Care este valoarea ajutorului social în 2023. Vezi care sunt persoanele care au acest drept

Ajutorul social în 2023. Beneficii, sumă și categoriile de români care intra în posesia ajutorului.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Sumele pentru ajutorul social au fost hotărâte pentru anul 2023. Proiectul are scopul de a sprijini nevoile și traiul românilor cu venituri mici. Astfel, persoanele aflate într-o stare precară financiară sau chiar în sărăcie, vor beneficia de până la 10.000

de lei, în funcție de nevoi. Iată ce presupune ajutorul social 2023.

Cât valorează ajutorul social 2023

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, românii se vor bucura de mai multe oportunități de a primi ajutorul social în 2023:

  • 1400 de lei pentru plata facturilor de energie. Banii se acordă în două tranșe, în februarie și septembrie, câte 700 de lei.
  • 1500 de lei pentru alimente și mese calde. Vor beneficia 2,4 milioane de șase tranșe a câte 250 de lei.
  • vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte
  • un pachet de 24 de kilograme cu ajutoare alimentare
  • vouchere pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice
  • vouchere pentru echipamente asistive
  • 2000 de lei pentru trusouri

Citește și: Prima Casă 2023. Programul își schimbă numele în „Noua Casă”. Vezi care sunt condițiile pentru acordarea unui credit

Ce persoane beneficiază de ajutorul social 2023

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a emis un comunicat în care a menționat ce categorii de români beneficiază de ajutoarele de mai sus.

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații.

Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor. Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, se arată în comunicat.

Citeste si: Prima reacție a mamei Geta, după ce Culiță Sterp a absentat o perioadă de pe rețelele de socializare. Ce a putut să îi spună acestuia: „Pe atât de bun și de milos”- kanald.ro

Citeste si: Anunțul NATO care îl va înfuria pe Putin. Liderul Alianței, reacție fără perdea. Este așteptată reacția Kremlinului- stirileprotv.ro

valoare ajutor social 2023

Cine sunt beneficiarii și ce sume primesc de la stat în 2023

[Sursa foto: Shutterstock]

De cele șase tranșe de câte 250 de lei pentru alimentele calde vor beneficia peste 2,4 milioane de români. Numărul este format din pensionari, persoanele cu handicap și familiile acestora, familiile monoparentale, familiile cu venituri mici, persoanele cu situație financiară precară și cele fără adăpost.

Ajutorul social pentru îmbrăcăminte și rechizite va fi primit de preșcolari, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelului garantat pentru o persoană singură. Și primarii și gimnazialii pot primi voucherele ajutătoare, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de maxim 50% din salariul de bază minim brut.

Citește și: Tichete sociale 2023. Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale

Voucherele pentru echipamentele asistive vor fi date către românii care suferă de dizabilități. Cu acești bani, ei își pot ușura viața.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 22 martie 2023. Ce sărbătoare este?- stirilekanald.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

Cei 2000 de lei pentru trusouri sunt beneficiați de mamele care au dreptul la venitul minim garantat, mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mamele cu dizabilități, mamele aflate în situații critice de viață, mame care nu au acte de identitate și nu au drepturi civile, mame minore sau mame provenite din Ucraina.

Sprijinul financiar pentru facturi îl vor primi românii vulnerabili. Vor beneficia pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, persoanele cu handicap și familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei.

 

surse: avocatnet.ro, euronews.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tichete sociale 2023. Află cine va primi ajutorul din partea statului. „Peste două milioane de români vor putea primi până la 10.000 de lei”

Părinții primesc doar 10 lei la salariu, după ce se aplică reducerea la impozit! Cum s-a ajuns la o sumă atât de mică și ce spun economiștii: "E mai mare birocrația" |...

Eleonora a suferit un accident în timp ce escalada un masiv. Tânăra a murit la spital câteva zile mai târziu: „A zburat spre munții aceia pe care i-a iubit atât de mult”

Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, anunț neașteptat în mediul online! Iată cum și-a surprins fanii celebra actriță Simge Selçuk! Ce decizie radicală a luat de curând!

EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta pentru viață la 10 zile după ce a murit prietenul lui/”Cu două zile înainte se...

„A făcut totul brusc, peste noapte, a făcut în ascuns și lucrurile astea nu merg așa.” Oana Matache și Radu Siffredi, la un pas de despărțire?

Momente sfâșietoare pentru Alina Sorescu. Alexandru Ciucu le-a luat pe fetițele sale pentru prima dată la el. Micuțele își iau rămas bun de la mama lor, cu ochii în lacrimi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies