
In articol:
Statul român a decis majorarea ajutorului de deces în 2023. Banii de la stat pot fi obținuți de familiile îndoliate în baza unor acte necesare primirii acestuia. Vezi când valorează ajutorul de deces anul acesta și alte detalii pe care trebuie să le cunoașteți.
Cât valorează ajutorul de deces în 2023
Legea care a asigurat majorarea ajutorului de deces în 202 3 a fost votată încă din 2022. Banii vin din asigurările sociale de la stat și s-a stabilit că sumele vor crește aproximativ 700 de lei. Astfel, ajutorul pentru asigurator sau pensionar va fi de 6789 de lei, iar ajutorul pentru membrul de familie al asiguratorului sau pensionarului va fi de 3395 de lei.
Cât valorează ajuorul de deces în 2023
Ajutorul de deces este oferit în cazul în care o persoană pensionată sau asigurată decedează. În acest caz, familia îndoliată primește cei aproape 6800 de lei. Mai există un caz, când un membru al familiei în care a decedat o persoană neasigurată sau care nu era pensionară cere ajutorul de deces, cu condiția ca acest membru să fie el asigurat sau pensionar. Pentru acest caz se acordă cei aproape 3400 de lei.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
În mod obișnuit, persoana care cere acest ajutor trebuie să fie rudă cu persoana decedată, fie ea soț, soție, copil sau părinte. Banii de la stat se vor acorda o singură dată, unei singure persoane.
Acte necesare primirii ajutorului de deces în 2023
Ajutorul de deces poate fi obținut numai după ce se depune un dosar la Casa Județeană de Pensii de pe raza județului domiciliului persoanei decedate. Banii trebuie ceruți de la statul român, iar aceștia vor fi achitați în trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.
Citește și: Care este valoarea ajutorului social în 2023. Vezi care sunt persoanele care au acest drept
Iată ce acte trebuie să conțină dosarul pentru obținerea ajutorului de deces în 2023:
Acte necesare obținerii ajutorului de deces 2023
- Cerere pentru acordarea ajutorului
- Declarație pe proprie răspundere că banii vor fi suportate integral de către solicitant
- Declarație pe proprie răspundere că nu avea calitatea de pensionar sau asigurat
- Adeverință de salariat în care se menționează că decedatul era salariat și nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului
- Adeverință de salariat membru familie
- Cerere pentru plata sumelor rămase neîncasate de către pensionarul decedat
surse: agerpres.ro, cpmb.ro