferite. Este chiar cazul unei mari familii de astfel de molecule, numite vitaminele B. Mai precis, această familie cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 și B12, unele cu proprietăți foarte asemănătoare:
● vitamina B1 (tiamina) - este implicată în metabolismul glucidelor pentru mușchi și creier, producerea de energie și funcționarea sistemului nervos și descompunerea alcoolului;
● vitamina B2 (riboflavina) - este esențială pentru vedere, producția de cheratină, de globule roșii și metabolismul fierului, ceea ce o face foarte utilă în combaterea oboselii;
● Vitamina B3 sau PP (niacina) - interacționează în multe reacții metabolice, în special legate de hipercolesterolemie și funcția creierului;
● Vitamina B5 (acidul pantotenic) - are un rol în transportul oxigenului în sânge, în metabolismul lipidelor, carbohidraților și proteinelor, susținând performanța intelectuală normală;
● Vitamina B6 - termenul desemnează, de fapt, șase molecule, implicate în procese legate de sinteza ADN-ului, producția de globule roșii, sistemul imunitar, sistemul nervos central și metabolismul aminoacizilor;
● Vitamina B8 (biotina, vitamina H sau vitamina 7) - contribuie la producerea de energie la nivel celular din nutrienți, susține sistemul imunitar, gluconeogeneza și sinteza acizilor grași și aminoacizilor;
● Vitamina B9 (acidul folic) - este implicată în producerea de aminoacizi esențiali pentru creșterea și reînnoirea celulelor, sinteza neurotransmițătorilor, producerea de globule roșii și de material genetic;
● Vitamina B12 (cobalamina) - este implicată în formarea globulelor roșii, buna funcționare a sistemului nervos și reducerea riscului de boli cardiovasculare. La femeile însărcinate, aceasta ajută la creșterea volumului sangvin, iar la fetuși și la copii este esențială pentru dezvoltarea corectă a sistemului nervos.
Care sunt sursele de vitamine B
De obicei, este mai bine să obții nutrienții de care ai nevoie din alimente și, doar atunci când este necesar, să iei și suplimente alimentare, potrivit recomandărilor medicului. De exemplu, deficitul de vitamina B9 este frecvent la femeile însărcinate, de aceea medicul le prescrie de obicei suplimente alimentare care conțin acid folic.
De asemenea, întrucât multe dintre vitaminele B se obțin din produse de origine animală, persoanele care adoptă o dietă vegetariană trebuie uneori să apeleze la suplimente alimentare pentru un aport corect de astfel de substanțe.
Pe de altă parte, în condițiile unei alimentații sănătoase, deficitul de vitamine B2 și B5, de exemplu, este rar.
Vitamina B1 se găsește în leguminoase, carne de porc, nuci, organe și cerealele integrale.
Vitamina B2 este prezentă în mod natural în cantități mari în toate alimentele de origine animală, precum carne, peștele, produse lactate - acestea fiind și surse de vitamina B3 -, dar și legume verzi.
Ciupercile crude, alunele, fulgii de ovăz, ouăle, organele sunt surse excelente de vitamina B5, în timp ce bananele, cartofii, orezul, peștele gras și aceleași organe acoperă și necesarul de vitamina B6.
Vitamina B9 o găsești în suc de portocale, leguminoase, nuci, organe, ouă și legume cu frunze verzi.
Alimentele bogate în vitamina B12 sunt majoritar de origine animală, printre acestea numărându-se organele și fructele de mare.
În concluzie, vitaminele B sunt implicate în numeroase funcții în organism, printre care asigurarea energiei și a performanțelor mintale. Ai grijă să-ți asiguri un aport corect de vitamine B printr-o alimentație variată și echilibrată. Pierderea în greutate, a poftei de mâncare, oboseala accentuată, infecțiile mai frecvente, anemia, insomnia, depresia pot fi simptome ale unui deficit de vitamine B, deci nu ezita să ceri sfatul unui medic dacă suspectezi că suferi de astfel de dezechilibre.
Sursa foto: Freepik