Alertă declanșată în România! Se întoarce virusul care a făcut prăpăd! Are nevoie doar de trei zile...

România mai are un motiv să declanșeze alerta. Mișcările de la granița țării aruncă România într-o nouă stare de tensiune.

Alertă la granița României. Virusul care a făcut prăpăd, se întoarce!
Alertă la granița României. Virusul care a făcut prăpăd, se întoarce!
Autor: D.A.

In articol:

Alertă la granița României. Virusul care a făcut prăpăd, se întoarce!
Alertă la granița României. Virusul care a făcut prăpăd, se întoarce!

România este în alertă după ce în Ungaria au fost descoperite noi focare de gripă aviară înalt patogenă, H5N8. Localitățile în care au fost descoperite aceste focare sunt foarte aproape de granița cu România.

Pe fir a intrat și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a dispus măsuri specifice de supraveghere sanitar-veterinară pentru a elimina riscul pătrunderii virusului în România.

Primele ferme din România care intră la testare

Fermele din judeţele Arad, Timiş şi Bihor vor fi atent urmărite și supuse testărilor, după confirmarea a noi focare de gripă aviară în apropierea graniței vestice.

”În ultima periodă Ungaria se confruntă cu un val de gripă aviară de înaltă patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate încă două noi focare în localităţile Battonya şi Nagykamaras, la o fermă de curcani, respectiv la o fermă de gâşte pentru foie gras, aflate în zona administrativă Bekes, la

graniţa de vest a României. În conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, România are două localităţi, Peregu Mic şi Peregu Mare, din judeţul Arad care intră în zona de supraveghere stabilită ca urmare a confirmării acestor noi focare. Va fi intensificată supravegherea pasivă în judeţul Arad, în judeţele învecinate (Timişoara şi Bihor) şi se va face programarea prioritară a recoltărilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria”, a transmis ANSVSA.

DIN CATEGORIA „NU RATA!”

  Un cuplu din Milano, prins în timp ce făcea sex într-o mașină. Polițiștii i-au arestat fiindcă au încălcat izolarea

Cum a ajuns Ciprian Marica să fie „stăpânul” unui hectar de plajă la Mamaia! Vezi cum arată „paradisul secret al lui Ciprian”!

Lidia Buble nu mai locuiește cu Răzvan Simion! Și-a făcut bagajele și a plecat acasă la părinți

  Fostul șef al Poliției Olt, Nicolae Alexe, repus în funcție! Familia Alexandrei Măceșanu e distrusă: „Umilire până la capăt!”

Nu doar România, ci și Europa este în pericol

Reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exporatorilor de Bovine, Ovine și Porcine au fost printre primii care au semnalat pericolul uriaș la care sunt expuse exploatațiile agricole din România.

Problema s-a extins la nivelul Uniunii Europene. Mai multe țări se confruntă cu focare de gripă aviară înalt patogenă, iar printre vecinii României care au notificat focare se numără și Polonia, țară de unde importăm cantități importante de ouă, pui și carne de pasăre.

Virusul s-a extins în trei zile

La începutul acestui an, în Polonia s-a înregistrat primul caz de gripă aviară înalt patogenă din acest an. În doar trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400 000 capete. Conform comunicatului emis de ACEBOP, în procent de risc, România este prima pe listă, din cauza cantităților de sute de tone intrate săptămânal în țară și sute de mii de ouă.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Gripa aviară din Polonia poate cauza pierderi masive pentru fermierii români, dar există riscul să afecteze și consumatorii. Astfel, sunt necesare măsuri urgente de către Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorilor și prevenirii extinderii gripei aviare.

 

Cantități uriașe de carne pe axa Ungaria-România

Peste 17 tone de carne și organe de curcan din fermele din Ungaria restricționate din cauza gripei aviare au fost achiziționate de trei unități autorizate din Bihor, în perioada 4-11 ianuarie, și distribuite în 26 de județe din țară, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cele 26 de județe sunt: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

”Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene”, spune ANSVSA.

Marea întrebare: Câte tone au consumat românii?

Din întreaga cantitate, puțin peste trei tone se mai afla în termenul de valabilitate la momentul notificării și a fost retrasă de la raft, iar sub 40 de kilograme au fost neutralizate, anunță sursa citată.

Comisia Europeană a transmis vineri o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care anunță că din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară cu tipul H5N8 au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Alertă declanșată în România!  Se întoarce virusul care a făcut prăpăd! Are nevoie doar de trei zile...
Alertă declanșată în România! Se întoarce virusul care a făcut prăpăd! Are nevoie doar de trei zile...

Cum se realizează contactul de la păsări la om

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, precizează sursa citată.

Comisia Europeană a transmis o notificare României, prin care o avertizează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

România a transmis miercuri Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) că a descoperit un focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, primul din țară după trei ani, care a ucis aproape 12.000 de păsări dintr-un total de 18.699 de la o fermă locală.

Țările membre UE sunt obligate să anunțe organizația mondială pentru sănătate animală dacă descoperă focare de pestă porcină sau gripă aviară înalt patogenă.

Ungaria a transmis OIE că a detectat un focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de păsări din regiunea Komarom-Esztergom.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Teste plătite din propriul buzunar de către medicii și asistentele care refuză vaccinarea. Ministrul Sănătății: ”Avem în gând pacientul”

Ministrul Sănătății, avertisment cu privire la valul patru al pandemiei de coronavirus. Declarațiile făcute de Ioana Mihăilă despre noua tulpină de COVID-19

Adrian Cernea, fost campion național la off-road, s-a stins din viață. Mașina în care se afla a fost luată de apele unui pârâu

Anamaria Prodan nu recunoaște divorțul de Laurențiu Reghecampf

Vaccinarea OBLIGATORIE pentru acești români! Ministrul Sănătății a făcut anunțul

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

„Febra șoarecilor” cuprinde Europa. Molima poate provoca moartea

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies